Novák Katalin aláírta a státusztörvényt, amely ellen hónapok óta tiltakoznak a tanárok Magyarországon

2023. július 6. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök aláírta és ki is hirdette a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt, írja a Sándor-palota közleménye alapján a Telex.

„A sokak által joggal kifogásolt, eredetileg vitára bocsátott úgynevezett »státusztörvény-tervezet« leginkább vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem, vagy érdemi módosítással szerepelnek. Ez a törvény tehát tartalmilag már más, mint az, amely a tiltakozást kiváltotta.

Ezért, áttanulmányozva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szövegét és mérlegre téve a mögötte meghúzódó törvényhozói szándékot, úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját” – írta Novák Katalin.

A magyar Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a kormány honlapján a státusztörvény tervezetét. Arról, hogy milyen folyamat vezetett a törvény elfogadásáig, a Telex itt írt, arról, hogy mit tartalmaz a jogszabály, itt, arról pedig, hogy hogyan tüntettek ellene a tanárok, itt olvasható magyarországi laptársunk beszámolója.

A státusztörvényt kritikusai bosszútörvénynek nevezték, mert szerintük a tanárok közalkalmazotti jogviszonyának megvonása, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedések, a véleménynyilvánítás tilalma mögött a kormány bosszúja áll azért, hogy a pedagógusok több mint egy éve küzdenek a követeléseikért, ez idő alatt többször sztrájkoltak, polgári engedetlenségben vettek részt, vagy éppen tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt.

A kormány korábban többször is hangsúlyozta, hogy a jogszerűtlen munkabeszüntetéssel, vagyis a polgári engedetlenséggel a tanárok sértik a diákok tanuláshoz való jogát, a pedagógusok viszont azért választották sok esetben a polgári engedetlenséget, mert a tavaly elfogadott sztrájktörvény betartásával a jogszabályban rögzített tiltakozásuk láthatatlanná vált.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!