Orbán Stoltenbergnek: Magyarország véleménye eltér Ukrajna ügyében, de nem blokkolja a többség döntését

2024. június 12. – 17:35

Orbán Stoltenbergnek: Magyarország véleménye eltér Ukrajna ügyében, de nem blokkolja a többség döntését
Orbán Viktor közös sajtótájékoztatón a NATO főtitkárával, Jen Stoltenberggel 2024. június 12-én – Fotó: Mónus Márton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyeket a többi tagállam szorgalmaz – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a NATO főtitkárával, Jen Stoltenberggel tartott találkozója után a Telex összefoglalója szerint.

Jen Stoltenberg és Orbán Viktor találkozóját a nyilvánosság számára váratlanul szervezték meg, bár önmagában nem volt meglepő, tekintettel arra, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút illetően a magyar kormány álláspontja határozottan eltér a NATO többségétől, így a megbeszélés indokolt volt. Stoltenberg korábban maga is megjegyezte, alig várja, hogy tárgyalhasson Orbánnal.

Orbán a sajtótájékoztatón azt is elmondta Ukrajnával kapcsolatban, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától arról, hogyan lehet eljutni a békéhez, de Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. És nincs ahhoz elegendő képessége és ereje Magyarországnak, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Majd megjegyezte, hogy Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyeket a többi tagállam szorgalmaz.

Stoltenberg hasonló szellemben reagált, bár ezzel közvetve odaszúrt Orbánnak, aki háborúpártisággal vádolta a nyugati kormányokat. A NATO célja megelőzni a háborút – mondta a főtitkár. Szerinte abban nincs vita a NATO-n belül, hogy a szövetség képes védelmet nyújtani tagjainak, ezt teszi 75 éve, „békét, prosperitást biztosítva az egész kontinensnek.”

Ukrajnát illetően a találkozóról tudatta: a NATO eltökélt abban, hogy kiképzést, hosszú távú pénzügyi és katonai támogatást nyújt Ukrajnának, „de tudomásul veszi, hogy Magyarország ezekben az erőfeszítésekben nem vesz részt.” Ugyanakkor a NATO ezen döntéseit „nem is akadályozza meg.”

„Nem vagyunk gyerekek, nem érdemes illúziókba ringatnunk magunkat”, nehéz kérdéseket vet fel „Oroszország inváziója Ukrajnával szemben, amely rendkívül nehéz világpolitikai helyzetet eredményezett” – mondta Orbán, egyértelműen Oroszországot nevezve meg a háború kezdeményező feleként. Orbán szerint Magyarország garanciákat kapott tarra, hogy ne kelljen bevonódnia a háborúba.

Stoltenberget arról kérdezte a Reuters, mit szól ahhoz, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a NATO őrült akciójának nevezte Ukrajna megsegítését. A főtitkár azt mondta, 32 tagországa van a NATO-nak, természetes, hogy akadnak eltérő vélemények, „de sokszor bizonyítottuk, hogy ezeken képesek vagyunk túllépni.”

Szerinte a NATO szerepének növelése Ukrajna kiképzésében, támogatásában egyetértésre talált a szövetség többi tagjánál, „azzal együtt, hogy elfogadtunk hogy Magyarország ebben nem vesz részt.” Igaz, ez nem is kötelesség, nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem – húzta alá Stoltenberg, jelezve, hogy amit Orbán megerősített garanciának nevez, az valójában eddig is rendelkezésre állt a NATO minden tagja számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!