A közoktatás a társadalom tükre – az alkotók jelenlétében mutatták be Kolozsváron a Fekete pontot

2024. október 4. – 16:46

A közoktatás a társadalom tükre – az alkotók jelenlétében mutatták be Kolozsváron a Fekete pontot
Paul Mátis és Mészöly Anna a Fekete pont című filmben – Forrás: Filmtett Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este a kolozsvári Győzelem moziban, a Filmtettfeszt keretében is bemutatták Szimler Bálint legújabb alkotását, a Fekete pontot. A teltházas vetítést követően a rendező és a film producere, Osváth Gábor is részt vettek a közönségtalálkozón.

A történet két főszereplőre fókuszál, az ötödik osztályos Palkóra (Paul Mátis) és egy fiatal tanárnőre, Jucira (Mészöly Anna). A nézők Palkó szemén keresztül tapasztalhatják meg azokat a szituációkat, amelyek már sokak számára ismerősek lehetnek. Az oktatási rendszer komikus abszurditásai, az évnyitó a tűző napon, az iskolai menza gyomorforgató ételei és a tanórák szigorú, feszültséggel teli légköre egyaránt tükrözik azt a fojtogató légkört, amelyben minden szereplő kénytelen mozogni. A tanulók között kialakult hierarchia is megjelenik, a diákok egymásnak osztják ki a fekete pontokat, míg a tanári kar elvárásai és a tankerület ellenőrzése egyfajta arctalan, büntető hatalomként lebeg a mindennapok felett.

Szimler Bálint elmondta, hogy a forgatások során több iskolát felkerestek, ahol diákokkal, szülőkkel és elbocsátott tanárokkal folytattak beszélgetéseket, hogy a közoktatás jelenlegi helyzetét minél hitelesebben mutathassák be. A film legtöbb jelenete szinte teljesen improvizatív volt, a szereplők saját tapasztalataikra építve alakították a párbeszédeket, ami tovább fokozta az érzelmi hatást.

A rendező számára a film alapgondolata abból a személyes érzésből fakadt, hogy „gyakran tétlenül nézzük végig, ahogy hibás rendszerek uralkodnak rajtunk és csendben elszenvedjük azokat, ahelyett, hogy változtatnánk”. Mint mondta, ezzel a filmmel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar társadalom számos problémája a közoktatás szintjén is tükröződik és ezekre a helyzetekre nem csak szemlélőként kellene reagálni. A filmben ábrázolt iskola mikroszinten tükrözi az egész társadalom problémáit. A változás iránti igény már jó ideje ott motoszkál a közösségben, de ahhoz, hogy valódi átalakulás történjen, cselekedni is kell.

A Fekete pont nemcsak hazai körökben aratott sikert, hiszen a nyáron a Locarnói Filmfesztiválról három díjat is elhozott. Mészöly Anna a legjobb színésznő díját kapta, míg Szimler Bálint a legjobb rendezőnek járó elismerést és a rendezői különdíjat is elnyerte. A közönség és a szakma egyaránt nagy elismeréssel fogadta a filmet, amely állami támogatás nélkül, közösségi összefogással készült el.

A Fekete Pontot szombaton, október 5-én este 8-tól a temesvári Győzelem moziban, vasárnap, 6-án délután 4-től a csíkszeredai Csíki Moziban, ugyanaznap 18:45-től pedig a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban vetítik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!