Digitalizálták a Batthyáneum erdélyi fejedelmeket ábrázoló festményeit, új felfedezést is tettek

2023. január 27. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Befejeződött a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár erdélyi fejedelmeket ábrázoló festményeinek a digitalizációja, új felfedezést is tettek a szakemberek – írja az MTI az intézmény pénteki közlése alapján.

A római katolikus egyház által visszakövetelt gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár vezetősége pénteken hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy „rendkívüli eredménnyel” befejeződött a képtár 11 fejedelemportréjának a digitalizációja. Ezek az Erdélyi Fejedelemség legfontosabb időszakának uralkodóit ábrázolják, a képek többségén az uralkodó neve is szerepel.

A művész vélt monogramjai – Forrás: a Biblioteca Batthyaneum Facebook-oldala
A művész vélt monogramjai – Forrás: a Biblioteca Batthyaneum Facebook-oldala

A bejegyzés szerint a képeket egy modern és érzékeny eljárással digitalizálta Calin Suteu, aki e téren a legismertebb romániai szakembernek számít. Az eljárás során új felfedezést is tettek: nagyítással Báthory Gábor (1608-1613) fejedelem bal szemében egy „A”, jobb szemében egy „I” betűt találtak – feltételezéseik szerint az ismeretlen festő iniciáléit.

A bejegyzés arra is kitér, hogy a digitalizáció által lehetővé tett nagyfokú nagyítás az eddig nem látott részlet mellett a festmények eredeti színeit is felfedte.

Az iniciáléval ellátott olajfestmény a XVII-XVIII. században készült, történelmi szempontból nagyon értékes – hangsúlyozták. Emlékeztettek, hogy a festmények sorozatot alkotnak, időrendi sorrendben követik egymást a legfontosabb erdélyi fejedelmek Báthory Istvánnal (1571-1575) kezdődően. A könyvtár tájékoztatása szerint az említetteken kívül következő személyekről készült portré: Báthory Kristóf (Báthory István lengyel királlyá választása után kormányozta a fejedelemséget, bár nem volt fejdelem, 1575-1581), Báthory Zsigmond (1581-1598, 1598-1599, 1601-1602) Báthory András (1599), Bocskai István (1605-1606), Rákóczi Zsigmond (1607-1608), Bethlen Gábor (1613-1629), I. Rákóczi György (1630-1648), II. Rákóczi György (1648-1657, 1658-1659). Ezen kívül van még egy portré, amelyen nem nevezik meg, hogy kit ábrázol. Más ábrázolásokkal összevetve Kemény János tűnik a legvalószínűbbnek.

Egy "ismeretlen fejedelem" portréja – Forrás: a Biblioteca Batthyaneum Facebook oldala
Egy "ismeretlen fejedelem" portréja – Forrás: a Biblioteca Batthyaneum Facebook oldala

A gyulafehérvári Batthyáneumot 1789-ben alapította Batthyány Ignác püspök, egyháztörténész, aki halála után a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyta. Ez a legnagyobb értékű ingatlan-, könyv- és ősnyomtatvány-gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek az államtól.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!