Jon Fosse norvég író kapta az irodalmi Nobel-díjat

2023. október 5. – 14:10

Jon Fosse norvég író kapta az irodalmi Nobel-díjat
Jon Fosse a 73. National Book Awards díjátadón a Cipriani Wall Street-en 2022. november 16-án New Yorkban – Fotó: Dia Dipasupil / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Svéd Királyi Akadémia csütörtökön irodalmi Nobel-díjjal jutalmazta Jon Fosse norvég író és drámaírót, aki „innovatív prózáiban és színdarabjaiban a kimondhatatlannak tűnő dolgokat jeleníti meg.”

Az 1959-ben született alkotó első regényét a Raudt, svart (Vörös, fekete) címmel 1983-ban huszonnégy évesen publikálta. Tíz évvel később pedig megírta az első drámáját, ami a Valaki jönni fog címet kapta. A litera.hu azt írja, többen úgy tartják Fosse a mai Ibsen, míg mások szerint az osztrák íróhoz, Thomas Bernhardhoz áll közelebb.

A többszörösen díjazott író hatvanéves korára az elképzelhető összes norvég irodalmi díjat elnyerte. 2015-ben például neki ítéltik oda az Északi Tanács Irodalmi Díjat az Andvake, Olavs draumar és Kveldsvævd c. novelláiért. Valamint Fosse 83. volt a Daily Telegraph 2007-es „100 élő zseni” listáján.

Fosse sosem titkolta, hogy az 1990-es évektől kedzve alkoholproblémákkal küzdött, kezdetben ugyanis így próbált megszabadulni a szorongásaitól. Egy ponton túl azonban már nem tudta ivás nélkül elvégezni a napi teendőit, és többször kapott alkoholmérgezést. Az alkoholizmusból végül 2012-ben gyógyult ki.

A Nobel-díjas írónak kilenc kötete jelent meg magyarul, többek között az Álmatlanság, a Melankólia, Reggel és este c. alkotásai, valamint több színpadi művét is bemutatták itthon, mint az Őszi álom, Halál Thébában vagy az Alvás c. darabot.

Kötetei itthon a Kalligram Kiadó gondozásában jelennek meg. A kiadó igazgatója Mészáros Sándor a Literának azt mondta, hogy meglepődött a Svéd Királyi Akadémia döntésén, mert azt gondolta, soha nem fogja megkapni a díjat. Szerinte „Fosse olyan, mint Thomas Bernhard és mégsem az, mégis karakteresen más. Lírai és nagyon kemény szerkezeteket tud létrehozni. Az első 10 kortárs szerző között a helye. Sajnos nem nyerte el eddig még a magyar olvasók jelentős részének a tetszését”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!