Segítséget kérnek a marokkói földrengés túlélői, miután egész falvak pusztultak el

2023. szeptember 12. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy takarítják a pénteki marokkói földrengés romjait, a katasztrófa egyre nagyobb részére derül fény. Al-Haouz tartományban egész falvak pusztultak el, miközben a földrengésnek már legalább 2800 halálos áldozata van – írja a Guardian.

Az Atlasz-hegység lábánál, Amizmiz város fölött található Tarouiste faluban tucatnyi házból egy sem maradt állva. Csak a falu mecsetje nem dőlt össze. Hétfő este az első nemzetközi kutató- és mentőcsapatok is a legsúlyosabban érintett területekre indultak, de gyorsan egyértelművé vált, hogy a romok alatt már alig találnak bárkit is élve.

Tafeghaghte településen a lakosok szerint 90 ember halt meg, a falu össznépessége 400 fő volt a földrengés előtt.

A falusiak úgy érzik, hogy magukra hagyták őket: Tarouisteben az emberek elmondták, hogy hat szomszédjuk holttestét kellett lecipelniük a hegyről, ahol magánautók várták őket, mivel a mentők vagy más kormányzati segélyek még nem érkeztek meg hozzájuk. A faluban, mint sok másik hegyi településen, az emberek a szabad ég alatt töltik az éjszakáikat. Ennek két oka van: sokaknak lakhatatlanná vált a házuk, míg mások attól tartanak, hogy utórengés jöhet.

A földrengés által megrongált Tinmel-mecset a marokkói Tinmelben – Fotó: Hannah McKay / Reuters
A földrengés által megrongált Tinmel-mecset a marokkói Tinmelben – Fotó: Hannah McKay / Reuters

A marokkói belügyminiszter vasárnap közölte, hogy elfogadja a felajánlott külföldi segítséget, amelyekkel az elsők között a szomszédos Spanyolország, valamint Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia jelentkezett – írta a CNN. A felajánlás mentőalakulatokat, keresőkutyákat és orvosi eszközöket jelent a sátrak, takarók mellett. Franciaország is kész a segítségre, de a francia elnök szerint ehhez szükséges, hogy Marokkó jelezze ezt az igényét, ami Emmanuel Macron szavai alapján egyelőre nem történt meg az 1956 óta független, egykor részben francia gyarmat részéről.

Segítséget ajánlott fel Törökország is, amely februárban szenvedte el története egyik legnagyobb földrengését – írta a BBC. A természeti katasztrófa ott 50 ezer ember életét követelte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!