Nem mindenhol rózsaszín a világ: Vietnám után Kuvaitban is betiltották a Barbie-t

2023. augusztus 10. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Barbie-lázban ég a világ nagy része, de nem minden ország hidalt le tőle, Kuvaitban és Pakisztán egyik tartományában is betiltották Greta Gerwig filmjét, és a libanoni kulturális miniszter is erre tett javaslatot. Kuvait a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig azt vetette a film szemére, hogy a homoszexualitást népszerűsíti – írja az MTI.

Kuvait emellett betiltotta a Beszélj hozzám című horrorfilmet is, az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma részéről leszögezték: mindkét film „a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít”. A tárca egyébként rendszeresen felülvizsgálja a filmeket, és míg egyes esetekben csak bizonyos részleteket, többnyire szexuális tartalmakat vág ki belőlük, előfordul, hogy a teljes film betiltását javasolja.

A libanoni cenzúra sem fogadta jól a filmet, Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter leszögezte:

a Barbie „ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy a homoszexualitást és a szexuális átalakulást népszerűsíti, és lebecsüli a család fontosságát”.

Ezzel feltehetően arra utalhatott, hogy Barbieland dugig van karrierista, gyermektelen nőkkel. A tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt, vizsgálja meg a filmet, és tegye meg javaslatait. Végleges döntés még nem született a betiltásról.

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában, Pandzsábban is betiltották a helyi hatóságok, „kifogásolható tartalmakra” hivatkozva.

A filmet Vietnámban is betiltották, igaz, itt nem a tartalommal volt gondjuk, hanem a film egyik jelenetében pár másodpercre feltűnő térképpel, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.

Amerikában sem örült mindenki a filmnek, a Barbie-t már a megjelenése előtt férfigyűlölő woke propagandának bélyegezték az ilyesmire hajlamos körök, Barbie-babákat égettek, és bojkottot is hirdettek. Az, hogy a film kiesik a kuvaiti, libanoni és vietnámi piacról, feltehetően nem fáj annyira a Warner Bros. stúdiónak. A Barbie ugyanis csupán 17 nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forintos) jegyárbevételt. Ezzel Greta Gerwig lett az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte az egymilliárdos mérföldkövet.

A Barbie-ról írt kritikánkat itt olvashatja, ebben a cikkben a film elképesztő méreteket öltő marketingkampányáról írtunk a saját Barbie-élményeink tükrében, ebben pedig azzal foglalkoztunk, hogyan hozta divatba a method dressinget az életnagyságú Barbie-vá változó Margot Robbie.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!