Közzétette középiskolásoknak szóló esszépályázati felhívását a BBTE Magyar Filozófiai Intézete

2022. december 2. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

2023-ban is várja a 9-12. osztályosok jelentkezését a középiskolás diákok számára kiírt filozófiai esszépályázatra a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Filozófiai Intézete. Ezúttal idegen nyelven írt pályamunkákat is elfogadnak.

A következő szövegeket ajánlják továbbgondolásra:

1) „Hogy egyáltalán felfogja [a vadember a társadalmat] […] meg kellene tanulnia, hogy léteznek emberek, akik örülnek, ha magukra vonhatják a többiek figyelmét, és akkor boldogok, ha mások boldognak tudják őket, nem akkor, ha saját tapasztalásuk szerint azok. Ebben áll az összes különbség valódi oka: a vadember önmagában él, a társas ember mindig kívül áll önmagán és csak a többiek véleményében képes élni, úgyszólván csak az ő ítéletükből szerez tudomást tulajdon létezéséről. Nem tartozik tárgyamhoz, hogy kimutassam: ez az állapot közönyössé tesz jó és rossz iránt, noha bőven szüli az erkölcsi szónoklatokat; mindent látszattá változtat, s így álca és játék lesz minden, a becsület, a barátság, az erény, gyakran még a bűn is, mert végül megtalálják a nyitját, hogyan lehet dicsőséget szerezni vele; egyszóval mindig másoktól kérdezzük meg, hogy mik vagyunk, soha nem merjük önmagunknak feltenni a kérdést, s miközben annyi filozófia, emberség, udvariasság és fennkölt elv övez bennünket, nem jut más nekünk, mint csalárd és hiú burka a becsületnek, amelyből az erény, az észnek, amelyből a bölcsesség, és az örömnek, amelyből a boldogság hiányzik.” (Jean-Jacques Rousseau: Értekezés az emberek közötti egyenlőtlenség eredetéről és alapjairól)

2) „Mivel a fogalmak hiánytalan rendje nem azonos a létezővel, az esszének nem célja a zárt, deduktív vagy induktív felépítés. Főként az ellen a Platón óta meggyökeresedett doktrína ellen lázzad fel, amely szerint a változó, az átmeneti nem méltó a filozófiához; fellép a múlandóval szembeni régi igazságtalanság ellen, amely azt újra és újra elítéli a fogalomban. Az esszé visszariad a dogmának attól az erőszaktételétől, amely szerint ontológiai méltóság illetné meg az absztrakció eredményét, az általa jelölt individuumokkal szemben [az] időben változatlan fogalmat.” (Theodor W. Adorno: Az esszé mint forma)

Mint írják, lehetőség van nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven (pl. angolul) írt dolgozattal is pályázni. A szövegek angol nyelvű változata megtalálható az intézet honlapján. A pályázat résztvevői ezúttal a 2022/2023-as tanév IX–XII. osztályos tanulói lehetnek.

A 3-8 oldal terjedelmű pályaműveket e-mailen, aláírás nélkül a következő címre kell küldeni: [email protected]. Beküldési határidő: 2023. április 9. A pályázatok értékelése után, az esélyes/nyertes pályamunkák szerzőitől elkérik személyes adataikat (név, iskola, osztály), kapcsolattartási információikat (lakcím, telefon), valamint felkészítő tanáruk nevét. A pályamunkákat díjazzák: I. díj 500 lej, II. díj 300 lej, III. díj 200 lej. A pályamunkák szerzőit szívesen látják a BBTE Filozófia szakának hallgatói között.

Az eredményhirdetésre Kolozsváron, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2023. április 22-én megszervezésre kerülő Filozófus Nyílt Nap alkalmából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!