Reagált a Vígszínház Székely Csaba vádjaira, miszerint gyávaságból vették le műsorról a darabját

2023. június 7. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Vígszínház szerdai közleménye szerint a 2023/24-es évadban a kamaraszínházába, a Pesti Színházba meghirdetett Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés című előadás azért nem kerül műsorra, mert a szövegkönyv nem készült el határidőre. Az indok megegyezik azzal, amit a szerző, Székely Csaba keddi Facebook-posztjában a színház álláspontjaként megnevezett, de ami szerinte csak ürügy, hogy a túl szókimondónak ígérkező darabot leállíthassák.

A Vígszínház közleménye szerint a szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt, a május 9-i olvasópróbára azonban csak az első felvonás szövegkönyvének első tervezete készült el. A következő határidő június 1-je volt, erre az időpontra várta a vezetőség a teljes szövegkönyvet, a korábban kért javításokkal együtt, azonban állításuk szerint június 5-ig nem kapták meg ezt a változatot. A Vígszínház hozzáteszi, hogy a Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve.

Mint írtuk, Székely Csaba keddi bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az előadás szövege személyes történetek és improvizációk nyomán született, és a munkafolyamat sajátosságából adódóan nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre.

„A színház vezetése most ezt a csúszást használja ki, és a színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt. Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság” – mutatott rá a drámaíró. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az előadás nem akarta mélyíteni az árkokat. „Sőt. Hogy szókimondó volt? Naná. Ilyen a stílusom. Azt hittem, pont ezért kértek fel engem” – tette hozzá.

Az előadás a mai magyar társadalmi megosztottságról szólt volna, Kincses Réka rendezésében.

A Vígszínház közleménye a következő:

Az alábbi okok vezettek oda, hogy a színház nem tudja bemutatni az előadást. Az előadás a Vígszínház ötlete volt, a színház által meghatározott koncepcióval, amely alapján felkérte az alkotókat a darab megvalósítására. Az előadás előkészületei márciusban kezdődtek el, amikor a Vígszínház által kiválasztott színészek egy workshop keretében, az alkotók jelenlétében, a darab koncepciójához kapcsolódó személyes történeteikkel dolgoztak. A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete. Ezután folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a Vígszínház közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit. Ezek a kijavítási igények nem tudtak az egész szövegkönyvre vonatkozni, csak az első felvonásra.

A végleges, a Vígszínház által kért kijavítási igényeknek megfelelően átdolgozott szövegkönyv leadási határideje 2023.06.01. napja volt. A színház a második próbaidőszak kezdetéig (2023. június 5-ig) nem kapott kijavított, teljes szövegkönyvet. A Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve.

Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!