Vremir Mátyásra emlékezve nevezték el az erdélyi ősteknőst, amely túlélte a dinókat

2022. április 13. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Román, magyar és német kutatók tárták fel, hogy az erdélyi ősteknősök egy rendszertani csoportjának sikerült átvészelnie a 66 millió évvel ezelőtti nagy kihalási hullámot. A napokban megjelent a Dortoka vremiri leleteiről szóló tanulmány online változata is.

A korábban felfedezett leletekben talált teknőst, amit csak nemrég sikerült leírjanak a szakemberek, a 2020-ban elhunyt kolozsvári paleontológus és „kövületvadász” tiszteletére, Vremir Mátyásra emlékezve Dortoka vremirinek neveztek el.

A dinoszauruszok kihalását okozó apokalipszist túlélő Dortoka vremiri leleteit a Hátszegi-medencében találták – amely a késő kréta korszak egyik legjelentősebb európai gerinces lelőhelyeként ismert –, és az erdélyi törpedinóknak volt kortársa.

A kis teknős életében a 19 centiméteres hosszúságot érhette el, és annak ellenére, hogy a nagy kihalást túlélte, később kipusztult, nincs ma élő közelebbi rokona. Rendszertanilag a nyakfordító teknősök közé sorolható, ma ilyen teknősök a föld déli részeinek édesvizeiben élnek.

Vremir Mátyás és a Dortoka vremiri egyik lelete – Fotó: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció Facebook oldal
Vremir Mátyás és a Dortoka vremiri egyik lelete – Fotó: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció Facebook oldal

A National Geographic az ősteknős leleteiről és elnevezéséről így írt:

„A kivételesen jó állapotban megőrződött, hátpáncélból, részleges haspáncélból, valamint lapocka- és medencecsontból álló leletegyüttes fejlődéstani elemzése során megállapították, hogy a csontok egykori tulajdonosa a Dortokidae családba, azon belül is a Dortoka nembe tartozott. Az új fajt végül a nagyszerű kolozsvári paleontológusról és kövületvadászról, a 2020-ban sajnálatos módon elhunyt Vremir Mátyásról nevezték el, így a kis teknős az élővilág rendszerének nagy könyvében a Dortoka vremiri nevet kapta. Az erdélyi gerinces paleontológia meghatározó alakjának, akiről többek között a neves amerikai őslénykutató, Steve Brusatte is komoly elismeréssel írt a magyar közönség számára nemrégiben bemutatott dinoszaurusz-témájú könyvében, felbecsülhetetlen érdemei voltak a fosszília preparálásában, továbbá az állat rendszertani helyzetének, így a lelet jelentőségének felismerésében.”

A tudományos világ Dortoka vremiriről már tavaly nyáron értesült, viszont a Journal of Systematic Palaeontology szakfolyóirat a napokban online változatban is közölte a dolgozatot. A szerzők között németországi, magyarországi és romániai kutatok is vannak, mint Felix J. Augustin, Zoltán Csiki-Sava, Andreas T. Matzke, Gábor Botfalvai és Márton Rabi.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!