Meghalt Roberto Cavalli olasz divattervező

2024. április 13. – 00:13

Másolás

Vágólapra másolva

83 éves korában meghalt Roberto Cavalli olasz divattervező, aki leginkább az állatmintás ruhák és a farmerek divatba hozásáról vált ismertté. Hosszabb ideje beteg volt, és az elmúlt napokban jelentősen romlott az állapota. Pénteken a firenzei otthonában hunyt el – írta az ANSA olasz hírügynökség.

Cavalli 1940. november 15-én született Firenzében, Olaszország első számú bőrfeldolgozó központjában. Nagyapja, Giuseppe Rossi neves festő volt, Cavalli az ő nyomdokába lépve iratkozott be a firenzei Művészeti Akadémiára, ahol festészettel és textíliákkal kezdett el kísérletezni. Idővel kifejlesztett egy innovatív bőrnyomtatási technikát, amely a Hermès és Pierre Cardin figyelmét is felkeltette, és ami egy hivalkodóan extravagáns divatpályára állította rá – írta a New York Times.

Első, saját nevét viselő kollekcióját 1970-ben mutatta be Párizsban, majd 1972-ben már a firenzei és milánói kifutókon is feltűntek az alkotásai. Ugyanebben az évben nyitotta meg első boltját Saint-Tropez-ban, a francia Riviérán, ahol olyan hírességek vásároltak tőle, mint Brigitte Bardot és Sophia Loren.

Az 1990-es években Cavalli számos újítással forradalmasította a farmerek világát, többek között azzal, hogy lycrát adott az anyagukhoz, így azok szűkebbek és testhez simulóbbak lettek. Amikor Naomi Campbell 1993-ban ilyen farmert viselt a kifutón, a sztreccsfarmer egyből hatalmas divat lett.

Roberto Cavalli – Fotó: Savo Prelevic / AFP
Roberto Cavalli – Fotó: Savo Prelevic / AFP

A kilencvenes évek közepétől Cavalli a divatszakma egyik legnagyobb neve volt, világszerte nyíltak az üzletei, és olyan hírességek rajongtak a ruháiért, mint Lenny Kravitz és Cindy Crawford. Popsztárok egész sorát öltöztette, Jennifer Lopez, Beyoncé, Christina Aguilera és Shakira viselte a ruháit. Később a Playboy őt bízta meg a nyuszis jelmezek megújításával is.

1999-ben nyitotta meg első üzletét az Egyesült Államokban, és 2010-ben divatháza már 60 boltot üzemeltetett világszerte. A stylistok versengtek, hogy megszerezhessék a terveit híres ügyfeleik számára, azonban kritikusai is voltak, akik túl vulgárisnak tartották a ruháit.

Cavalli ügyes marketinges volt, aki a luxus auráját teremtette meg a márkája és személyisége körül. Az ékszerektől kezdve a parfümökön és napszemüvegeken át a Roberto Cavalli márkanévvel ellátott vodkáig minden termékre engedélyt kapott. Ugyanakkor szakmájának mestere is volt, aki irigylésre méltó érzékkel keverte az anyagokat, színeket, mintákat és nyomatokat. 2013-ban, az Oxfordi Egyetemen tartott előadásában így foglalta össze az ars poeticáját: „A divat, ami nem őrült, az nem divat.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!