Kiderült Banksy keresztneve

2023. november 21. – 14:55

Kiderült Banksy keresztneve
Banksy egyik legismertebb munkája egy torinói kiállításon 2022-ben – Fotó: Stefano Guidi / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Előkerült egy régi BBC-interjú Banksy-val, amelyben az identitására eddig kínosan ügyelő művész elárulta, mi a keresztneve.

A 2003-as felvételen a BBC riportere, Nigel Wrench azt kérdezi tőle, hogy „Robert Banks”-nak hívják-e, amire a művész így válaszol:

„It’s Robbie”, ami fordítható egyebek mellett úgy, hogy „Robbie az” vagy „Robbie vagyok”.

Régóta találgatások tárgya, mi Banksy valódi neve, eddig a Robin, a Robert és a Robbie variációk bukkantak fel a neten. A teljes interjú meghallgatható a BBC Sounds műsorában; a leleplező 20 évvel ezelőtti adást a BCC Radio 4 nevű műsorának készítette Nigel Wrench.

A The Banksy Story című podcastsorozat bónuszepizódjában arról is szó esik, hogy Banksy a művészethez való hozzáállását – amely voltaképp gyors, illegális graffitizés – a mikrózott ételekhez hasonlítja. „Az egész nagyon gyors” – mondja a bristoli művész. „Gyorsan el akarok készülni és köddé válni.”

Ez a lelet egyébként az egyik legkorábbi ismert rádióinterjú a grafitissel, akinek a sajtóban állandó jelzője a „titokzatos”. A világ legkülönbözőbb pontjain felbukkanó Banksy valódi kilétét ugyanis soha nem fedte fel, ebben az interjúban most legalább a hangját hallani lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!