Tompa Eszter filmje nyerte a TIFF-en a helyi filmek versenyét

2023. június 14. – 15:29

Tompa Eszter filmje nyerte a TIFF-en a helyi filmek versenyét
Tompa Eszter a TIFF helyi filmek versenyének díjátadóján – Fotó: TIFF

Másolás

Vágólapra másolva

Tompa Eszter Dimineața lui Oedip (Oidipusz reggele) című rövidfilmje nyerte a helyi filmek versenyét a TIFF-en, jelentették be a kedd késő este a Tisztikör (Cercul militar) termében szervezett vetítés után. A helyi filmek versenyében összesen hét alkotó filmje versenyzett, és az Irina Malcea producer, Mihai Mincan filmrendező és Téglás István színész alkotta zsűri a díjátadón úgy nyilatkozott, egyértelmű és egyöntetű volt a döntésük.

Thomas (Thomas Mendel) és Balázs (Bodolai Balázs) egy közösen eltöltött éjszaka utána arra ébrednek, hogy rájuk nyit Thomas lánya. Balázs inkább menekülne a szituációból, Thomas ezzel szemben inkább marasztalná, mert azt szeretné, ha komolyan meg tudnák beszélni a kapcsolatukat, akkor is, ha ehhez előbb meg kell még vitatnia a lányával iskolai problémáit. Thomas lánya viszont inkább terelné a szót a színházra, és beszélgetne az Oidipusz szerepében emlékezeteset alakító Balázzsal, akinek nem mellesleg nagy rajongója. És a történések még ezután is fokozhatók. A kamera pedig csak ugrál a szobába besűrűsödő cselekményben az egyik beszélőről a másikra, ezzel is ráerősítve a zaklatott hangulatra.

Az Oidipusz reggele lehetne kényelmetlen vagy letaglózó is a nézőnek, de Tompa Eszter remek humorral teszi élménnyé a filmet. Ehhez jön hozzá a színészek kiemelkedő alakítása, Bodolai Balázs talán még soha nem feszengett ennyire emlékezetesen, remek választás volt erre a szerepre.

Tompa Eszter filmje tényleg kiemelkedett a főiskolás fiatalok alkotásai közül. Noha ez csak a második kisfilmes rendezése, színészként már több filmben is szerepelt, sőt színházi rendezései is voltak. És látszott a munkán ez a tapasztalat és érettség.

Az IMDB oldala szerint Tompa Eszter 1984-ben született Marosvásárhelyen, korábban színésznőként egy kisebb szerepben már feltűnt például a Hajdu Szabolcs rendezte Bibliothèque Pascalban, a Peter Strickland rendezte Burgundia hercegében, vagy épp a Tompa Gábor (aki az édesapja) rendezte Kínai védelemben is. Korábban színésznőként volt a temesvári német színház tagja, a kolozsvári magyar színházban is volt néhány szerepe, de az utóbbi időben inkább már Németországban játszott.

„Én szívesen dolgoznék itthon. Egy ideig szükségem volt arra, hogy függetlenül mindenkitől kipróbáljam magam. Most inkább az van, hogy szeretnék kísérletezni a gyökereimmel. Ugyanakkor szabadúszó színészként nehéz megélni Erdélyben. Csak úgy lehet, ha egy társulat befogad, és esetleg közben, ha az időbe belefér, és a színház megengedi, akkor egy-két külsős projektben részt lehet venni. Van egy szakmai fészkem Berlinben, de az film, nem színház, és az ügynökségnek már teljesen mindegy, hogy hol élek. Amikor munka van, hívnak, és megyek” – mondta 2022 elején a Nőileg magazinnak adott interjújában. Ebben egyébként úgy fogalmazott, hogy „az én mesterségem a színészmesterség”, de úgy tűnik, hogy azért rendezőként is megállja a helyét.

A nyertes díja egy 15 ezer euró értékű utómunka a Numa Film felajánlásából. A zsűri különdíját Dragoș Bota Să nu mergi prin mărăcini (Ne menj a bozótosba) című kisfilmje kapta, míg a Făclia különdíját Ana-Stefana Pop kapta a Numa' ceru' și pământu' c. filmjéért. A programban szerepelt még a Sapientia EMTE diákjának, Nagy Mártonnak is Hanna és Flóra című filmje, de ezt most nem díjazták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!