A nyugat-európai hadjáratokkal a magyarok közvetlen és erős hatást gyakoroltak Európa sorsára és emlékezetére

2024. augusztus 18. – 11:23

A nyugat-európai hadjáratokkal a magyarok közvetlen és erős hatást gyakoroltak Európa sorsára és emlékezetére
Hátrafelé nyilazó magyar lovas középkori ábrázolása az aquileiai bazilikában – Forrás: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

A 10. századi magyar hadjáratok mögött elsősorban gazdasági és politikai célok, mint például a zsákmányszerzés, adók kikényszerítése és katonai szövetségek biztosítása álltak. A hadjáratok emlékezetére a nyugati történetírás gyakran hun-hagyományokkal keveredve emlékezik, bár ezek a magyarok tevékenységeire utalnak.

Aligha van még egy olyan korszak a történelemben, amikor a magyarok közvetlenebb és nagyobb hatást gyakoroltak Európa sorsára és emlékezetére, mint az úgynevezett kalandozó hadjáratok – azaz a Kárpát-medencében berendezkedő Magyar Fejedelemség által indított nyugat-európai és balkáni katonai vállalkozások – ideje.

Ez még akkor is így van, ha az intézményeik kifosztását és felgyújtását panaszos hangon ecsetelő egyházi szerzők beszámolói elfedhetik előlünk azt a tényt, hogy e hadjáratok korántsem voltak annyira rendszeresek, és nem okoztak olyan átfogó pusztulást, hogy érdemben visszavethették volna Nyugat-Európa fejlődését, leszámítva a magyar szállásterülethez közelebb eső és a „kalandozók” felvonulási területeként szolgáló bajor és északkelet-itáliai vidékeket.

A Nyugat-Európa távoli vidékeire vezetett magyar hadjáratok megítélése a vikingek rablóhadjáratainak átértékelésével együtt változott meg a 20. század második felében. A 19–20. századi történetírásban kegyetlen barbárként, az európai fejlődés kerékkötőiként feltűnő normannok betöréseinek forrásaival kapcsolatban az utóbbi évtizedekben egyre többször merül fel kétely, s a történészek többsége immár a keresztényekkel való békés együttélés formáira, a letelepedésre, a beilleszkedésre és a kereskedelmi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt.

A francia és belga szerzők a magyar hadjáratok által okozott károkat is igyekeznek minimálisnak beállítani, vagy legalábbis felhívni a figyelmet arra, hogy a korábbi katasztrófa-forgatókönyvekhez képest a kalandozások negatív hatása valójában jóval korlátozottabb volt. Francia területen mindez igaz lehet, ám a Magyar Fejedelemség közvetlen nyugati (például bajor) szomszédjai esetében semmi esetre sem.

A fennmaradó források bizonyosan torzítják a kalandozásokra vonatkozó képet, hiszen a normannokkal ellentétben a magyarok nem Európa legfejlettebb, írásbeliséggel rendelkező, központi területeit keresték fel évi rendszerességgel. Jellemző példa e torzító hatásra, hogy a 11. században gyanúsan sok németalföldi egyházi intézmény hivatkozott a magyarokra, amikor magyarázatot kívánt adni korai jogbiztosító iratai hiányára, miközben a kalandozók csupán egyszer, 954-ben, Bulcsú vezér vezénylete alatt fordultak meg ezen a területen, s valójában két–három hétnél nem tartózkodtak tovább.

A német történetírásban azonban a 10. századi magyar hadjáratoknak továbbra is kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak: a kalandozásokat az egységesülés katalizátorának, a Német-római Birodalom megszületését elősegítő felhajtóerőnek tekintik.

A magyarok fenyegetésére reagált I. (Madarász) Henrik várépítési rendelete (926), amely lehetővé tette a hatékony védekezést. E fenyegetésnek vet majd véget I. Ottó német király – a későbbi császár – augsburgi győzelme (955), amelyet a mai napig a középkori német nagyhatalom születésnapjaként tartanak számon.

Az augsburgi csata Hektor Mülich (1415–1490) illusztrációján, Sigmund Meisterlin Nürnberg város történetét leíró, 1457-ben készült munkájában. (Staatsbibliothek Augsburg)
Az augsburgi csata Hektor Mülich (1415–1490) illusztrációján, Sigmund Meisterlin Nürnberg város történetét leíró, 1457-ben készült munkájában. (Staatsbibliothek Augsburg)

A Magyar Fejedelemség számára a Német (vagy Keleti Frank) Királysághoz és hercegségeihez fűződő viszony szintén kiemelt jelentőséggel bírt, sőt e kapcsolat tanulmányozása révén érthető meg legkönnyebben a katonai vállalkozások igazi célja.

A fő kérdés, amire a választ keressük: mik is voltak a kalandozó hadjáratok?

A 10. századi magyar katonai akciókra alkalmazott „kalandozások” kifejezés a 19. században honosodott meg a magyarországi történetírásban. E sajátos szó két oldalról is heves támadások célpontjává vált. Egyesek szerint a valóságot jócskán megszépítő eufémizmus, amelynek használata elfedi a hadjáratok által okozott pusztítást és szenvedést; nem meglepő, hogy a megtámadott országokban a jelenségre utaló szakkifejezések (invasioni, Ungarnstürme) a rablóhadjárat képzetét keltik. Mások azért kifogásolják e kifejezést, mert a hadjáratok olyan színben tűnnek fel, mintha szervezetlen, egységes politikai akaratot nélkülöző vállalkozások lettek volna.

Mindkét kritika jogos; a terminológiai viták helyett a hangsúlyt azonban inkább a kifejezés mögött rejlő tartalom, a „kalandozó hadjáratok” természetének megértésére érdemes helyeznünk. A kalandozó hadjáratok hátterében álló szándékok régóta ismertek, vita tárgyát csupán az képezi, hogy mi is volt e célok fontossági sorrendje.

Alapvetően három, gyakran egyoldalúan tálalt motívum hullámzik a kérdés szakirodalmában, amelyek közül hol az egyik, hol a másik tűnik fel jelentősebbnek.

Az első megközelítés a zsákmányszerzésre helyezi a fő hangsúlyt, azaz a kalandozó hadjáratokat olyan – többnyire ötletszerű – vállalkozásoknak tekinti, amelyek a máshogyan csak nagy nehézségek árán elérhető termékek (elsősorban luxuscikkek és rabszolgák), valamint a megfélemlített helyiektől beszedhető védelmi pénz és a foglyokért remélt váltságdíj megszerzésére irányultak.

A második értelmezés a hadjáratok hátterében meghúzódó – néhol bizonyíthatóan létező, máshol okkal megkérdőjelezhető – külföldi felkéréseket emeli ki, azaz a kalandozókat hadivállalkozókként, a kínálkozó lehetőségeket jó érzékkel megragadó zsoldosokként mutatja be.

A harmadik szemlélet távolabbi nézőpontból, a Magyar Fejedelemség magasabb rendű gazdasági-politikai célkitűzéseinek keretében értelmezi e hadjáratokat. A szomszédos birodalmak rendszeres adófizetésre kényszerítését (és nem meghódítását) a magyarokét megelőző két sztyeppei eredetű Kárpát-medencei államalakulat, a hunok és az avarok elitje is legfőbb céljának tekintette. A magyar vállalkozások fő célja eszerint – a hun és avar hadjáratokhoz hasonlóan – az volt, hogy a szomszédok felett aratott döntő győzelem és területeik kellően elrettentő hatású feldúlása révén rendszeres adót csikarjanak ki. Ez történt 899-ben Itáliában, 926-ban a Német Királyságban, 934-ben és 943-ban pedig – jóval korlátozottabb eredménnyel – Bizáncban.

E rendszeres adó volt a katonai kíséret, azaz a fejedelemtől, illetve a törzsfőktől közvetlenül függő katonai erő hűségét szavatoló jövedelmek leginkább áhított összetevője.

A megfélemlített területek némelyike – mint Észak-Itália, Bajorország vagy éppen a mai Meissen környékén élő szláv dalemincek földje – nemcsak rendszeres járadékot vagy alkalmi adókat fizethettek, hanem a magyarok kényszerű szövetségeseiként a felvonulási terület biztonságáról is gondoskodtak. Nem kétséges, hogy mindhárom nézőpontnak megvan a létjogosultsága; a hierarchiában az elsőség azonban a rendszeres adó kikényszerítésének célját illeti. E célt csak a törzsszövetség egységes irányítása lehetett képes megvalósítani; a szomszédok behódolását és adófizetésüket garantáló szerződések esetén pedig csakis a Kárpát-medence teljes hadereje jelenthetett megnyugtató fedezetet a magyar fél számára.

E cél teljesülése teremtette meg a biztos kereteket a (zsold reményében vállalt) nyugati hadi vállalkozások és a zsákmányszerző „kalandok” számára. Az utóbbi magyarázat kölcsönöz értelmet az évkönyvekben monotonon ismétlődő hadjáratok fél évszázados sorozatának.

Nyugat-Európa első sokkját I. Berengár itáliai király brentai veresége (899. szeptember 24.), majd Észak-Itália gazdag monostorainak és városainak egész télen át tartó módszeres sarcolása jelentette.

A magyarok önszántukból csak abban az esetben vállaltak nyílt ütközetet, ha a döntő győzelmük révén rendszeres adót akartak kicsikarni legyőzött ellenfeleiktől. Számításaik időlegesen beváltak: a lovasnomád harcmodorukból eredő taktikai fölényük a brentai csatát követő évtizedekben a legyőzhetetlenség aurájával vette körül őket.

Itália földjére csak két évtizeddel később kellett komoly sereggel viszszatérniük, hogy a szövetségesükké vált I. Berengár ügyét megtámogassák ellenségeivel szemben, majd Berengár bukásakor lángba borítsák az itáliai királyok székvárosát, Paviát (924. március 12.). Az elrettentés hatásosnak bizonyult: I. Berengár utódai egészen addig hajlandónak bizonyultak az adófizetésre, amíg I. Ottó 951-ben ellenőrzése alá nem vonta Észak-Itáliát.

A lechfeldi csata illusztrációja az Augsburgi Krónikából,1457
A lechfeldi csata illusztrációja az Augsburgi Krónikából,1457

A magyar fejedelem seregei sokáig hasonló sikerekre számíthattak Németföldön is. A 907. évi pozsonyi csatát követően szinte évente indultak hadjáratok errefelé, amelyek előbb Arnulf bajor herceget törték meg és kényszerítették magyar szövetségbe, majd 926-ban magát a német királyt, a Szász-dinasztiából való I. (Madarász) Henriket kárhoztatták arra, hogy a fejedelem adófizetője legyen. Alighanem ez volt a kalandozó hadjáratok korának legsikeresebb esztendeje; a csúcspontot a hanyatlás évtizedei követték. A német király már 932-ben felmondta az adófizetést, a Szász Hercegségbe, Henrik magterületeire küldött magyar büntető seregnek pedig – ha komoly vereséget nem is szenvedett – a következő évben nem sikerült győzelmet aratnia: a kelepcébe csalt magyarok nem vállalták a nyílt összecsapást Merseburgnál, és csekély veszteséget szenvedve visszavonulót fújtak.

A Magyar Fejedelemség célja ezután az lett, hogy a Német Királyságra újra rákényszerítse a 926. évi állapotoknak megfelelő függőségi helyzetet – időközben azonban más jövedelemforrás után kellett néznie.

A hadjáratok horizontja 934 és 955 között korábban sosem látott mértékben kiszélesedett. Ekkor indultak az első magyar seregek a Bizánci Birodalom ellen, s a kalandozók gyors lovaikon hamarosan az Atlanti-óceán partjára, 942-ben pedig még az Ibériai-félszigetre is eljutottak.

Ezeket a bámulatos távolságokat átfogó akciókat azonban valójában a kényszer szülte. 937-ben az új német uralkodót, I. Ottót akarták térdre kényszeríteni, aki azonban könnyűszerrel űzte őket királysága nyugati végeiig, hogy ezt követően Franciaországban legyenek kénytelenek szerencsét próbálni. 938-ban a magyarok ismét vereséget szenvedtek, míg a Szász-dinasztia pozíciói egyre csak erősödtek; többé nem is járt „kalandozó” sereg Szászországban. Mivel a Duna menti visszatérés ekkorra lehetetlenné vált, a kalandozó hadjáratok fő útvonala Észak-Itáliába tevődött át, ahonnan Burgundiát (935), a Córdobai Kalifátus területét (942) és Aquitániát (951) is elérték.

E próbálkozások hosszabb távon azonban nem hoztak eredményt. Az egykori sikerek és az adófizetés emléke nem halványult el egykönnyen. A németek ellenállásának megtörését célozták a 954–955. évi hadjáratok is, amelyek végérvényesen bebizonyították, hogy a nyugati szomszéd saját központi területein – oly távol a Kárpát-medencétől – nem győzhető le katonai erővel. A 955. évi augsburgi vereség véget is vetett a „nyugati kalandozások” korának. A Balkánon azonban még ezután is gyakran feltűntek kisebb magyar kontingensek. 968-ban például egy 300 fős sereg 500 görögöt hurcolt Szaloniki vidékéről a Kárpát-medencébe; egy másik, 200 fős magyar csapat ugyanekkor Macedóniába tört be, ahol azonban vereséget szenvedett a bizánci seregtől. A fogságba esett negyven harcost – amint az sok magyarral megesett – II. Niképhorosz Phókász császár testőrségébe sorozták be.

A kalandozó hadjáratok fél évszázada jelentős hatást gyakorolt az európai kollektív emlékezetre is. A magyarok dúlása már nem sokkal a kalandozások kora után önálló életre kelt a történetírók tollán. A hadjáratokra vonatkozó elbeszélések gyakran kerültek a hun-hagyomány összefüggésébe, amelynek az az egyszerű oka, hogy a magyarokat – akárcsak a Kárpát-medencét a 6. században birtokba vevő lovasnomádokat, az avarokat – már a 10. századi nyugati szerzők is gyakran „hun” néven emlegették, amit (az avarok esetéhez hasonló) történetírói archaizálásnak kell tekintenünk.

Néhány esetben jó okkal feltételezhető, hogy egy-egy város vagy monostor középkori hun-hagyománya, mely szerint az intézményt Attila hunjai pusztították el, valójában a magyarok 10. századi támadására vezethető vissza. Minderre a legjobb példát a Burgundiai Hercegségben található Savigny monostora szolgáltatja, ahol a hun-hagyomány mögött 10. századi okleveles forrással igazolható magyar-hagyományt (935) tapinthatunk ki, de hasonlóra találunk példát a 900 januárjában dúlt Modenában, a 917-ben elpusztított püspöki városban, Bázelben és talán a Rajna-parti Gerresheim apácakolostorában is.

Ez a tanulmány eredetileg a Laczó Ferenc, Vadas András és Varga Bálint által szerkesztett és a Corvina kiadó által megjelentett Magyarország globális története a kezdetektől 1868-ig című kötetben látott napvilágot. A szerzők, szerkesztők és a kiadó közreműködésével a kötet írásaiból több héten keresztül közlünk egy-egy cikket, amelyek által bemutatjuk, hogy a legfontosabb történelmi események nemzetállami határokon átívelő folyamatok részei, és a gazdasági összefonódások, a migráció, a vallások és a kulturális jelenségek terjedése nem álltak meg sosem az országhatároknál. A sorozat eddig megjelent részeit itt találja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!