Művészeti projektként fogalmazták meg a Tranzit Ház megújítását, egy fedél alá kerül a munka és az ünneplés

2024. október 2. – 18:51

Művészeti projektként fogalmazták meg a Tranzit Ház megújítását, egy fedél alá kerül a munka és az ünneplés
Transzeurópa Fesztivál a Tranzit Házban 2023 októberében – Fotó: Márkos Tamás / Tranzit Ház

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Tranzit Napok leglátványosabb eredménye a helyszínéül szolgáló egykori zsinagóga, a Tranzit Ház színes homlokzatának felújítása lesz, és egyben ez a legszemléletesebb példája a Sub același acoperiș // Egy fedél alatt // Under the same roof projektnek, amivel az elmúlt 27 évet is ünneplik/emlékeznek rá.

A falkép 2003-ban készült el Cosmin Pop és Vera Weisgerber alkotásaként. Már akkor sem csak egyszerű művészeti alkotás volt, hiszen egyben az akkor már évtizedek óta omladozó fal helyreállítását, restaurálását is jelentette. A Tranzit Alapítvány és a zsidó hitközség bevonásával a művészek a román, a magyar és a luxemburgi (Vera Weisgerber után, aki luxemburgi) zászló színeit kombinálva alkották meg a falat, amit jelzésnek is szántak egy olyan Kolozsváron, amelynek még a hírhedt Gheorghe Funar volt a polgármestere. Ahogy Könczei Csilla, a Tranzit Ház vezetője az október 1-13. közötti napok szerdai sajtótájékoztatóján fogalmazott,

„tulajdonképpen az első színes felület volt Kolozsváron, ami nem piros-sárga-kék volt”.

A Tranzit Házat 1997-ben alapították meg az egykori Poale Tzedek zsinagóga épületében, amelyik már évtizedekkel korábban elvesztette eredeti funkcióját, használaton kívülre és erőteljesen megrongált állapotba került. Az alapítók célja egy kortárs kulturális központ létrehozása volt, amin keresztül a volt zsinagóga helyszínét újra bekapcsolhatták a város vérkeringésébe, amelyik addigra megfeledkezett róla. A 2000-ben életre hívott Tranzit Alapítvány fő missziója a volt zsinagóga épületének felújítása, a maga fizikai létében való fenntartása is, és egyben a hely emlékezetének a megőrzése.

Az EU-s finanszírozásból megvalósított alapvető infrastrukturális felújítások (pl. az áram és a fűtés bevezetése) mellett a házban „egy fedél alatt” alkotó művészek beavatkozásának is az eredménye az a Tranzit Ház, ahogyan ma ismerjük. A közhasznú művészeti munkák eredményeit egyenként is fel lehetne sorolni, de a legszembetűnőbb példája a bevezetőben említett homlokzat.

Az idén ősszel pedig egy újabb projekttel folytatják a Tranzit Ház felújítását és az azt látogató közösségek párbeszédének revitalizációját. A Sub același acoperiș // Egy fedél alatt // Under the same roof projekttel egyben rá szeretnék irányítani a figyelmet arra, hogy nagy szükségünk van a közösségi terekre, és hogy az egykori Szamos parti zsinagóga épülete és udvara mennyire kiemelten fontos közösségi tér nemcsak szimbolikus értelemben, hanem a maga fizikai létében is.

Az október 1-13. között folyó program is az alapítvány által már korábban bejáratott módon ötvözi a művészi és a kutatási tevékenységeket, és erősít rá a Tranzit Házban „egy fedél alatt” alkotó és performáló különféle egyének és csoportok között kialakuló találkozásokra. Ugyanakkor láthatóbbá teszi a jelenben folyó munkálatok mögött meghúzódó 27 évnyi múltunkat, ami alatt a Ház azért tudott fennmaradni és fejlődni, mert nagyon sokan járultak hozzá munkájukkal, ötleteikkel, erőforrásaikkal, gondoskodásukkal.

Az idei Tranzit Napok programja:

október 1 – 12. | A projekt teljes időtartama alatt látogatható: Utilitárius művészeti, restaurációs és városi bútorépítő műhely

Ennek a műhelynek a célja egy olyan „építőtelep” kialakítása, amiben a résztvevők hozzájárulhatnak a Tranzit Ház belső és külső térhasználatának közösségi újra- és továbbgondolásához. Az épület homlokzatát Kolozsi Tibor szobrász és restaurátor irányításával fogjuk megtisztítani, felújítani és konzerválni, Silviu Medeșan építész és Miklósi Dénes képzőművész pedig ezidő alatt egy urbánus bútor- és asztalosműhelyt fog levezetni, 5 rezidens művész részvételével.

október 1 – 12. | A projekt teljes időtartama alatt látogatható: Hang-kép dokumentáló műhely

Lorand Maxim színházi rendező az utóbbi években a hangmédiumok kutatása felé fordult, és hanginstallációkat, rádiószínházi előadásokat kezdett készíteni. A hang iránti érdeklődése az interjúszövegek dramaturgiájával való foglalatosságaiból született. A hangdokumentációs műhely keretében Lorand Maxim el szeretne beszélgetni a műhelyek résztvevőivel, valamint rögzíteni fogja a munkálatok környezetének hangjait, „soundscape”-ek, azaz „hangtájképek” formájában.

október 1 – 5. |15.00 -18.00| Gábor Lali és fiainak „Long Durée” kézműves és mesélő performansza

Gábor Lali Erdély egyik legismertebb és legelismertebb gábor cigány rézműves mestere, aki szerint a rézműves mesterséget művészi szintre lehet emelni. Lali a Tranzit Ház régi barátja. Az idei projekt lehetőséget teremtett arra, hogy felkérjék egy nyitott műhely megtartására, egy olyan kézműves performanszra, amelynek végcélja nagyon kézzelfogható: – egy új ereszcsatornát építeni a Tranzit Ház számára. Gábor Lali műhelyével a Tranzit Házba költözik tehát, és megnyitja azt a nagyközönség előtt. Mindenkit várnak, aki szeretne megismerkedni a rézműves mesterséggel, szeretné megnézni, hogyan űzik azt Lali és a fiai, és közben szeretné meghallgatni a történeteiket.

október 5. | 19.00 | „From Heartbits to Transistors” – Koncert

Audiovizuális utazás különböző zenei hagyományokon és hangtervezéseken keresztül, Erhan Seba, Marc Pocola, Tóth-Fábián Tamás, Mihai Varva, négy nagyon különböző hátterű zenész kíséretével. A koncerten a helyi folklórból inspirálódó témák feldolgozásai hangzanak majd el, amik különböző stílusú kompozíciókká alakulnak át: a jazztől, a filmzenén és a pszicho-rockon át a funkig és a popig. A hangzásbeli dimenziót vizuális elemek egészítik ki, amik egy olyan szoftver segítségével készülnek, ami hangok jellemzői alapján élőben hozza létre a képeket.

október 6. |15.00 -18.00| A Gábor Lali és Fiai által jegyzett ereszcsatorna felavatása

A Tranzit Ház épületét a Gábor Lali és fiai által szignózott egyedi ereszcsatornával szerelik fel. Az ereszcsatorna felszerelése és felavatása egy olyan nyilvános esemény lesz, ami alkalmat nyújt az ünneplésre és kötetlen beszélgetésekre.

október 6 – 12. |15.00 -18.00| Kulináris műhely Apai Emesével

Apai Emese kulturális mediátor, kulináris gyakorlatát a kulturális intervenció eszközeként használja. Egy befogadó részvételi főzőműhelyt fog vezetni, egy „gasztronómiai építőtelepet”, amelynek eredményét minden este a napi munka elvégzése után közösen fognak elfogyasztani a résztvevők. Emese a közös főzés és étkezés performatív megközelítésében hisz, ami azoknak a közösségeknek a sokszínűségét is szimbolizálja, amelyek nemcsak egy fedél alatt, hanem egy konyhában és egy asztal mellett is elférnek. A műhelyekre itt lehet iratkozni.

október 6 – 12. |15.00 -18.00| Fotó-videó dokumentáló műhely

Ezt a műhelyt elsősorban fiataloknak ajánlják. Az évek során a Tranzit Ház állandó programjának fontos részét képezték a gyerekeknek és fiataloknak szóló interkulturális művészeti projektek. Ebben az „építőtelepnek” a keretében a fiatalok egy filmes és dokumentarista fotóműhelyben fognak részt venni, amelynek célja a különböző tevékenységek egyéni, szubjektív dokumentálása. A műhely különös figyelmet fog fordítani a pataréti közösségekből érkező fiatalok bevonására. A kulináris műhellyel egyszerre tartják, lehetőség lesz az „átjárásra”.

október 9. |18.00 | Megemlékezés a Holokauszt Országos Napján és Mazel Tov koncert

Október 9-én a romániai Holokauszt áldozataira emlékeznek, valamint a román államnak a Holokausztban játszott szerepét emlegetik fel. Csatlakozik a megemlékezéshez a Mazel Tov, a Kolozsvári Zsidó Hitközség zenekara, hogy együtt idézzék fel ezt a tragikus eseménysorozatot, és ugyanakkor együtt értékeljék az életet és a békét. A zenekar repertoárjában klezmer zene szerepel, jiddis, ladino és héber nyelvű dalokkal együtt.

október 10. | 19.00 | „Hangok a tranzitban/ból” koncert

Két művész, Ferencz Áron és Orbán Eszter fogja a hálózsákját, és néhány napra a Tranzit Házba költözik, a tér zenei feltérképezésének céljából. Nem lesz más eszköz náluk, mint egy diktafon és egy videókamera. A kompozíció kizárólag a tér adta hangokból és fényekből fog táplálkozni. A koncerten két különleges vendég is csatlakozik hozzájuk: Wurki, a videóművészet és a vetítés egyik specialistája, valamint Yammada, a hangtechnika ismerője, aki az épület hangzásbeli sajátosságaira fog figyelni.

október 13. | 14.00 | A városi bútorzat és a megújult homlokzat felavatása

Vasárnap a műhelyek eredményeinek a szemlélésére és megünneplésére gyűlnek össze. Egy olyan társadalmi kontextusban, amelyben a terekről és épületekről való közgondolkodást egyre inkább a csereérték képzete uralja, azért gyűlnek össze, hogy a hely élő emlékezetét kultiváljuk, és hogy azokkal a közösségekkel ünnepeljünk együtt, akikkel együtt mindeddig fenntartottuk a Tranzit Ház materiális és szimbolikus jelentőségét.

október 13. | 15.00 – 18.00 | Beszélgetéses műhely

A Tranzit Ház csapata, a két hét során velünk együtt dolgozó művészek és mesterek, építész barátaink, a Tranzit Ház állandó tanácsadói és támogatói, valamint különböző kolozsvári független terek munkatársai vesznek részt azokon a beszélgetéseken, amelyek témája a kulturális rekonverzió.

október 13. | 19.00 | Jam session

A projektet egy improvizációs zenei eseménnyel zárják, amiben a Tranzit Házzal régóta együtt működő zenészek fognak közreműködni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!