Legendás kolozsvári művészbarátságot idéz fel a 15 éves Quadro Galéria kiállítása

2023. október 9. – 20:33

Legendás kolozsvári művészbarátságot idéz fel a 15 éves Quadro Galéria kiállítása
Fotó: Váczi Roland

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Quadro Galéria, Erdély egyetlen aukciós háza a huszadik század két jelentős kolozsvári képzőművésze, Fülöp Antal Andor és Tasso Marchini barátságáról szóló kiállítással ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját. A november 17-ig látogatható tárlaton szerepel a hétvégén lezajlott aukció egyik kiemelt tétele, Fülöp Antal Andor Margit zöld ruhában című 1939-es festménye is, amely 9 ezer eurós kikiáltási árról indult, és végül 17 ezer euróért talált gazdára.

A kiállítás október 6-án, éppen Fülöp Antal Andor születésének 115. évfordulóján nyílt meg, ötletét pedig a Margit zöld ruhában című festmény felbukkanása adta. Ez azért is találó mód az erdélyi modern művészetre szakosodott galéria első 15 évének megünneplésére, mert a kolozsvári művésztől már a Quadro első, 2008 őszén megszervezett kiállításán is szerepelt munka, majd azután többször is. Fülöp Antal Andor Margit húgom című festménye volt az, amelyet 2021 tavaszán a kikiáltási ár háromszorosáért, 36 ezer euróért kelt el a galéria egyik legsikeresebb aukcióján.

Fülöp Antal Andor: Margit zöld ruhában (1939) – Fotó: Quadro Galéria
Fülöp Antal Andor: Margit zöld ruhában (1939) – Fotó: Quadro Galéria

Fülöp Antal Andor (1908–1979) és az első világháborúban árván maradt, utána Nagyváradra, majd Kolozsvárra kerülő, szerb-olasz származású Tasso Marchini (1907–1936) gyermekkori barátok voltak. Tasso volt az, aki meggyőzte barátját, hogy az ő példájára iratkozzon be a frissen indult kolozsvári Művészeti Iskolába. Nem csak az alkotás, hanem az egészségügyi problémák is összekötötték őket: Tasso Marchini tüdőbajban szenvedett, Fülöp Antal Andor pedig a spanyolnátha szövődményeivel küszködött évekig. Tasso Marchinit rövid élete utolsó időszakában a Arco di Trento-i szanatóriumban kezelték, innen írt véleményt barátjának Kolozsvárra a levélben kapott reprodukciókról.

„Néhány év alatt, már az iskolai évektől kezdődően sikerült egy olyan festészeti életművet megteremtenie, amelyben sajátos stílusjegyek, biztos rajztudás és hihetetlen színérzék nyilvánult meg, amely temperamentumosan fejezte ki rajongását az élet iránt” – olvasható a kiállítás beharangozó szövegében a mindössze 29 évesen, tüdőbajban elhunyt Tasso Marchiniről.

„Mire saját hangját megtalálta, és sikeresen bemutatkozott a bukaresti Hivatalos Szalonban (1932) és a Fiatal erdélyi képzőművészek kollektív kiállításán (1933), addigra egy spanyolnátha szövődményeként, 1934-ben elvesztette látását az egyik szemére. Ezt követően hosszabb időnek kellett eltelnie, hogy ismét bátorságot merítsen a rajzoláshoz és festéshez” – írják Fülöp Antal Andorról.

Balról jobbra: Leonida Câmpean, Tasso Marchini és Fülöp Antal Andor 1934-ben – Archív felvétel budapesti magángyűjteményből, a Quadro Galéria jóvoltából
Balról jobbra: Leonida Câmpean, Tasso Marchini és Fülöp Antal Andor 1934-ben – Archív felvétel budapesti magángyűjteményből, a Quadro Galéria jóvoltából

„A két művésznek egymásról festett arcképe, Fülöp Antal Andornak a saját festményeibe bekomponált Marchini-művek reprodukciói, mind a baráti szeretet vallomásai. Mi azonban nem ezeket a festészeti dialógusokat kívántuk bemutatni ezúttal, hanem inkább ritkábban látható képekből építeni egy diskurzust, úgy, hogy a két művész nagyon eltérő habitusát hagyjuk érvényesülni” – fogalmaz a beharangozó.

A kiállításon olyan munkák is szerepelnek, amelyeket utoljára a harmincas évek elején láthatott a közönség a bukaresti Szalonban, illetve azok a jegyzetfüzetek is, amelyeket a kiállításra készülve találtak meg a Quadro Galéria művészettörténészei. „Az egyiken olvasható a név: Tasso Marchini, és a festő 1932 körül készült tusrajzait tartalmazza. A másik füzetben pedig Fülöp Antal Andor rajzai láthatóak, amelyek 1934 és 1939 között készültek. Mindkét füzetet Fülöp Antal Andor őrizte meg majdnem egy fél évszázadon keresztül, mint a legnagyobb barátság emlékét” – írják.

A galéria előterében a két alkotóról készült fiatalkori fényképek és portrék, a teremben pedig csendéleteik, kompozícióik, portréik lépnek interakcióba egymással. Néhány kép, például Tasso Marchini önarcképe és Reggeli című kompozíciója, vagy Fülöp Antal Andor Lány mandolinnal című festménye ismerős lehet a Quadro korábbi aukciós vagy tematikus kiállításairól, többek között arról, amelyik a két világháború közötti fiatal kolozsvári művészgenerációt és a belőlük alakult Bohém Társaságot mutatta be. A kontextus megértésében segít Az én életemben nincsen árnyék című Fülöp Antal Andor-portréfilm is, amelyet Huszár Irma és Emil Lungu 1979-ben készített a Román Televízió számára, és amelyet a helyszínen vetítenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!