Yuval Noah Harari: Netanjahu koalíciója fanatikusok és szégyentelen opportunisták szövetsége volt

2023. október 12. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Netanjahu tavaly összerakott kormánykoalíciója messze a legrosszabb az eddigiek közül. Messianisztikus fanatikusok és szégyentelen opportunisták szövetsége, akik figyelmen kívül hagyták Izrael számos problémáját – köztük a romló biztonsági helyzetet, – és ehelyett arra koncentráltak, hogy korlátlan hatalmat ragadjanak magukhoz.”

– írja Yuval Noah Harari a Washington Postban megjelent véleménycikkében. Az izraeli történész a Sapiens, a Homo Deus és a 21 lecke a 21. századból című könyveivel lett híres, egy gyerekeknek írt könyvét nemrég Magyarországon be kellett fóliázni.

Harari szerint a most kialakult konfliktusban Izrael is hibás, mert már meg sem próbálnak békét kötni a palesztinokkal, és közülük több milliót évtizedek óta megszállás alatt tartanak. Ez viszont szerinte nem igazolja a Hamász bűneit, ami már-már a Holokausztra hasonlít.

Az Hamász mostani sikere Harari szerint annak az önhittségnek az eredménye, amelynek részeként az izraeli kormány és a lakosság egy része annyival erősebbnek gondolta magát a palesztinoknál, hogy azt hitte, egyszerűen ignorálni lehet őket. De szerinte Izrael működésképtelenségének valódi magyarázata inkább a populizmus, mint az erkölcstelenség. Harari azt írja, hogy:

„Izraelt évek óta egy populista erős ember, Benjámin Netanjahu kormányozza, aki egy PR-zseni, de alkalmatlan miniszterelnöknek. Személyes érdekeit többször is a nemzeti érdekek elé helyezte, és karrierjét arra építette, hogy a nemzetet megosztotta. Kulcsfontosságú pozíciókba inkább a lojalitás, mint a képzettség alapján nevezett ki embereket, minden sikert magáénak tudott, miközben a kudarcokért soha nem vállalta a felelősséget, és úgy tűnt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget az igazság kimondásának vagy meghallgatásának.”

Harari Netanjahu előző, 2022-es kormánykoalícióját is támadta, ami még a háború kitörése előtt volt hatalmon, mielőtt nemzeti egységkormányt akartak volna alakítani. Abban a koalícióban Netanjahu mellett vallásos szélsőjobboldali pártok is fontos pozíciókat kaptak, akik Harari szerint „rendkívül megosztó politikát valósítottak meg, összeesküvés-elméleteket terjesztettek a politikájukkal szemben álló állami intézményekről, és az ország egyes vezetőit a deep state szolgálóinak nevezték.”

Harari erre Joav Gallant védelmi miniszter példáját hozta, aki figyelmeztette Netanjahut a növekvő veszélyekre, amire a miniszterelnök inkább kirúgta. Szerinte ez a háború egy figyelmeztetés minden más demokráciának, hogy hasonló történhet velük, ha populisták vezetik az országot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!