ENSZ: Lehetetlen elérni a női egyenjogúságot az évtized végére

2023. szeptember 8. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Lehetetlen elérni a női egyenjogúságot 2030-ig a mélyen gyökerező előítéletek miatt – olvasható az ENSZ nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó új jelentésében. E szerint ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ra több mint 340 millió nő és lány fog szegénységben élni, írja a UN News. Ez a világ női lakosságának nyolc százalékát jelenti. Ma a nők 10,3 százaléka kevesebb mint 2,15 dollárból él naponta, ami a szélsőséges szegénység küszöbértéke. A következő női generáció még mindig napi 2,3 órával több időt fog fizetetlen gondozási és háztartási munkával tölteni, mint a férfiak.

„2023-ban akár 129 millió lány és fiatal nő is kimaradhat az iskolából világszerte” – olvasható a jelentésben. A jelenlegi ütem mellett 2030-ban 110 millióan fognak kiesni az oktatásból a becslések szerint. A jelentés azt is megállapítja, hogy az idősebb nők nagyobb arányban szembesülnek a szegénységgel és az erőszakkal, mint az idősebb férfiak.

A jelentés szerint a jövő szempontjából kritikus tudományos, technológiai és innovációs munkakörökben is korlátozott a nők szerepvállalása, írja az MTI. A nők a politikában is sokkal kevésbé tudnak érvényesülni, mint a férfiak: a parlamenti helyeknek mindössze 26,7, a helyi önkormányzati tisztségeknek pedig 35,5 százalékát töltik be nők, míg a vállalatvezetésben arányuk csupán 28,2 százalék.

Korábban 17 célt határoztak meg 2030-ig, amikkel elérhető lenne a nemek közötti egyenjogúság, de az ENSZ szerint folyamatosan hátrébb kerül a fontossági sorrendben ez a téma, és ez veszélybe sodorja a célok megvalósítását. A világszervezet kifogásolta, hogy a nők szerepvállalását elősegítő programok finanszírozása „nem megfelelő, kiszámíthatatlan és következetlenül oszlik meg az országok között”.

„A nemek közötti egyenlőség nem csupán egy cél a 2030-ig tartó menetrendben” – mondta Maria-Francesca Spatolisano, aki az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó részlegének, a DESA-nak a szakpolitikai koordinációért felelős vezetője.

Szerinte ez az igazságos társadalom alapja, és olyan cél, amelyre minden más célnak épülnie kell.

A női egyenjogúság kérdésével a Telexen is több cikkben foglalkoztunk. Korábban arra kerestük a választ, hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve, és mi köze ennek a nők önbizalmához. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy nem a nők arányával van a baj a tudományos életben, ebben a cikkünkben pedig három szakács és egy cukrász mesélt arról, mik a szakma szépségei és nehézségei, hogyan kezelnek egy nőt olyan közegben, amelyben még a legjobb esetben is a konyha háromnegyede férfiakból áll, és miért megy ennyire kevés nő erre a pályára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!