Pandákkal adnak új lendületet az amerikai-kínai kapcsolatoknak

2024. június 27. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz éve nem érkeztek pandák az amerikai állatkertekbe. Ennek fényében üdítő fejlemény, hogy San Diego állatkertje hamarosan két új óriáspandát köszönthet: a négyéves hím, Jun Csuan és a hároméves nőstény, Hszin Bao Kínából jön az Egyesült Államokba, írja a New York Times.

A hosszú szünetnek az az oka, hogy az óriáspanda veszélyeztetett faj, ezért rendkívül szigorúak a rájuk vonatkozó szabályok. A világ összes pandája valójában Kína tulajdona, így a külföldre utaztatott mackók sem kerülnek a fogadó ország birtokába.

A Panda.org szerint jelenleg 1864 vadon élő egyed van, hatvanhét pandarezervátum a vadon élő egyedek kétharmadának nyújt védelmet, megfelelő élőhelyet és más fajokkal való együttélést.

Jun Csuan és Hszin Bao érkezésének még nincs pontos időpontja, a szecsuáni Kínai Óriáspandák Természetvédelmi- és Kutatóközpontja szerdán búcsúzott el a két állattól. Az eseményen jelen voltak az Egyesült Államok tisztségviselői, köztük a San Diego-i állatkert vezetői is.

Paul Baribault, a San Diegó-i állatkert vezérigazgatója azt mondta, hogy szervezete és a kínai kutatóközpont közötti együttműködés jelentős szerepet játszik az óriáspandák védelmében, majd elmondta, hogy a továbbiakban is együtt fognak dolgozni ennek a különleges fajnak a megmentéséért.

Akinek ez sem elég, annak van még egy jó hírünk:

Hamarosan egy újabb pandapárt fogad a washingtoni állatkert.

Várhatóan valamivel később, de még idén megérkeznek ezek az állatok is, a washingtoni kutatók boldogok, hogy átvészelték a többéves pandamentes időszakot.

A pandák azóta számítottak az amerikai–kínai kapcsolatok egyik szimbólumának, hogy Kína 1972-ben egy pandapárt küldött a washingtoni állatkertnek. Így öt évtized után maradt panda nélkül az amerikai főváros, ráadásul a San Diegó-i állatkertből 2019-ben, a memphisiből pedig 2023 elején szintén visszaszállították a pandákat Kínába – már csak az atlantai állatkertben van négy példány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!