Meghalt Medvigy Gábor, Tarr Béla kedvenc operatőre

2023. augusztus 28. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Megrendülve tudatjuk, hogy szeretett barátunk, kollégánk, egyesületünk alapító tagja, Medvigy Gábor augusztus 27-én, 66 éves korában elhunyt” – közölte a HCA – Magyar Filmoperatőrök Egyesülete a Facebook-oldalán.

Mint írják, a Balázs Béla-díjas, Érdemes művészt a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak. Medvigy Gábor Tarr Béla három világhírű alkotását is (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák) fényképezte, de az ő nevéhez fűződik a Töredék vagy a Dolina is. Medvigy Gábor Tarr Bélán kívül többször is együtt dolgozott olyan nagynevű rendezőkkel, mint Kamondi Zoltán, Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András.

Fotó: Lumiere Filmiskola
Fotó: Lumiere Filmiskola

Az 1957-ben született operatőr 1979-ben tett fényképész vizsgát, majd a Mafilmnél dolgozott. 1983–1986 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt operatőr szakon Koltai Lajos osztályában, majd 2001-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr tanára lett.

Az utóbbi években a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiere Filmiskolában és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tanított.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!