Kína új műholdat bocsátott fel, a törmelék egy része Tajvan közelében csapódott a tengerbe

2023. április 16. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kína vasárnap időjárási műholdat bocsátott fel, emiatt egy ideig repülési tilalmi övezetet vezettek be Tajvan északi része körül. A rakétaindítás után néhány törmelék a szigetországhoz közeli vizekbe csapódott – írja a Reuters.

A tajvani közlekedési minisztérium azt közölte, hogy Peking előre értesítette Tajpejt, hogy vasárnaptól keddig repülési tilalmat vezet be a térségben, de később már azt közölték, hogy ezt az időszakot vasárnap reggel 27 percre csökkentették, miután Tajvan tiltakozott a keddig tartó tilalom ellen.

A kínai űrprogram fővállalkozója, a CASC arról számolt be, hogy a Fengyun-3G időjárási műholdat helyi idő szerint vasárnap 9 óra 36 perckor sikeresen elindították az északnyugati Kanszu tartományból. A műhold ezután a meghatározott pályára állt – közölte a CASC, teljes sikernek minősítve a kilövést.

Kína szerint a Fengyun-3G egy alacsony Föld körüli pályán keringő műhold, amelyet az esőzések nyomon követésére terveztek. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a műhold az időjárás-előrejelzés, a katasztrófák megelőzése és enyhítése, az éghajlatváltozásra való reagálás és az ökológiai védelem területén nyújt majd szolgáltatásokat – írta az MTI.

A Hosszú Menetelés 4B hordozórakéta, amely a Fengyun-3G időjárási műholdat szállítja, felszáll a Csiucsüan űrközpontközpontból 2023. április 16-án – Fotó: Cnsphoto / Reuters
A Hosszú Menetelés 4B hordozórakéta, amely a Fengyun-3G időjárási műholdat szállítja, felszáll a Csiucsüan űrközpontközpontból 2023. április 16-án – Fotó: Cnsphoto / Reuters

A tajvani védelmi minisztérium szerint a rakétaindításból származó néhány törmelék a sziget északi partjainál lévő zónába esett, de ez nem érintette Tajvan területi biztonságát. A Flightradar24 oldal szerint a Tajvan és Kína, Dél-Korea, valamint Japán közötti járatok vasárnap délelőtt a zónát elkerülő útvonalakon közlekedtek. A normál repülési útvonalak nem sokkal 10 óra után álltak helyre. A tajvani Polgári Légiközlekedési Hivatal közlése szerint az egyórás időszakban összesen 33 járatnak kellett megváltoztatnia az útvonalát, ami 5-10 perces plusz repülési időt jelentett.

A kínai rakétaindítás előzménye, hogy Peking nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével. Kína Tajvant saját területének tekinti, és ellenez a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti bármilyen kommunikációt. Tajvan viszont elutasítja Kína szuverenitási követeléseit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!