A szobor, amely négy évtizedet várt, hogy köztérre kerülhessen

2023. január 14. – 18:36

A szobor, amely négy évtizedet várt, hogy köztérre kerülhessen
Rodin Balzac-emlékműve Párizsban, a Montparnasse- és Raspail-sugárút kereszteződésénél – Fotó: Gilles Targat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A művészettörténet tele van olyan remekművekkel, amelyeket elsőre botrányosan rossznak tartott a közvélemény. Az egyik leghíresebb eset, amely 1898 óta újra és újra a figyelem központjába kerül a monográfiákban, esszékben, kiállításokon vagy különböző ismeretterjesztő cikkekben, az Rodin Balzac-szobra.

A párizsi Írók Társasága szeretett volna egy köztéri szobrot alapító tagja, a pár évtizeddel korábban elhunyt Honoré de Balzac tiszteletére. Előbb Henri Chapu szobrász kapta meg a megbízást, aki tollal a kezében és jellegzetes, szerzetesi ruhára emlékeztető öltözetében mintázta meg az írót, de végül meghalt, mielőtt az alkotást kivitelezhette volna. 1891-ben Émile Zola lett a társaság elnöke, és a kezdeményezést felelevenítve az akkor 50 éves Auguste Rodint kérte fel a munkára.

Egyértelmű volt, hogy az alacsony, elhízott Balzacról, aki halála előtt alkohollal és kávéval fenntartott, megfeszített munkatempóval sanyargatta magát, nehéz lesz szép és méltóságteljes férfitestet mintázni. Rodin mégis ragaszkodott a valósághoz: fényképeket, portrékat keresett, elutazott az író szülővárosába, hogy megfigyelje a helyiek jellegzetes vonásait, sőt, bizonyos források szerint Balzac szabóját is felkereste. Úgy próbálta megközelíteni Balzacot, mint az író a karaktereit.

Az ígért másfél éves határidőt nem sikerült tartani. Rodin egyik vázlatot készítette a másik után, voltak köztük a saját frusztrációját tükröző, túlszexualizált karikatúrák is, a realistának induló arc vonásai egyre elmosódottabbá, ugyanakkor markánsabbá váltak. A megrendelők kezdtek elégedetlenkedni, főleg, hogy ekkor már nem Zola volt a társaság elnöke, Rodin viszont továbbra is időt kért, már abba is beleegyezett, hogy visszafizesse az előleget, és csak a munka befejezése után kapja meg. Jogi lépésekkel is fenyegették, sőt, előkerült egy konkurens is, aki szárnyas, szfinx-formájú szobrot mintázott a nagy íróról.

A gipszbe mártott háziköntös

Rodin több provokatív akt-változatot is készített Balzacról, szerette ugyanis kidolgozni a testeket, amelyeket később „felöltöztetett”. A Balzac-szobor végső változata konkrétan így készült: Rodin köpenyt terített a szoborvázlatra, majd gipsszel keményítette ki a kívánt formában. Ez alapján dolgozta ki a végső változat köpenyének redőit, amivel újszerű esztétikai hatást ért el. Balzac tényleg ehhez hasonló köpenyben dolgozott, az elszánt fejet és a hanyagul aláhulló, testet takaró köntöst azonban arra használta fel, hogy az alkotóerőt és megszállottságot hangsúlyozza vele.

A szobor gipsztervét Rodin csak 1898-ban, a megrendelés után hét évvel állította ki a párizsi országos szalonon. A közönség nem volt felkészülve a látványra. Bár a művésztársak közül többen – például Oscar Wilde, Claude Monet, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke elismerően szóltak az alkotásról, az enyhén szólva nem aratott általános sikert. „Egy zsák gipsz”, „hóember fürdőköpenyben”, „pingvin”, „sótömb” – mondták róla. Az Írók Társasága elutasította a tervet, nem is fizetett érte. „Egy élet eredménye, az esztétikám sarkalatos pontja” – jelentette ki a sértett Rodin, majd elvetve minden más ajánlatot, meudoni otthonába szállíttatta a gipszszobrot.

A megrendelők elutasításában közrejátszhatott a Dreyfus-ügy is, a zsidó származású francia katonatiszt hazaárulásért való elítélése ugyanis megosztotta a francia társadalmat, és Rodin szubverzív, a nagyság és hatalom ábrázolásának konvencióit felrúgó szobrát talán nem tűnt jó ötletnek éppen ekkor köztérre állítani. Főleg, hogy a támogatói inkább Dreyfus-pártiak voltak. Érdekes vonatkozása az ügynek, hogy maga Rodin nem nyilvánult meg a kérdésben, nem írta alá a Dreyfust támogató nyilatkozatot, állítólag nem állt távol az antiszemitizmustól sem, így Zola, a J’accuse című nyílt levél szerzője nem is írta alá azt a petíciót, amelyet a párizsi művészek pedig Rodin Balzac-emlékművének megmentéséért indítottak.

A párizsi művészvilágot felkavaró konfliktus annyira hírhedtté vált, hogy a párizsi kereskedők a megbukott Balzac-szobor karikatúráit forgalmazták, egy ilyen szobrocskát, amely fókaként ábrázolja Balzacot, a párizsi Rodin-múzeum is őriz.

„A te fotóid fogják megértetni a világgal az én Balzacomat”

A botrány híre eljutott a világ legkülönbözőbb sarkaiba, így olvasott róla az Amerikai Egyesült Államok Milwaukee városának egyik lapjában Edward Steichen fotográfus-festő, aki a piktorializmus képviselőjeként vált később híressé. Rá akkora hatással volt a szobor, hogy eldöntötte, Párizsba utazik. „Ez nem csupán egy ember szobra volt, hanem a zsenialitás előtti tisztelgés megtestesítője. Úgy nézett ki, mint egy életre kelt hegy. Felkeltette az érdeklődésemet Párizs iránt, ahol Rodin nagyságú művészek éltek és dolgoztak” – emlékezett vissza később.

Edward Steichen egyik fotója Rodin Balzac-szobráról – Forrás: Wikimedia Commons
Edward Steichen egyik fotója Rodin Balzac-szobráról – Forrás: Wikimedia Commons

Steichen Párizsban közeli kapcsolatba került Rodinnel, a szobrászról és műveiről fényképek sokaságát készítette. 1908-ban, tíz évvel a Balzac-szoborterv botrányba fulladt bemutatója után Rodin egyfajta kampányt indított a művéért, interjúban beszélt róla, és három fotográfust – köztük Steichent – kért fel a szobor művészi bemutatására. Állítólag Rodin ötlete volt, hogy a szobrot holdfénynél is lefényképezzék, Steichen pedig lelkesen belevágott a feladatba és piktorialista stílusú munkáinak leghíresebbikét valósította meg. Rodint elbűvölte az eredmény: „Ez Krisztus, aki a pusztában jár” – mondta Steichennek. „A te fotóid fogják megértetni a világgal az én Balzacomat.”

A bronz szobor felavatását Rodin már nem érte meg, 1917-ben meghalt. Párizs 1937-ben jutott el oda, hogy eldöntötték, kihelyezik az alkotást, gyűjtést is szerveztek ebből a célból. De így is nehéz volt megfelelő helyet találni neki, mert a francia főváros egyik negyede sem volt túl lelkes. Végül 1939 júliusában helyezték el a Montparnasse és Raspail sugárutak kereszteződésénél a kész Balzac-emlékművet, de nemsokára kitört a második világháború, így még egy ideig letakarva várta, hogy a párizsiak végre befogadják.

(Felhasznált források: phaidon.com, Wikipedia, Musée Rodin, New York Times)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!