Európai Parlament: diszkrimináció érte Románia állampolgárait Ausztria schengeni vétója miatt

2023. július 12. – 15:20

Másolás

Vágólapra másolva

Diszkrimináció érte Románia és Bulgária állampolgárait amiatt, hogy Ausztria decemberben megvétózta az országok schengeni csatlakozását, az Európai Bizottságnak pedig be kellene perelnie Ausztriát az Európai Unió Bíróságán, áll abban az állásfoglalásban, amit két petícióra válaszolva fogadott el szerdán az Európai Parlament. Az 526 igen szavazattal, 57 nem szavazattal és 42 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy mindkét ország teljesítette már a schengeni felvételhez szükséges követelményeket.

Az állásfoglalás szerint a bolgár és a román állampolgárokat azért éri diszkrimináció, mert a bürokrácia miatt sokkal több időbe, intézkedésbe és pénzbe kerül nekik utazni vagy üzleti ügyeket intézni, mint a schengeni övezet állampolgárainak.

Ausztria vétója kárt okozott egyrészt Románia és Bulgária gazdaságának, de a klímának is, ugyanis a schengeni határokon órákig ellenőrzésre váró autók jelentős mértékben szennyezik a környezetet, áll még a szövegben.

Az Európai Parlament képviselői azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy 2023 végéig hagyja jóvá a két ország csatlakozását a schengeni övezethez.

Az Európai Parlament állásfoglalásának nincs jogi következménye, csak a politikai nyomásgyakorlás eszközeként szolgál.

Jelenleg Bulgária, Ciprus, Írország, Románia és Bulgária kivételével az összes uniós tagállam tagja a schengeni térségnek, amely az EU-n kívüli Izlandot, Norvégiát, Svájcot és Liechtensteint is magában foglalja. Az Európai Bizottság értékelése szerint Bulgária és Románia készen áll a schengeni csatlakozásra, az Európai Parlament pedig többször is támogatta csatlakozásukat, legutóbb egy 2022. október 5-i állásfoglalásban és egy 2022. december 14-i vitában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!