Putyin elrendelte, hogy 170 ezer fővel növeljék az orosz hadsereg létszámát

2023. december 2. – 10:25

Putyin elrendelte, hogy 170 ezer fővel növeljék az orosz hadsereg létszámát
Helyi lakos sétál Avdijivka utcáin 2023. október 17-én – Fotó: Jevhen Titov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az orosz hadsereg 170 ezer fővel növelje a csapatok létszámát, hogy az orosz fegyveres erők létszáma 1,32 millió főre emelkedjen. Putyin rendeletét a Kreml pénteken hozta nyilvánosságra, és azonnal hatályba lépett. Ez a hadsereg második ilyen jellegű bővítése 2018 óta. Putyin legutóbb 2022 augusztusában rendelt el létszámelemelést, akkor 137 ezer katonával 1,15 millió főre emelkedett a fegyveres erők létszáma (a teljes katonai állomány pedig 2 millióra). A védelmi minisztérium szerint a rendelet nem jelenti a sorkatonai szolgálat „jelentős kiterjesztését”, az emelés fokozatosan, több önkéntes toborzásával fog történni. Tavaly decemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az országnak 1,5 millió fős haderőre van szüksége „az Oroszország biztonságát garantáló feladatok teljesítéséhez”. A bővítés okaként most a „különleges katonai hadműveletet” és a NATO-bővítést említette a Kreml. (Guardian)
  • Hamarosan újranyithat a Kijev melletti Boriszpil városban lévő nemzetközi repülőtér – mondta külföldi diplomatáknak Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője. A repülőteret nem sokkal a 2022. februári orosz invázió megindulása után zárták be. (Guardian)
  • Az Európai Unió 2023-ban ismét növelte a blokk orosz tervezésű reaktoraihoz szükséges nukleáris üzemanyag és szolgáltatások Oroszországból történő behozatalát 2021-hez képest – közölte az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA). Az ügynökség szerint az orosz tervezésű VVER-reaktorokat üzemeltető országok importja 2022-ben nőtt 2021-hez képest, és valószínűleg 2023-ban is növekedni fog az orosz inváziót megelőző évhez képest. Tavaly ez az öt ország – Bulgária, Csehország, Finnország, Szlovákia és Magyarország – 30 százalékkal több átalakítási szolgáltatást vásárolt Oroszországtól és 22 százalékkal több dúsítást – közölte az ESA októberi éves jelentésében. Erre a típusú behozatalra nem vonatkoznak uniós szankciók. (Reuters)
  • Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország. A hathetes kiképzésen mintegy hetven katona vett részt. A képzésre az Európai Unió több mint egy éve indított ukrajnai kiképzési missziója (EUMAM) keretében került sor, melynek parancsnoksága a Berlin melletti Strausbergben működik. A német hadsereg, a Bundeswehr és partnerei célja, hogy az év végéig mintegy 10 ezer ukrán katonát képezzenek ki különböző feladatokra. Olaf Scholz német kancellár októberben további fegyverszállításokat és pénzügyi támogatást ígért Ukrajnának. Az úgynevezett „téli csomag” mindent tartalmaz, ami a légvédelemhez szükséges. Németország újabb Patriot-rendszert is szállít Ukrajnának. (MTI)
  • Ukrán médiabeszámolók szerint az ország titkosszolgálata több sikeres támadást is végrehajtott egy szibériai vasútvonalon, amely az Oroszország és Kína közötti kereskedelem egyik legfontosabb útvonala. Az első robbanás november 30-án éjjel történt a Bajkál–Amur-vasútvonalon, a burjátföldi Szeveronomuzsnyij alagútban, és egy tartálykocsis szerelvényt ért. Erről az orosz hírügynökségek is beszámoltak. A második robbanás órákkal később egy másik, üzemanyagot szállító vonatot érhetett, amikor az egy 35 méter magas hídon haladt át. Az orosz hatóságok ezt nem kommentálták. Ukrán médiabeszámolók szerint mindkét támadás mögött az SZBU áll, a titkosszolgálat ezt hivatalosan nem erősítette meg. Bővebb beszámolónkat itt olvashatja el.
  • Pénteki összefoglalónkat itt találja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!