Olaszországban mostantól szabad bejárást kapnak az abortuszközpontokba az abortuszellenes csoportok

2024. április 24. – 15:20

Olaszországban mostantól szabad bejárást kapnak az abortuszközpontokba az abortuszellenes csoportok
Nők tüntetnek szenátus épülete előtt Rómában 2024. április 22-én a törvénymódosítás ellen, ami megkönnyítené az abortuszellenes csoportok működését a közfinanszírozott abortuszklinikákon – Fotó: Yara Nardi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszországban a jövőben a kifejezetten abortuszellenes csoportok képviselői is részt vehetnek a terhességmegszakításra jelentkező nők számára a beavatkozás előtt előírt tanácsadási folyamatban – írja az MTI. Az új jogszabályt az alsóház már korábban jóváhagyta, a szenátus kedden szavazta meg.

A rendelkezés alapján minden olyan szervezet, amelynek „tapasztalata van az anyaság támogatása terén”, bejárást kap azokba a központokba, ahol az abortuszt fontolgató nőknek konzultáción meg kell jelenniük.

Így például a Pro Vita e Famiglia nevű csoport tagjai is lehetőséget kapnak arra, hogy felkeressék a nőket az egészségügyi intézményekben és a tanácsadó központokban, bár a szervezet kedden azt közölte, hogy nincsenek ilyen tervei.

Luigi Spagnoli ellenzéki képviselő azt mondta: „ha a tanácsadó központokat megszállják az abortuszellenes csoportok, az olyan mintha az oltóközpontokba bejárást kapnának az oltásellenes aktivisták”.

Olaszországban 1978 óta engedélyezett a művi terhességmegszakítás az első 12 hétben, illetve később is, ha a nő életét veszélyezteti a terhesség. Az abortuszhoz való hozzáférés azonban a gyakorlatban sokszor gondot okoz: lelkiismereti okokra hivatkozva ugyanis az egészségügyi dolgozók megtagadhatják a beavatkozás végrehajtását, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, az országban praktizáló orvosok nagyjából fele, sőt egyes régiókban csaknem 90 százaléka.

Bár Giorgia Meloni kormányfő két évvel ezelőtt az „Isten, haza, család” szlogennel kampányolt, azt világossá tette, hogy nem változtatna az 1978-as szabályozáson, csupán arról akar gondoskodni, hogy mindenhol betartsák, hogy az abortuszra jelentkező nőket tájékoztatni kell az egyéb lehetséges alternatívákról is.

Olaszországban a születések aránya az egyik legalacsonyabb a világon, 15 éve folyamatosan csökken. A Meloni vezette konzervatív erők azért kampányolnak, hogy 2033-ban már legkevesebb 500 ezer gyerek szülessen, szakértők szerint ez lenne szükséges ahhoz, hogy a gazdaság ne omoljon össze az elöregedő társadalom súlya alatt.

A kormányzó Olasz Testvérek párt korábban arra is javaslatot tett, hogy tegyék kötelezővé az abortuszra jelentkező nőknek a magzat szívhangjának meghallgatását, de a tervezetből végül nem lett törvény. Magyarországon 2022 őszén vezetették be az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangtörvényt. Ez alapján a terhességmegszakításra jelentkező magyar nőknek igazolniuk kell, hogy „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta” nekik az orvosuk.

Egy osztrák abortuszpárti orvos, dr. Christian Fiala április elején a Telexnek adott interjúban arról beszélt, illúzió a magyar kormány részéről, hogy azokat nőket, akik nem akartak teherbe esni, ám ez mégis megtörtént, két elbeszélgetéssel majd rá lehet venni arra, hogy mégiscsak szüljenek meg egy nem kívánt gyereket. A magyar szívhangtörvényről azt mondta, „így akarja a kormány arra kényszeríteni a nőket, hogy a lehető legtöbb terhességet hordják ki, csakhogy ez az elgondolás a középkorból, a Monarchiából és a fasizmusból ered. Nemcsak nem etikus, de politikailag buta is”.

A beszélgetésben szó esett a demokráciában élő ember önrendelkezéséről, az abortusztablettáról, a nőket gyámolító kormányokról, az eutanáziáról is és hogy mi köze az óvodák nyitvatartásának a születésszámhoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!