Orbán szövetségese nyerte a holland választásokat, nagy kérdés, tud-e majd valakivel koalícióra lépni

2023. november 23. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte az összes szavazat megszámolása után biztossá vált: a 60 éves, iszlámellenes populista vezető, Geert Wilders pártja kapta a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon, írja a BBC.

Wilders Szabadságpártja (PVV) 25 év parlamenti tagság után a 150 fős parlamentben 37 mandátumot szerzett, vagyis a parlamenti helyek mintegy 25 százaléka lesz az övék. Ezzel az eddigi parlamenti mandátumaik számát kétszeresére növelték. „A PVV-t nem lehet többé figyelmen kívül hagyni. (…) Mi fogunk kormányozni” – mondta Wilders a győzelme után.

Ahhoz azonban, hogy kormányra kerüljön, meg kell győznie más pártokat arról, hogy lépjenek vele koalícióra. 76 mandátumra van szükség a többséghez. A szavazás előtt a három másik nagy párt kizárta, hogy részt vegyen egy Wilders vezette kormányban, szélsőjobboldali politikája miatt. Ezeknek a pártoknak egyenként 25, 24 és 20 parlamenti mandátuma lesz.

A második helyezett baloldali pártszövetségnek (PvdA/GL) sincs könnyű dolga. Egy általuk vezetett kormánykoalícióhoz legalább három további pártra lenne szükség, köztük jobboldali pártokra. Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi alelnöke által vezetett, a nyáron létrejött baloldali szövetség (PvdA/GL) 25 helyet szerzett, míg a nagy esélyesnek gondolt, 13 éve kormányzó jobbközép liberálisok (VVD) 24-et.

A választás előtt három hónappal megalakult Új Társadalmi Szerződés (NSC) nevű jobbközép párt 20 mandátumot szerezhet, ezzel ők a választás legnagyobb nyertesei Wilders után.

A harmadik helyen végző, jobbközép-liberális VVD-t a török-kurd származású Dilan Yesilgöz vezeti, aki kételkedik abban, hogy Wilders képes lesz összehozni a szükséges parlamenti többséget, de az esetleges koalíciós esélyekről úgy fogalmazott, párttársain múlik, hogyan reagálnak. A választások előtt ragaszkodott ahhoz, hogy nem lenne tagja egy Wilders vezette kabinetnek, de nem zárta ki teljesen, hogy győzelme esetén együtt dolgozzon vele.

A negyedik helyen végző NSC-t vezető Pieter Omtzigt eleinte szintén azt mondta, hogy pártja nem dolgozna együtt Wilders pártjával, de most kissé ködösen úgy nyilatkozott: rendelkezésre állnak, hogy a választók bizalmát tettekre váltsák.

Wilders a migrációval kapcsolatos csalódottságot kihasználva „zárt határokat” ígért, de elhalasztotta a Korán betiltására tett ígéretét. A szavazást megelőzően mérsékelte iszlámellenes retorikáját, mondván, jelenleg sürgetőbb kérdések vannak, és kész „a hűtőszekrénybe tenni” a mecsetek és az iszlám iskolák betiltására vonatkozó javaslatait.

Tavaly a Hollandiába irányuló migráció több mint kétszeresére, 220 ezer főre emelkedett, részben az Oroszország ukrajnai inváziója elől menekülők miatt. A problémát súlyosbítja, hogy mintegy 390 000 lakás hiányzik az oszág ingatlanpiacáról.

Wilders népszavazást akar tartani Hollandia EU-ból való kilépéséről, amelyet „Nexit”-nek neveznek, bár elismerte, ehhez jelenleg nincs megfelelő hangulat az országban.

Nacionalista és szélsőjobboldali vezetők Európa-szerte dicsérték a teljesítményét. Franciaországban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője úgy véli, Wilders győzelme „megerősíti a nemzeti identitások védelméhez fűződő növekvő ragaszkodást”.

Geert Wilders Fotó: Remko De Waal / AFP
Geert Wilders Fotó: Remko De Waal / AFP

Wilders az egyik, ha nem az első gratulációt Orbán Viktortól kapta, aki a Twitteren megjegyezte, hogy változik a széljárás. A magyar miniszterelnök tavaly a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Wilderst, aki Petőfit szavalva köszönte azt meg.

A holland választást azután kellett kiírni, hogy összeomlott a VVD által vezetett kormánykoalíció egy menedékkérők kezeléséről szóló vita után, és ezt követően 13 év után lemondott Mark Rutte, az ország leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke.

Azután omlott össze júliusban a holland kormány, hogy több napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a menedékkérők kezeléséről. A migrációs politikáról hónapok óta folytak viták a koalíción belül. A VVD és a Kereszténydemokrata Tömörülés szigorításokat szorgalmazott a Hollandiába érkező menedékkérők számának korlátozására, míg a balliberális 66-os Demokraták és a Keresztény Unió Pártja ezt elutasította.

A VVD 2010 óta az összes választáson az első helyen futott be, de a 13 év során végig koalíciós kormányzásra kényszerültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!