Netanjahu: A Hamász elleni háborúnak akkor lesz vége, ha lezárjuk a határt Egyiptom és Gáza között

2024. január 14. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Egyiptom és Gáza közötti határt le kell zárni” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy szombati sajtótájékoztatón. Ezzel a lépéssel Izrael teljes ellenőrzést gyakorolna a palesztin enklávé egyetlen – egyelőre nem Izrael által kontrollált – határterülete felett.

Netnajahu szombaton hangsúlyozta, Izrael addig nem tekinti befejezettnek a háborút, amíg le nem zárja a „philadelphiai folyosót”, egy 14 kilométeres földsávot, amely ütközőzónaként szolgál az Egyiptom és Gáza közötti határon.

Gáza két oldalról határos Izraellel, és a Földközi-tenger partvidéke és légtere is szigorú izraeli blokád alatt áll. Az egyiptomi határátkelőhely Rafah városánál az egyetlen olyan átkelőhely Gázában, amelyet nem Izrael ellenőriz – bár még így is korlátozott a belépés, és hosszadalmas egyiptomi bürokratikus és biztonsági eljárásokkal jár.

„El fogjuk pusztítani a Hamászt, de a déli határon továbbra is katonai felszerelés és fegyverek jutnának be az övezetbe, ezért természetesen azt is le kell zárnunk” – szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Az egyiptomi állami média értesülései szerint Egyiptom már októberben figyelmeztette Izraelt, hogy bármilyen izraeli behatolás a philadelphiai folyosóba az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződés megsértésének minősülne.

Ahmed Abu Zeid egyiptomi külügyminisztériumi szóvivő szombaton a Sada Al-Balad egyiptomi televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy Egyiptom továbbra is teljes mértékben ellenőrzi határait: „Egyiptom teljes mértékben ellenőrzi határait, és ezek a kérdések az érintett országok közötti jogi és biztonsági megállapodások tárgyát képezik, így minden erről szóló párbeszéd vizsgálat tárgyát képezi, és deklarált álláspontokkal válaszolunk rá” – mondta.

A háború kezdete óta a rafahi átkelőn keresztül jutnak el a humanitárius segélyek is a gázai övezetbe. „Az első naptól kezdve világossá tettük, hogy minden olyan döntés, amely akadályozza a segélyek bejutását, alapvetően izraeli intézkedés, és ez különböző módszerekkel történik, többek között a teherautók ellenőrzésének szigorúságával, az ellenőrzési folyamat sok időveszteségével, az orvosi segélyek bejutásának megtiltásával és akadályozásával, valamint az újságírók és tisztviselők bejutásának akadályozásával” – hangsúlyozta Ahmed Abu Zeid.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!