A dualizmus kori vidéki városok kimagasló műemlékeinek kutatói találkoznak Marosvásárhelyen

2022. december 2. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik alkalommal szervezi meg a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program A város színeváltozása című művészettörténeti konferenciát, ezúttal Mintaadó épületek, kimagasló alkotások témakörben.

A szervezők közleménye szerint a konferenciasorozat jelenlegi eseményén a dualizmus kori vidéki városok olyan műemlékeit ismertetik a Budapestről, Pécsről, Nagyváradról érkező szakemberek, melyeknek regionális jelentősége is kimagasló, és ebbe a keretbe ágyazódnak majd bele az elmúlt évek marosvásárhelyi építészettörténeti kutatásai.

A résztvevők hallhatnak a marosvásárhelyi Nyugdíjpalota, katolikus gimnázium és zsinagóga építéséről, de bemutatásra kerülnek olyan kivitelezetlen elképzelések is, mint a Komor-Jakab építészpáros által tervezett helyi múzeum és színház, vagy a Kós Károly és Toroczkai Wigand Ede neve által fémjelzett vármegyeháza. De lesz szó Pécs, Debrecen és Nagyvárad épületeiről, olyan kiváló építészek munkáival ismerkedhetünk meg közelebbről, mint Lang Adolf és a Vágó fivérek, továbbá az Osztrák-Magyar Monarchia két nagy hatású alkotója, Otto Wagner és Josef Hoffmann is szóba kerül.

A konferencia december 3-án, szombaton zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalota Kistermében, délelőtt 10 órától. Az esemény nyilvános, az előadások magyar nyelvűek, és online is hallgathatóak a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája program Facebook-oldalán szereplő információk szerint. A program itt elérhető.

A rendezvény támogatói a Maros Megyei Múzeum fenntartója, a Maros Megyei Tanács, valamint a Teleki László Alapítvány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!