Általános sztrájkot helyeztek kilátásba a múzeumi és könyvtári dolgozók

2024. május 19. – 09:44

Általános sztrájkot helyeztek kilátásba a múzeumi és könyvtári dolgozók
„Négy éve textilrestaurátori állásra kiírt versenyvizsga nélkül. Ciolacu úr, vállalna önkéntes munkát?” – üzent a miniszterelnöknek egy múzeumi dolgozó – Fotó: Ruxandra Nitescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Amennyiben Marcel Ciolacu miniszterelnök nem tartja be az ígéretét, hogy jövő héten a kormány megoldást talált a múzeumi és könyvtári dolgozók béreinek rendezésére, akkor figyelmeztető sztrájkot, majd általános sztrájkot hirdetnek, mondta Decebal Vleja, a CulturMedia szakszervezeti szövetség első alelnöke az Agerpres szerint. Szombat este körülbelül 600-an tüntettek a kormánypalota előtt.

Ha a múzeumi dolgozók sztrájkba lépnek, leállhatnak az infrastrukturális projektek, de minden olyan építkezés is, amelyhez régészeti feltárás szükséges, valamint a nemzetközi kiállítások megszervezése, a műemléki besorolások is megtorpanhatnak, figyelmeztetett a szakszervezeti vezető.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat idejére időzített tüntetést az váltotta ki, hogy a múzeumi és könyvtáralkalmazottak szerint 1989 óta minden kormány diszkriminatívan bánt velük, és az ágazat súlyosan alulfinanszírozott.

„A kultúra számít”, „A múzeumok számítanak”, „Anyjuk”, „Egy havi fizetésemet adományozom, hogy Turcan egy napig éljen belőle”, „A múzeumok nem másodrangú kultúrát képviselnek”, „Sötétség a romániai múzeumokban” – idézte a tüntetők kezében tartott transzparensek szövegeit az Agerpres.

A tüntetés korábban, a kulturális minisztérium előtt kezdődött, itt Diana Baciuna kulturális államtitkár fogadta a szakszervezeti küldöttséget. Decebal Vleja úgy számolt be a találkozóról, hogy a kormány képviselője „átdobta a macskát a miniszterelnök udvarába”, azt állítva, hogy a szaktárca szintjén minden tőlük telhetőt megtettek, de a változáshoz politikai akaratra van szükség.

A szakszervezetek szerint a nemzeti kulturális örökség megőrzéséért dolgozó alkalmazottaknak folyamatosan romlanak a munkakörülményeik, és a kormány hátrányosan különbözteti meg a múzeumok és könyvtárak személyzetét az előadóművészeti intézményekhez képest. Azt írták, a kulturális örökség megőrzésének szakértőit megalázzák és semmibe veszik, és magas képzettségük dacára „nyomorúságra vannak ítélve”. Ezért az ágazat lassan elnéptelenedik, szakemberei pedig „nyomorúságos nyugdíjat” kapnak majd – írták múlt heti közleményükben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!