„Szabadság, az a te bajod” – megjelent Reisz Gábor új filmjének előzetese

2023. augusztus 10. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi volt a legnagyobb hülyeség, amit valaha csináltál?” – teszi fel a kérdést Ábel Jankának Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) új filmjének előzetesében.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú, Ábel botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. Hogy milyen képet fog festeni róla, arról egyelőre csak sejtésünk lehet, az előzetesben Ábel apja mindenesetre azt mondja neki: „Szabadság, az a te bajod”.

A Magyarázat mindenre című filmet az augusztus 30. és szeptember 9. között megrendezett Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon fogják bemutatni.

A történet szerint épp nyár van Budapesten, a gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva.

A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A magyar mozikban 2023. október 5-én mutatják be, de lesz több premier előtti vetítés is: először a Cirko-Gejzír moziban lehet majd megnézni a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban, 24-én az Allee-ban, 27-én pedig a Corvin moziban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó.

A film forgatását 2022 ősze előtt fejezték be, és teljes egészében saját finanszírozásból készült, állami támogatás nélkül. Erről Reisz ősszel az After Podcastben beszélt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!