Kína új műholdat bocsátott fel, a törmelék egy része Tajvan közelében csapódott a tengerbe

2023. április 16. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kína vasárnap időjárási műholdat bocsátott fel, emiatt egy ideig repülési tilalmi övezetet vezettek be Tajvan északi része körül. A rakétaindítás után néhány törmelék a szigetországhoz közeli vizekbe csapódott – írja a Reuters.

A tajvani közlekedési minisztérium azt közölte, hogy Peking előre értesítette Tajpejt, hogy vasárnaptól keddig repülési tilalmat vezet be a térségben, de később már azt közölték, hogy ezt az időszakot vasárnap reggel 27 percre csökkentették, miután Tajvan tiltakozott a keddig tartó tilalom ellen.

A kínai űrprogram fővállalkozója, a CASC arról számolt be, hogy a Fengyun-3G időjárási műholdat helyi idő szerint vasárnap 9 óra 36 perckor sikeresen elindították az északnyugati Kanszu tartományból. A műhold ezután a meghatározott pályára állt – közölte a CASC, teljes sikernek minősítve a kilövést.

Kína szerint a Fengyun-3G egy alacsony Föld körüli pályán keringő műhold, amelyet az esőzések nyomon követésére terveztek. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a műhold az időjárás-előrejelzés, a katasztrófák megelőzése és enyhítése, az éghajlatváltozásra való reagálás és az ökológiai védelem területén nyújt majd szolgáltatásokat – írta az MTI.

A Hosszú Menetelés 4B hordozórakéta, amely a Fengyun-3G időjárási műholdat szállítja, felszáll a Csiucsüan űrközpontközpontból 2023. április 16-án – Fotó: Cnsphoto / Reuters
A Hosszú Menetelés 4B hordozórakéta, amely a Fengyun-3G időjárási műholdat szállítja, felszáll a Csiucsüan űrközpontközpontból 2023. április 16-án – Fotó: Cnsphoto / Reuters

A tajvani védelmi minisztérium szerint a rakétaindításból származó néhány törmelék a sziget északi partjainál lévő zónába esett, de ez nem érintette Tajvan területi biztonságát. A Flightradar24 oldal szerint a Tajvan és Kína, Dél-Korea, valamint Japán közötti járatok vasárnap délelőtt a zónát elkerülő útvonalakon közlekedtek. A normál repülési útvonalak nem sokkal 10 óra után álltak helyre. A tajvani Polgári Légiközlekedési Hivatal közlése szerint az egyórás időszakban összesen 33 járatnak kellett megváltoztatnia az útvonalát, ami 5-10 perces plusz repülési időt jelentett.

A kínai rakétaindítás előzménye, hogy Peking nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével. Kína Tajvant saját területének tekinti, és ellenez a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti bármilyen kommunikációt. Tajvan viszont elutasítja Kína szuverenitási követeléseit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!