Megabábok között bukkantunk rá a kolozsvári Wonder Puck utcai bábfesztivál japán mikroelőadására

2024. szeptember 10. – 14:34

Megabábok között bukkantunk rá a kolozsvári Wonder Puck utcai bábfesztivál japán mikroelőadására
A japán PP Színház miniatűr előadását egy fatörzsbe rejtett színpadon játszák egyetlen néző számára – Fotó: Wonder Puck Fesztivál

Másolás

Vágólapra másolva

A WonderPuck Fesztivál 2024-ben ismét izgalmas programokkal várta a közönséget Kolozsváron, szeptember 6. és 8. között. Idén nyolc különböző országból érkeztek művészek, akik Kolozsvár utcáit színpaddá alakították, interaktív előadásaikkal elvarázsolva a közönséget. Az esemény egyaránt kínált családoknak szóló nyitott színházi előadásokat és különleges látványosságokat.

A fesztivál programjában szinte minden műfaj és előadási forma megtalálható volt. A spanyol Grupo Puja lenyűgözte a nézőket a 40 méter magasban bemutatott darabjával, míg a klasszikus mesék, mint a Dzsungel könyve és a román népmesei hős, Păcală kalandjai is nagy népszerűségnek örvendtek. Emellett kiemelkedett egy modern darab is, amely a fiatalabb felnőtt közönséget célozta meg: a burnout jelenségére reflektáló kabaré, a Nagy B.

A fesztivál különlegességeként a japán PP Theatre egyszemélyes bábelőadása is hatalmas érdeklődést keltett, a két színészből álló minitársulat három napon át mutatta be sajátos, háromperces bábelőadásait. Nemcsak technikailag volt lenyűgöző, hanem egyedi hangulatvilágában is.

Yuki és Kaz

A produkció különlegessége a személyre szóló privát élmény: mindössze egyetlen néző tekintheti meg az előadást egy kis lyukon keresztül, amely a színpadot rejtő fatörzsbe van vágva. A japán előadást Kolozsvár Főterén, a Bánffy-palotában sőt még a Farkas utcában is volt alkalmunk megtekinteni.

A produkció középpontjában Yuki áll, egy japán bábszínész, aki 2019-ben mutatkozott be először Kolozsváron, a Puck Fesztiválon. ,,Az volt az első romániai utazásom, azóta is nagyon vártuk, hogy újra itt lehessünk. Kolozsvár lenyűgöző város és az itteni emberek már akkor is nagyon fogékonyak voltak a művészetemre. Nagyon boldog vagyok, hogy újra meghívást kaptunk„ – nyilatkozta Yuki.

Előadásai során fából készült marionettfigurákat használ, melyeket a párja, Kaz készít saját kezűleg. A művészi munkája precizitásra és a finomságra épül, ezáltal a bábok szinte életre kelnek a nézők szeme előtt.

Maga a színpad is különleges: újrahasznosított anyagból formázott fatörzs elé ültetik a nézőt, aki egy kukucskáló lyukon keresztül pillanthat be a titkos világba, amelyet a bábszínész teremt.

A fesztivál három napjára Yuki és Kaz három különböző előadást hoztak. Amikor mi találkoztunk, akkor épp a Love / Szerelem című bábjáték futott háromperces turnusokban. Ha már egy fatörzs alakú tárgy szolgált a színpadi környezet megteremtéséhez, teljesen természetesnek hatott, hogy a főszereplői a szerelmi történetnek két kis hernyócska volt, akik egy alma közelében találtak egymásra.

Kaz a pulikutya báb mozgatásával szórakoztatja a nézőket, miközben a háttérben a fatörzs elé telepedett néző megtekinti a Yuki által előadott háromperces produkciót – Fotó: Wonder Puck Fesztivál hivatalos Facebook-oldala
Kaz a pulikutya báb mozgatásával szórakoztatja a nézőket, miközben a háttérben a fatörzs elé telepedett néző megtekinti a Yuki által előadott háromperces produkciót – Fotó: Wonder Puck Fesztivál hivatalos Facebook-oldala

A zenei aláfestés fejhallgatón keresztül érkezett, ami elmélyítette az előadás hangulatát, és bevonzotta a nézőt ebbe a miniatűr világba. Yuki különös figyelmet fordít a művészetét befogadókra, azt is kiemelte, hogy a darabjai teljes átéléséhez “elengedhetetlen, hogy a néző képzelete is aktívan részt vegyen benne, a narráció hiánya éppen ennek ad teret."

Míg a nézők sorban várakoztak az előadására, a fesztivál egyik bájos momentuma volt, hogy Kaz az általa készített pulikutya bábbal szórakoztatta a gyermekeket. Ez tovább fokozta az élményt, és a várakozás idejét is játékossá, szórakoztatóvá tette.

Az előadásra nagy volt az érdeklődés, hosszú sorok kígyóztak a “színpad” előtt, hiszen egyszerre csak egyetlen néző tekinthette meg az előadást.

Az előadás az ősi japán bunraku hagyományokból merít

A Yuki és Kaz által bemutatott produkció a bábművészet egyik legmagasabb szintjét képviseli Japánban és egészen a 17. századra nyúlik vissza. Yuki így mutatta be: ,,A bunraku szamuráj hagyomány, ami az UNESCO által őrzött kulturális értékek listáján is fönt van. Bár a PP Színház nem közvetlenül a bunrakura épül, tisztelgés a japán bábművészet előtt, egy modern, minimalista formában.”

A bábjátékban minden apró részlet – a bábok finom mozgása, a zene és az előadás tempója – a néző és a bábszínész közötti közvetlen kapcsolatra épül. Ez a formátum teljesen eltér a hagyományos színházi élményektől, itt egy-egy privát világ részévé válhatunk, ahol az előadás teljes mértékben a nézőre fókuszál.

,,Otthon nagy jelentősége van a nem verbális művészeteknek, ahol a mozdulatok és a zene kifejező ereje kiemelkedő. A bábelőadásaim jól illeszkednek a japán kulturális értékekhez, amelyek a finom, szavak nélküli kifejezést és a meditációs élményeket hangsúlyozzák. Mivel Japán egy zajos és nyüzsgő ország, ott különösen fontosnak éreztem, hogy az embereknek legyen lehetősége kiszakadni a gyors tempójú, káoszos mindennapokból és egy nyugodt élményben részesüljenek. Ezt tartom igazán fontosnak egy olyan társadalomban, ahol a tempó és a zaj gyakran dominál" -mesélte a bábmester.

Az előadás során a nézők az intimitás és a személyes kapcsolat erejéből fakadó élményekkel gazdagodnak. Több látogató is leírta, hogy különleges varázslatot éreztek, amelyet semmilyen más színházi formában nem tapasztaltak még. Egyesek azt emelték ki, hogy a három perces bábjáték alatt teljesen elmerültek a történetben, mintha egy titkos világba csöppentek volna.

A művészek egyébként nemcsak Kolozsváron, hanem világszerte nagy érdeklődést keltettek: eddig 15 országban és 26 fesztiválon mutatták be produkciójukat, amely öt nemzetközi díjat is elnyert. Ez az egyedi formátum egyre több figyelmet kap a közönségtől, hiszen radikálisan eltér a hagyományos színházi struktúráktól és egy teljesen új perspektívát kínál.

A nemzetközi siker nem csupán a művészeti kiválóságot, hanem a globális színházi innováció iránti nyitottságot is tükrözi. A japán művészek egy olyan univerzális nyelvet beszélnek, amely túlmutat a kulturális határokon és új dimenziókat nyit meg a színház világában. Nem csupán egy előadás, hanem egy merész, innovatív művészi kísérlet is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!