A dualizmus kori vidéki városok kimagasló műemlékeinek kutatói találkoznak Marosvásárhelyen

2022. december 2. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik alkalommal szervezi meg a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program A város színeváltozása című művészettörténeti konferenciát, ezúttal Mintaadó épületek, kimagasló alkotások témakörben.

A szervezők közleménye szerint a konferenciasorozat jelenlegi eseményén a dualizmus kori vidéki városok olyan műemlékeit ismertetik a Budapestről, Pécsről, Nagyváradról érkező szakemberek, melyeknek regionális jelentősége is kimagasló, és ebbe a keretbe ágyazódnak majd bele az elmúlt évek marosvásárhelyi építészettörténeti kutatásai.

A résztvevők hallhatnak a marosvásárhelyi Nyugdíjpalota, katolikus gimnázium és zsinagóga építéséről, de bemutatásra kerülnek olyan kivitelezetlen elképzelések is, mint a Komor-Jakab építészpáros által tervezett helyi múzeum és színház, vagy a Kós Károly és Toroczkai Wigand Ede neve által fémjelzett vármegyeháza. De lesz szó Pécs, Debrecen és Nagyvárad épületeiről, olyan kiváló építészek munkáival ismerkedhetünk meg közelebbről, mint Lang Adolf és a Vágó fivérek, továbbá az Osztrák-Magyar Monarchia két nagy hatású alkotója, Otto Wagner és Josef Hoffmann is szóba kerül.

A konferencia december 3-án, szombaton zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalota Kistermében, délelőtt 10 órától. Az esemény nyilvános, az előadások magyar nyelvűek, és online is hallgathatóak a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program Facebook-oldalán szereplő információk szerint. A program itt elérhető.

A rendezvény támogatói a Maros Megyei Múzeum fenntartója, a Maros Megyei Tanács, valamint a Teleki László Alapítvány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!