George Vlad, aki a Szaharában vadászta a Dűne 2 sivatagjának hangjait

2024. március 19. – 14:49

George Vlad, aki a Szaharában vadászta a Dűne 2 sivatagjának hangjait
Turisták az algériai Taszilin-Ádzser Nemzeti Parkban, ahol a Dűne 2-höz rögzített zörejeket George Vlad – Fotó: Eric Lafforgue / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

George Vlad a moldovai nagyszüleinél került közel a természethez, most pedig abból él, hogy zörejeket vesz fel a világ különböző pontjain, mesélte a Hotnews-nak. Ő volt az, aki a Szaharában tuaregek segítségével vett fel hangmintákat a Dűne második részéhez, korábban David Attenborough BBC-s stábjával is dolgozott, most pedig egy újabb hollywoodi produkcióban, a Mufasa: The Lion King című zenés filmben működik közre.

„A vadonhoz való hozzáférés és a dombok, erdők, hegyek felfedezésének szabadsága már korán mély benyomást tett rám. Szeretettel emlékszem arra, hogy a kertben ülve hallgattam a varjakat, harkályokat, cinegéket és más élőlényeket” – idézte fel Vlad az interjúban.

Kamaszként elektronikus zenét gyártott, majd a külföldi építkezéseken megkeresett pénzből stúdiót alakított ki Iași-ban, és szabadúszó sound designer lett. 2013-ban Edinburgh-ba költözött, hogy továbbtanuljon ezen a területen, miközben továbbra is vállalt munkát szabadúszóként. Végül a túlterheltség miatt összeomlott, és ez vezette vissza a vadonhoz. 2023-ban például Dél-Amerikában, Afrikában és a Távol-Keleten is járt embertől érintetlen területeket hangokat vadászni. A rögzített hangok és zörejek egy részét, illetve a tapasztalatait YouTube-csatornáján is közzéteszi.

A Dűne 2. stábjába korábbi példaképe, Dave Whitehead sound designer hívta meg, mesélte George Vlad. Arrakis hangjait Algériában vette fel, ahol a 45 fokos hőséggel és a legyekkel is meg kellett bírkóznia. Hogy a forró napot és a zümmögést is elkerülje, legtöbbször hajnali 3-4-kor dolgozott, sötétben. A sivatagi terepmunka másik nehézsége az, hogy a felszerelést meg kell védeni a homoktól, ezt azonban korábbi expedíciói során már kitapasztalta, mesélte a szakember.

A legnagyobb kihívás a sivatagi szél hangjának rögzítése volt, hiszen meg kellett találni azt a domborzati formát, amely megfelelően verte vissza a légmozgás zaját, és ki kellett küszöbölni a mikrofonok torzítását is. A Taszilin-Ádzser hegyvonulat sziklái, kanyonjai és barlangjai között sikerült jó hangokat rögzíteni.

Ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő helyeket a zörejek rögzítésére, nem csak jó felszerelésre és tapasztalatra, hanem a helyiek segítségére is szüksége van. A terepmunka nem veszélytelen, George Vladnak volt már konflfiktusa gorillával, orángutánnal, előfordult, hogy különböző fertőzéseket kapott el, derül ki az interjúból. Ezzel együtt a zörejművész mindig legalább 2-3 expedíciót készít elő párhuzamosan.

A Dűne 2 még fut a mozikban. Dennis Villeneuve sci-fi adaptációját, akárcsak az első részt, többek között Magyarországon forgatták, így a stáblistán számos magyar szakembert is találunk. Ilyenek Suszt Dániel és Szalkai Zoltán kellékkészítők, akik a Telexnek meséltek a munkájukról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!