Biden szerint elhibázott Netanjahu gázai stratégiája

2024. április 10. – 11:42

Biden szerint elhibázott Netanjahu gázai stratégiája
Palesztin család Hán Júniszban 2024. április 8-án – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk a gázai–izraeli háborúról.

„Szerintem hiba, amit csinál. Nem értek egyet a megközelítésével” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gázai stratégiájáról Joe Biden amerikai elnök egy interjúban, amit még múlt hét szerdán vettek fel vele, de csak kedd este adták le a televízióban. Biden már korábban arra figyelmeztetett, hogy az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás attól függ, hogy Izrael több élelmiszert és gyógyszert enged-e be Gázába. Most megerősítette, az amerikai álláspont szerint a következő hat-nyolc hétben teljes hozzáférést kellene biztosítani minden élelmiszerhez és gyógyszerhez az övezetben, ennek érdekében pedig minél hamarabb meg kell születnie a tűzszüneti megállapodásnak Izrael és a Hamász között. Izrael korábban tagadta, hogy akadályozza a segélyek bejutását vagy elosztását Gázában, és azzal vádolta az ENSZ helyi ügynökségeit, hogy nem juttatják el a segélyeket a rászorulókhoz. A tűzszüneti tárgyalások hetek óta nem vezetnek eredményre, miközben a nemzetközi nyomás egyre nő, a segélyszervezet munkatársait ért izraeli légicsapás pedig az amerikai hangokat is bekeményítette. Biden élesebb hangvételű kritikája mögött belföldi nyomás is áll, az amerikai elnökválasztások előtt ugyanis egyre többen kritizálják az elnök megengedő Izrael-politikáját. (BBC)

Ausztrália külügyminisztere arra utalt, az országa elismerné a palesztin államiságot, ha ez elhozhatná a békét a Közel-Keleten, de azt hangsúlyozta, hogy a Hamász semmilyen szerepet nem tölthetne be a palesztin kormányban. Kedd esti beszédében Penny Wong azt mondta, hogy a kétállami megoldás – ahol izraeliek és palesztinok külön országban élnek egymás mellett – „az egyetlen remény az erőszak végtelen körforgásának megtörésére”. „A felek évtizedek óta tartó kudarcai ebben a megközelítésben – valamint a Netanjahu-kormány elutasítása, hogy egyáltalán foglalkozzon a palesztin állam kérdésével – széles körű frusztrációt okozott. Ezért a nemzetközi közösség most a palesztin államiság kérdését a kétállami megoldás felé vezető lendület megteremtésének egyik módjaként vizsgálja” – mondta. Wong hangsúlyozta, hogy a kétállami megoldás nem a Hamászt jutalmazná, sőt, marginalizálná a terrorszervezetet, miközben Izrael biztonságát is garantálná. Jelenleg mintegy 140 ország ismeri el a palesztin államiságot, de sokan, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália nem. Az ENSZ ezen a héten tárgyalja, hogy Palesztinának – amely jelenleg megfigyelő államként van jelen a szervezetben – teljes jogú tagságot biztosítson. (BBC)

Az USA tisztviselői szerint Netanjahu csak blöffölt, amikor azt mondta, megvan a rafahi szárazföldi offenzíva kezdetének dátuma. Amerikai tisztviselők a CCN-nek megerősítették, hogy az Egyesült Államok továbbra sem látott a rafahi offenzívára vonatkozó átfogó tervet, így az izraeli miniszterek megjegyzései is alaptalanok, addig ugyanis semmilyen művelet nem indulhat el, amíg nem egyeznek meg a becslések szerint 1,5 millió civil biztonságos evakuálásáról. „Nincs időpontunk semmilyen rafahi műveletre, legalábbis olyanra, amelyet az izraeliek közöltek volna velünk. Nem látok közeli intézkedést” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki mellett több magas rangú amerikai tisztviselő is azt mondta a CNN-nek, az izraeliek nem osztottak meg velük pontos dátumot. (CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!