A bábszínház nemcsak gyermekeknek szól – 20 év játékot ünnepelt a Brighella bábtagozat Szatmárnémetiben

2023. szeptember 18. – 09:29

A bábszínház nemcsak gyermekeknek szól – 20 év játékot ünnepelt a Brighella bábtagozat Szatmárnémetiben
A VagaBanda gólyalábasai által vezetett felvonulással és vásári komédiával indult a Brighella 20 ünnepi hétvége második napja – Fotó: Czinzel László / a Szatmárnémeti Brighella bábtagozat Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékezetes pillanatokat bemutató kiállítással és nagyon sokféle előadással ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Brighella bábtagozata szeptember 16-17-én. A teljes szatmárnémeti közönséget megmozgató ünneplés nemcsak visszapillantás volt azokra az időkre, amikor elindult a Brighella, hanem a jövőtervezés momentuma is egyben. A jelképes felnőtté válást úgy szeretnék hangsúlyosabbá tenni, hogy ezután nemcsak gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztálynak szóló előadásokat is fölvesznek a társulat kínálatába.

„A Brighella Bábtagozat idén ünnepli 20. születésnapját. Immáron 20 éve annak, hogy nagy reményekkel telve nyitotta meg kapuit a bábszínház a szatmári gyermekek számára. Reméljük még sokáig veletek lehetünk és kínálhatunk számotokra jobbnál jobb előadásokat.” – olvashatjuk a társulat honlapján.

A Szatmári Iparos Otthon ezen a hétvégén ismét kitárta mesés ajtaját s aki belépett, felsétált a lépcsőkön s megállt körülnézni, igazi meseországba csöppent. A Brighella Bábtagozat kiállítása mindenkit elvarázsolt. Ünneplőbe öltözött szívvel érkeztünk, hogy együtt örüljünk annak, hogy a szatmári bábtagozatunk úgymond „felnőtt cipőbe” lépett.

„20-as éveibe lép Brighella. Nagykorú lett, felelősségteljes, és bár nem hibátlan ő sem, de már nyugodtabb, hiszen sok év tapasztalat van már mögötte.” – vezette fel Nagy Regina a kétnapos rendezvénysorozatból álló ünnepi hétvégét.

Húsz év nem kis idő, szinte lehetetlen lenne képekkel, bábokkal és díszletekkel visszaadni mindazt, amit kicsik és nagyok két évtized alatt kaptak ettől a színes, kreatív, csupa szívvel dolgozó csapattól.

Elbeszélgetek a társulati tagokkal, szinte mindenkin Brighellás póló, az arcokon a meghatódott mosoly, a csillogó szempárok jelzik, mindenki örül az ünnepnek. Figyelem a beáramló kollégákat, rokonokat, barátokat. Mindenki ölelésre tárt karokkal sétál fel a lépcsőn és őszinte örömmel kíván boldog születésnapot. Ez a nap tényleg más, mint a többi, ezt mi, szatmáriak is jól tudjuk. Meg is telik az előtér, érkeznek a gyerekek is; otthonosan mozognak a térben, látszik, hogy visszajáró vendégek, kézbe veszik a földön ücsörgő bábokat, indul a játék. Bevallom, én sem bírom ki, több bábot megsimogatok, kipróbálom, hogy mozognak, megtapogatom, melyik milyen anyagból készült – valami gyermeki én meg is moccan bennem. Őszintén irigylem a mai gyermekeket, hogy van lehetőségük bábelőadásokra járni. Anno nekünk, a dupla annyit vagy még többet is megélt korosztálynak, nem volt.

Báb- és fotókiállítás idézte fel a Brighella 20 évét – Fotó: Czinzel László
Báb- és fotókiállítás idézte fel a Brighella 20 évét – Fotó: Czinzel László

Nosztalgiázunk, bevillannak korábbi előadások emlékei, óhatatlanul visszapörgetjük az idő kerekét. Mint megtudom, a rákészülés is nosztalgikusan zajlott, hisz előkerültek régi videó felvételek s képek, amelyek könnyeket csaltak a színészek szemébe. Az elmúlt húsz év varázsa belengi a teret, bekerülünk mi is egy időkapszulába. Úgy érzem, míg a társulat, mely megalapításának 20. évfordulóját ünnepli, felnőtt cipőbe lép, én, aki ide felnőttként, kétszer annyi életévemet ünnepelve jöttem el, gyerekcipőbe lépek. Talán ez óhatatlanul így történik minden gyermeklelkű felnőttel, ha bábszínházba megy. A kiállított bábok számos sikeres előadásról árulkodnak. Itt-ott kellékek, díszletelemek, jelmezek, plakátok és rengeteg fénykép. Egy nagyon szép videós összeállítás is megtekinthető, előadásokból, plakátokból, újságcikkekből és nem utolsó sorban a társulat gyerekkori fényképeiből.

Sok ismerős arc, kedves barát összegyűlt. Kíváncsian hallgatom, kinek miért öröm, hogy Szatmáron ilyen lehetőség is kínálkozik.

„A szatmári bábtagozat mindig élményt nyújt, nem csak a gyermekeink számára, de nekünk felnőtteknek is egy időutazás, közös kapcsolódási pont és minőségi együtt töltött időt biztosít.

Hasonlóképpen mint a meseolvasás, a bábjáték kiemelkedően jótékony hatással van a gyermekek érzelmi és értelmi fejlődésére egyaránt. Külön hálás vagyok nekik és köszönöm, hogy a színház támogatásával létrejött az első alkalommal megszervezett Olvasás kihívás is.

Mindig szívesen és örömmel lépünk be a színház nyújtotta varázslatos világ kapuján!” – emelte ki beszélgetésünk során Kürti Emese, pszichológus.

Sárkányölő Sebestyén meséjét láthattuk a KL Színház előadásában – Fotó: Czinzel László
Sárkányölő Sebestyén meséjét láthattuk a KL Színház előadásában – Fotó: Czinzel László

Nem csak felnőtteket, gyerekeket is kérdeztem arról, miért szeretik a bábszínházat. Egy választ mindenképp kiemelnék: „Azért szeretem a bábszínházat, mert nagyon jók a figurák és vagányak a mesék. Szeretek bábszínházba járni, az ovival is mentünk.” (Maskulik Zsófia, előkészítős osztályos tanuló)

A megnyitón megtöltjük a bábszínházi termet, lehuppanunk a kis párnákra. Nagy Regina, a Brighella Bábtagozat vezetője köszönt minket a bábszínház alkotócsapata nevében. Regina az induláskor, majd az azt követő közel tíz évben is vezetője volt a szatmári bábosoknak.

Rögtön az elején pontosít, hogy valójában huszonöt évre tekinthetünk vissza, mert eredetileg 1998- ban indult ez a kezdeményezés Regina édesanyja, Rebel Erzsébet ötlete alapján és öt évig alapítványi bábszínházként működött. Az elején nem volt semmijük, csak a lendületük és a lelkületük, de úgy tűnik, ez is elég volt, hogy túljussanak a nehézségeken. Mint ahogy megtudjuk, nehéz volt elfogadtatni, hogy létjogosultsága legyen a bábszínháznak, de kitartó munkával sikerült megmutatniuk, hogy ez nem „csak egy bábszínház”, hanem egy színházi műfaj.

2003-ban történt a váltás, ahogy Nagy Regina fogalmaz, „fentről az áldás”, amikor a csapat megkapta bábszínházi létjogosultságát a színházon belül. Ettől a dátumtól datálódik a húsz év, amit ünneplünk s huszonöt év után visszatekintve Regina meghatódva mesél arról, hogy egy álomból hogyan lett valóság.

A kulcs mindenképp a bennünk rejtőző gyermeklélek, ami őt is hajtotta, hogy ne adja fel. Tíz év elteltével a bábszínház élére Bandura Emese állt, aki új lendülettel egyengette egy évtizedig a társulat útját. Regina szívből megköszöni neki is a kitartó munkát, valamint Bessenyei Gedő Istvánnak és Stier Péternek is köszönetet mond, hogy a társulat mellett állnak és bíznak bennük.

Nagy Regina köszöntője a Brighella születésnapján – Fotó: Czinzel László
Nagy Regina köszöntője a Brighella születésnapján – Fotó: Czinzel László

Bessenyei Gedő István is köszönti a jelenlevőket. Bevallja, nem könnyű megszólalnia a 20 éves Brighella Bábtagozat születésnapján. Nemcsak azért nem, mert a 20-as egy különös szám – teszi hozzá- sok is, kevés is, és akárhonnan nézi, irigylésre méltó, hiszen sokan lennénk itt szívesen 20 évesek. Ezzel mindenki mosolyogva egyetért.

A Harag György Társulat művészeti igazgatója személyes emlékeit osztja meg velünk, ő is időutazásra hív, vissza a gyerekkorba. Megtudjuk, marosvásárhelyi születésű gyerekként volt annyi szerencséje, édesanyjának hála, hogy bábszínházba jártak már akkor is, amikor Szatmáron ez még lehetetlen volt. A vásárhelyi vakációk legszebb ünnepi pillanatai voltak ezek és a hangulatukra, élményekre mai napig emlékszik. „Szatmáron ilyen remekbe szabott felekirályság, ilyen óperenciás csodagyár, ilyen mesesziget, mint a bábszínház, nem volt akkoriban…” – teszi hozzá, de legnagyobb örömünkre, most már van."

Beszédében visszatekint, honnan indult, hogyan lett egy alapítványi kis bábszínházból hivatásos társulattá, hogyan talált ilyen csodálatos otthonra, hogyan sikerült 2016-ban valóban intézményesíteni is, mint önálló entitást a Harag György Társulaton belül. „Mit kívánhatnék hát a vénséges-vén, idén épp 70 éves anyatársulat nevében a mi 20 éves ifjú hősünknek az elkövetkezőkre nézve? Csakis azt, hogy őrizze meg a hitét és küzdjön ugyanilyen bátran és hősiesen tovább!” – zárta beszédét Bessenyei Gedő István.

A kétnapos rendezvény számos programot kínál kicsiknek-nagyoknak egyaránt. A Brighella Bábtagozat nem egyedül ünnepelt, csatlakozott hozzájuk a KL színház, akik két gyerek és két felnőtt előadást hoztak. Markó-Valentyik Anna, a KL színház egyik alapítója kérdésemre elmondta, egy báb varázsol, leköt, hat. Egyik fő céljuk, hogy megmutassák az itteni közönségnek is, a bábszínház nem csak a gyerekeket szólíthatja meg, hanem minden korosztályt bevonzhat; nem életkor kérdése ez a műfaj. A KL színház repertoárja tág, a csecsemőszínháztól a felnőtt bábos előadásokig.

Anyajegy címmel felnőtt bábelőadást hozott a KL Színház a Brighella ünnepi hétvégéjére – Fotó: Czinzel László
Anyajegy címmel felnőtt bábelőadást hozott a KL Színház a Brighella ünnepi hétvégéjére – Fotó: Czinzel László

Nagyon megtisztelő számukra, hogy itt lehetnek és boldogok, hogy egy ilyen kerek ünnepen friss, független színházként felléphetnek. A bábszínház tagjai között határon innen és túl élő szakmai és baráti kapcsolatok kötődnek az évek során és mindig valódi érdeklődéssel és figyelemmel fordulnak egymáshoz. Ez egy nagyon összetartó közeg. „Egy kölcsönös tisztelet és megbecsülés van szakmán belül és ez kimondottan jellemző erre a közösségre.” – összegzi Markó-Valentyik Anna.

Vasárnap a Tűzoltótoronynál folytatódtak a programok, a VagaBanda gólyalábasai felvonulást és vásári komédiát rendeztek. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntes fiataljainak lendülete és lelkesedése is nagyban hozzájárult a második nap hangulatának sikeréhez a Tűzoltótoronynál kialakított sátraknál. Gyenes Kincső a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági vezetője elmondta, egész nap kint voltak a fiatalokkal, akikre – nagy örömére – még hétvégén is számíthatnak. Az előadások mellé ugyanis szerettek volna még néhány programlehetőséget kínálni a kicsiknek. Arcfestés, ügyességi játékok, érzékenyítő témájú színezők várták a gyerekeket.

Nagy Regina társulatvezető hálásan, örömmel tekint vissza erre a két meseszép őszi napra. Nem csak a szatmári közönségnek, hanem a társulat tagjainak is nagy élmény volt a közös ünnep. Sokat készültek rá, de mindenképp megérte. Ígéri, közös erővel, lendülettel folytatják majd a huszonöt éve elkezdett közös munkát és szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt az előadásaikra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!