Rettegnek az orosz nők a háború miatt börtönökből kiengedett erőszaktevőiktől

2023. augusztus 19. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer, de akár több tízezer rab is elnöki kegyelmet kaphatott korábbi börtönbüntetése alól, miután vállalta, hogy a Wagner-zsoldoscsoport tagjaként részt vesz az ukrajnai harcokban. Korábban írtuk, hogy a traumatikus harci tapasztalatokkal rendelkező, gyakran erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt emberek hirtelen szabadon bocsátása valószínűleg jelentős kihívást jelent majd az orosz társadalom számára. Jelentős aggodalmat jelent az orosz nők számára is – írta most a Guardian.

A kiengedettek között lehet Validlav Kanyus is, akit exbarátnője, Vera Pekheteleva 2020-as meggyilkolása után ítélt 17 év börtönbüntetésre egy szibériai bíróság. A gyilkosság olyan brutális volt a Guardian szerint, hogy még a nők elleni erőszakkal szemben kifejezetten toleránsnak tartott Oroszországban is felháborodást váltott ki. A férfi órákon át kínozta a nőt, mielőtt meghalt: a szomszédok többször is hívták a rendőrséget. A tárgyalásokon derült ki, hogy a meggyilkolt nő testén 111 sérülés volt. A férfit végül gyilkosság miatt ítélték el 17 évre, a nemi erőszak és a jogellenes fogva tartás vádját ejtették vele szemben.

Kilenc hónappal később, május közepén Pekhteleva édesanyja két fényképet kapott egy névtelen fiókból a WhatsAppon. A képeken egy katonaruhás férfi volt látható, az üzenetben pedig az állt, hogy „Kanyus szabad, és Ukrajnában harcol”.

„Nem hittem a szememnek, próbáltam megnyugtatni, próbáltam mondani, hogy ez nem ő, ez Photoshop. De hamar rájöttünk, hogy tényleg ő az” – mondta Vlagyimir Pekhtelev, a meggyilkotl Vera Pekhtelev nagybátyja a szibériai Kemerovo városából adott telefoninterjúban a lapnak.

Pekhteleváék ezután hivatalos kérelmet nyújtottak be a börtönhatóságokhoz, hogy keressék meg Kanyust. Azt a választ kapták, hogy a férfit áthelyezték az Ukrajnával határos Rosztov régió börtönszolgálatához, és eltűnt. Az aktivisták szerint ez a szokásos adminisztratív útvonal egy Ukrajnában harcra toborzott fogoly esetében; más hihető oka nincs a Rosztovba való átszállításnak. „Senki nem tudja megmondani, hogyan engedték ki, senki nem adott nekünk semmilyen választ, semmilyen magyarázatot” – mondta Pekhtelev.

Nem tudni, hogy Kanyus még mindig harcol-e, de a jelek szerint életben van, mert rendszeresen frissítéseket posztolt egy fiókba a VKontakte orosz közösségi médiahálózaton.

Az észak-oroszországi kisvárosból származó Vjacseszlav Szamojlov 2021 márciusában meggyilkolta a 33 éves Olga Sljaminát, majd később feldarabolta és elrejtette a holttestét. Kilenc év és hét hónap börtönbüntetést kapott 2022 áprilisában, de úgy tűnik, most ő is szabadlábon van, miután három hónapig harcolt Ukrajnában. Szamojlov édesanyja az a 29.ru helyi híroldalnak elmondta, hogy fia Ukrajnában harcolt, ahol megsebesült, és most kegyelmet kapott. Édesanyja szerint „megtisztult Isten előtt” az ukrajnai szolgálata miatt.

„Nagyon sok üzenetet kaptunk olyanoktól, akik félnek. Tudják, hogy ha az őket kínzó férfiak visszatérnek a háborúból, és újra bántalmazni kezdik őket, akkor a rendőrség nem fog tenni semmit, mert most ezeket a férfiakat hősöknek tekintik, nem pedig erőszaktevőknek vagy gyilkosoknak” – idézte a Guardian Alena Popova orosz nőjogi aktivistát, aki arra készül, hogy az országban sorozatosak lesznek a bántalmazások.

Kanyus esetében például Pekhteleva családja attól tart, hogy a férfi visszatérhet, és megpróbál majd bosszút állni azért, amiért nyilvánosságra hozták a tárgyalás idején az ügy részleteit, melynek eredményeként a bántalmazásról értesített rendőröket is bíróság elé állították, amiért a többszöri értesítések ellenére sem mentek ki a lakáshoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!