Meghalt a Mary Poppins-musical zeneszerzője, Richard M Sherman

2024. május 26. – 12:25

Meghalt a Mary Poppins-musical zeneszerzője, Richard M Sherman
Richard M Sherman, jobbra középen számos Disney-produkcióban dolgozott – Fotó: Alberto E. Rodriguez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenöt éves korában meghalt Richard M Sherman zeneszerző, aki többek között a Mary Poppins-musical zenéjét is írta.

Sherman a Walt Disney-stúdió kreatív belső köréhez tartozott, számos produkción dolgozott együtt testvérével, Robert B. Shermannel. Richard összesen kilenc Oscar-jelölést kapott, kétszer pedig nyert is. Mindkét díjat az 1964-es Mary Poppinsért kapta meg, a legjobb filmzene és a legjobb eredeti dal kategóriában nyert, utóbbit a Chim Chim Cher-ee-ért. A film egy másik dala, a Supercalifragilisticexpialidocious” popsláger lett, és bekerült a Billboard Hot 100-ba 1965-ben.

A zeneszerző 65 éves pályafutása során három Grammy-díjat nyert, 24 arany- és platinalemeze volt, írt rock n' roll slágert, de zeneszerzőként dolgozott többek között a Micimackó, a Macskarisztokraták vagy a Snoopy, gyere haza című rajzfilmek dalain is. A Disney-nél több mint 150 dalt írtak együtt fivérével.

„Valami jó történik, amikor leülünk és dolgozunk. Egész életünkben ezt csináltuk. Gyakorlatilag az egyetem óta dolgozunk együtt" – mondta a közös munkáról az Associated Pressnek egy 2005-ös interjúban.

A Sherman fivéreket 2005-ben beválasztották a Dalszerzők Hírességének Csarnokába, és George W. Bushtól 2008-ban állami művészeti kitüntetést is átvehettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!