Közzétette középiskolásoknak szóló esszépályázati felhívását a BBTE Magyar Filozófiai Intézete

2022. december 2. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban is várja a 9-12. osztályosok jelentkezését a középiskolás diákok számára kiírt filozófiai esszépályázatra a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete. Ezúttal idegen nyelven írt pályamunkákat is elfogadnak.

A következő szövegeket ajánlják továbbgondolásra:

1) „Hogy egyáltalán felfogja [a vadember a társadalmat] […] meg kellene tanulnia, hogy léteznek emberek, akik örülnek, ha magukra vonhatják a többiek figyelmét, és akkor boldogok, ha mások boldognak tudják őket, nem akkor, ha saját tapasztalásuk szerint azok. Ebben áll az összes különbség valódi oka: a vadember önmagában él, a társas ember mindig kívül áll önmagán és csak a többiek véleményében képes élni, úgyszólván csak az ő ítéletükből szerez tudomást tulajdon létezéséről. Nem tartozik tárgyamhoz, hogy kimutassam: ez az állapot közönyössé tesz jó és rossz iránt, noha bőven szüli az erkölcsi szónoklatokat; mindent látszattá változtat, s így álca és játék lesz minden, a becsület, a barátság, az erény, gyakran még a bűn is, mert végül megtalálják a nyitját, hogyan lehet dicsőséget szerezni vele; egyszóval mindig másoktól kérdezzük meg, hogy mik vagyunk, soha nem merjük önmagunknak feltenni a kérdést, s miközben annyi filozófia, emberség, udvariasság és fennkölt elv övez bennünket, nem jut más nekünk, mint csalárd és hiú burka a becsületnek, amelyből az erény, az észnek, amelyből a bölcsesség, és az örömnek, amelyből a boldogság hiányzik.” (Jean-Jacques Rousseau: Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól)

2) „Mivel a fogalmak hiánytalan rendje nem azonos a létezővel, az esszének nem célja a zárt, deduktív vagy induktív felépítés. Főként az ellen a Platón óta meggyökeresedett doktrína ellen lázzad fel, amely szerint a változó, az átmeneti nem méltó a filozófiához; fellép a múlandóval szembeni régi igazságtalanság ellen, amely azt újra és újra elítéli a fogalomban. Az esszé visszariad a dogmának attól az erőszaktételétől, amely szerint ontológiai méltóság illetné meg az absztrakció eredményét, az általa jelölt individuumokkal szemben [az] időben változatlan fogalmat.” (Theodor W. Adorno: Az esszé mint forma)

Mint írják, lehetőség van nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázni. A szövegek angol nyelvű változata megtalálható az intézet honlapján. A pályázat résztvevői ezúttal a 2022/2023-as tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek.

A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül a következő címre kell küldeni: [email protected]. Beküldési határidő: 2023. április 9. A pályázatok értékelése után, az esélyes/nyertes pályamunkák szerzőitől elkérik személyes adataikat (név, iskola, osztály), kapcsolattartási információikat (lakcím, telefon), valamint felkészítő tanáruk nevét. A pályamunkákat díjazzák: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. A pályamunkák szerzőit szívesen látják a BBTE Filozófia szakának hallgatói között.

Az eredményhirdetésre Kolozsváron, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2023. április 22-én megszervezésre kerülő Filozófus Nyílt Nap alkalmából.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!