A világörökség része lett a gyulafehérvári Batthyáneum egyik könyvritkasága

2023. május 19. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült az UNESCO világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárában őrzött Codex Aureus – jelentette be csütörtök este a Román Nemzeti Könyvtár.

„Nagy örömmel tudatjuk, hogy ma, május 18-án Románia legismertebb és legjelentősebb középkori kézirata, amelyet jelenleg a gyulafehérvári fiókunkban, a Batthyáneum Könyvtárban őriznek, felkerült az UNESCO listájára, s ekként a világemlékezet része lett” – közölte Facebook-oldalán az intézmény.

A Román Nemzeti Könyvtár igazgatója, Adrian Cioroianu május elején azt nyilatkozta Gyulafehérváron: várhatóan még ebben az évben felkerülhet a nemzetközi listára az 1200 éves kézirat.

A borjúbőrből készült pergamenre arany tintával írt középkori kódexrészlet a Batthyáneum gyűjteményének egyik legértékesebb darabja, Máté és Márk evangéliumát tartalmazza – írja a Wikipédia. A valószínűleg Nagy Károly megrendelésére készült kódex a Heidelberg melletti Lorsch kolostorából került hadizsákmányként Bécsbe. Migazzi Kristóf Antal bécsi hercegérsek megvásárolta, tőle vette meg a 18. században Batthyány Ignác erdélyi püspök, így került a gyulafehérvári könyvtárba. Az MTI összegzése szerint Batthyány Ignác erdélyi püspök végrendelete alapján könyvtárral együtt a mindenkori erdélyi püspök tulajdonába került.

A Batthyáneumot 1949-ben elvette az egyháztól az állam, 1961-ben pedig hivatalosan is államosították. A változások után az egyház azonnal visszaigényelte, de csak 1998-ban adták vissza „papíron” a 13. számú sürgősségi kormányrendelettel.

„A visszaadást jogi úton megtámadták, a per azzal zárult, hogy fogadjuk el: a román állam és az érsekség társtulajdonos. Mivel elutasítottuk ezt a megoldást, Strasbourghoz fordulhattunk” – írta 2010-ben az azóta már nyugdíjba vonult Jakubinyi György. A bukaresti legfelsőbb bíróság 2021 májusában végül jogerősen elutasította a Batthyáneum visszaszolgáltatását az egyháznak.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakérnek az államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét.

Nagy Károly halála után a kódexet a hesseni Lorsch kolostorának adományozták. Innen négy részre válva, három városba és négy múzeumba kerültek a részei. Jelenleg a felső fedél a londoni Victoria and Albert Museumban található, az alsó fedele a vatikáni Sacro Museo-ba került, Máté és Márk evangéliumának szövegrészeit a gyulafehérvári Batthyáneumban, míg Lukács és János szövegrészeit a vatikáni Apostoli Könyvtárban őrzik. (A kódex angol nyelvű Wikipedia szócikke szerint egyébként a vatikáni Apostoli Könyvtárban őrzik az alsó fedelét is.)

A Batthyáneumban őrözött kódex mellett több Karoling-korból származó kézirat is felkerült a listára. Most lett a világörökség része például a Codex Aureus Londonban őrzött fedele, a Godescalc-evangelistarium, a Soissons-i Saint-Médard Evangéliuma (a Francia Nemzeti Könyvtárban találhatók), illetve az Ada-kódex és a borítója is (a Trieri Városi Könyvtárban találhatók). Összesen 11 tételt sorolnak fel.

A Batthyáneum tájékoztatása szerint a Vatikán állam már eddig is az UNESCO világörökségének a része volt, a Codex Aureus ott őrzött darabja, azaz Lukács és János evangéliuma már eddig is a világörökség része volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!