Ciprian Mureșan szoborsorozatával nyílt meg Kolozsvár új transzdiszciplináris kiállítótere, az Aluvial

2023. május 26. – 15:15

Ciprian Mureșan szoborsorozatával nyílt meg Kolozsvár új transzdiszciplináris kiállítótere, az Aluvial
Ciprian Mureșan Visszhangok című szoborsorozatának darabjai az Aluvial első kiállításán – Fotó: Váczi Roland

Másolás

Vágólapra másolva

Ciprian Mureșan Visszhangok című szoborsorozatának premierjével nyílt meg az Aluvial, a Quadro Galéria csapatának új kiállítótere a Jókai (Napoca) utca 16. szám alatt. A továbbiakban olyan kiállításokat és projekteket mutatnak itt be, amelyek abból indulnak ki, hogy a kultúra a társadalmat gazdagító tevékenység.

Az 1977-ben, Désen született Ciprian Mureșan az egyik legismertebb kolozsvári kortárs alkotó, műveivel jelen volt a többek között a Velencei Biennálén vagy a londoni Tate Modernben, volt kiállítása az Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban és Magyarországon, a budapesti Ludwig Múzeumban is. Szobraiban, installációiban gyakran reflektál a Ceaușescu-korszakra és a posztszocialista Romániára, rákérdezve a jelen politikai, társadalmi, kulturális jelenségeire, viszonyaira.

A Semmi sem valós, de megtörtént eseményeken alapul című kiállításán a szocreál művészetre jellemző ikonikus munkásalakokat mintázott meg fehér papírból. Nem csak a szokatlan, könnyű anyaggal értelmezte át az 1950-es évek hivatalos kelet-európai művészetének monumentális figuráit, hanem azzal is, hogy ezeket az embernagyságúnál nagyobb, de láb nélküli szobrokat a látogatókkal nagyjából egy szemmagasságba helyezte el. Újabb csavarral ráadásul a tekintet tárgya helyett megfigyelőkké változtatta ezeket a fehér proletár-árnyakat: a szobrok feje valójában camera obscura, azaz lyukkamera, amely a benne lévő fényérzékeny felületre rögzíti a szobor fél szemén beáramló vizuális információt.

Lyukkamerát helyeznek el az egyik szobor fejében, az így készült képeket pedig helyben előhívják – Fotó: Váczi Roland Lyukkamerát helyeznek el az egyik szobor fejében, az így készült képeket pedig helyben előhívják – Fotó: Váczi Roland
Lyukkamerát helyeznek el az egyik szobor fejében, az így készült képeket pedig helyben előhívják – Fotó: Váczi Roland

Az így készült fényképeket folyamatosan hívják elő a helyben improvizált sötétkamrában, és állítják ki a falra, amely így a kiállítás végéig, augusztus 25-ig megtelik a látogatókat és a kiállítóteret „visszhangozó” fényképekkel. Mivel azonban a lyukkamerának hosszú expozíciós időre van szüksége, nem éles portrékra kell számítanunk. „A szobrok ”agyában„ létrejövő fényképeken mi magunk kerülünk megörökítésre, ahogyan a szobrok között mozgunk és éljük az életünket. A hosszú expozíciós időnek kitett fényérzékeny papír azonban keveset tud megragadni az előtte kibontakozó életből, és inkább az üres tér képét őrzi meg, emberek és mozgás nélkül” – írja ismertetőjében a kiállítótér kurátora, Székely Sebestyén György. „Ezekben a művekben a történelemnek egyfajta kiüresedését észlelhetjük. A hős hiányzik belőlük” – teszi hozzá.

A kiállítást a Visszhangok szoborsorozat mellett Ciprian Mureșan két régebbi videómunkája alkotja, mindkettő kapcsolódik a felvetett témához. Az egyik a 4’33 (2008) című videó, amely nem más, mint John Cage híres, csendből álló zeneművének parafrázisa, egy elhagyatott, posztszocialista üzembe áthelyezve, a másik pedig a Tánc (2005), amelynek hőse fordított sztriptízzel ölti magára a társadalmilag elvárt külalakot.

Az Aluvial kiállítótér a kezdeményezők terve szerint társadalmi jelenségekre is reflektáló, transzdiszciplináris tárlatokat lát majd vendégül, nem csak erdélyi és nem csak kortárs alkotóktól. Nevét az egyszerre megtermékenyítő és szennyező hordalékról, allúviumról kapta – egyébként az új kiállítótérrel szomszédos Quadro Galéria aktuális kiállításán épp most tekinthető meg Kusztos Endre erdélyi festő, grafikus 1970-es években készült Hordalék című grafikasorozata.

Az Aluvial Facebook-oldalán a következőképpen határozzák meg az új kiállítótér koncepcióját: „Az allúvium termékenyítő szerepet játszott a biológiai sokféleség és az emberi civilizációk létrejöttében. Az ember maga is idővel hordalékok termelőjévé vált. Az Aluvial célja, hogy transzdiszciplináris kiállításokat és projekteket valósítson meg. A kultúrára a társadalmat gazdagító tevékenységként tekintünk. Ugyanakkor a leülepedő hordalékok szennyező hatással is bírhatnak, és ezt a kockázatot folyamatosan kezelnünk kell”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!