Kiderült Banksy keresztneve

2023. november 21. – 14:55

Kiderült Banksy keresztneve
Banksy egyik legismertebb munkája egy torinói kiállításon 2022-ben – Fotó: Stefano Guidi / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Előkerült egy régi BBC-interjú Banksy-val, amelyben az identitására eddig kínosan ügyelő művész elárulta, mi a keresztneve.

A 2003-as felvételen a BBC riportere, Nigel Wrench azt kérdezi tőle, hogy „Robert Banks”-nak hívják-e, amire a művész így válaszol:

„It’s Robbie”, ami fordítható egyebek mellett úgy, hogy „Robbie az” vagy „Robbie vagyok”.

Régóta találgatások tárgya, mi Banksy valódi neve, eddig a Robin, a Robert és a Robbie variációk bukkantak fel a neten. A teljes interjú meghallgatható a BBC Sounds műsorában; a leleplező 20 évvel ezelőtti adást a BCC Radio 4 nevű műsorának készítette Nigel Wrench.

A The Banksy Story című podcastsorozat bónuszepizódjában arról is szó esik, hogy Banksy a művészethez való hozzáállását – amely voltaképp gyors, illegális graffitizés – a mikrózott ételekhez hasonlítja. „Az egész nagyon gyors” – mondja a bristoli művész. „Gyorsan el akarok készülni és köddé válni.”

Ez a lelet egyébként az egyik legkorábbi ismert rádióinterjú a grafitissel, akinek a sajtóban állandó jelzője a „titokzatos”. A világ legkülönbözőbb pontjain felbukkanó Banksy valódi kilétét ugyanis soha nem fedte fel, ebben az interjúban most legalább a hangját hallani lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!