Rejtett önarckép bukkant elő Van Gogh egyik korai festménye alól

2022. július 14. – 11:31

frissítve

Rejtett önarckép bukkant elő Van Gogh egyik korai festménye alól
Vincent van Gogh eddig ismeretlen önarcképe Fotó: Graeme Yule / National Galleries of Scotland

Másolás

Vágólapra másolva

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) restaurátorai röntgensugaras vizsgálat segítségével fedezték fel Vincent van Gogh eddig ismeretlen önarcképét a festő egyik korai festménye alatt – írja a Guardian.

Az önarckép A parasztaszony feje című alkotás alól bukkant elő. A kép már fél évszázada a múzeum gyűjteményének részét képezi, de csak most, egy közelgő kiállítás miatt vetették alá röntgenes szakértői vizsgálatnak.

Így fedezték fel a kép hátoldalán, több réteg ragasztó és karton alatt megbújó önarcképet, ami több mint száz éve rejtőzhetett ott.

Lesley Stevenson, a galéria vezető restaurátora a Guardiannek azt nyilatkozta, amikor 1960-ban egy edinburghi ügyvéd odaajándékozta nekik a „szerény kis festményt”, nem vártak sokat tőle. Most a Skót Királyi Akadémia nyári „francia impresszionizmus” tematikájú kiállítására készülve vetették alá a képet a rutinszerű vizsgálatnak.

A restaurátorok most az önarckép megmentésén és helyreállításán dolgoznak, miközben igyekeznek megőrizni az eredeti festmény épségét is. A galéria szakemberei szerint a ragasztó és a karton eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség.

A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a rejtett festmény egy kísérleti önarcképsorozat része lehet – öt hasonló alkotás látható a hollandiai Van Gogh Múzeumban –, amelyeket a festő a dél-hollandiai Nuenenben, használt vásznak hátoldalára festett 1883 decembere és1885 novembere között.

A festő életében nem tudta eladni műveit, a hírnév csak azután érkezett, hogy 37 évesen, 1890-ben meghalt. A nyugati művészet történetének egyik leghíresebb és legnagyobb hatású alkotója lett. Halála után nagyjából tizenöt évvel a Parasztasszony feje az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe. A szakemberek szerint ekkor történhetett, hogy a vásznat kartonra ragasztották, majd bekeretezték. Úgy tűnik, „befejezettebbnek” tekintették a Parasztasszonyt, mint az önarcképet.

A festmény többször cserélt gazdát, míg 1923-ban Evelyn St Croix Fleming meg nem vásárolta (az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket). A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták később a NSG-nek.

Az amszterdami van Gogh Múzeum egy átlagos év során akár 300 megkeresést is kap olyan emberektől, akik azt hiszik, hogy egy elveszett van Goghot fedeztek fel, de csak nagyon kevés esetben bizonyosodik be, hogy valóban a holland mester művét találták meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!