„Más csapatokban leszel, mint a bűnözők” – egy újságíró bejelentkezett a Wagnernél, hogy megtudja, hogyan zajlik a toborzás

2023. április 13. – 19:19

„Más csapatokban leszel, mint a bűnözők” – egy újságíró bejelentkezett a Wagnernél, hogy megtudja, hogyan zajlik a toborzás
Egész Oroszországban óriásplakátokon toboroz zsoldosokat a Wagner-csoport. Ezt éppen Moszkvában fotózták, 2023. április 10-én Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hotnews háborús tudósítója inkognitóban jelentkezett a Wagner orosz zsoldos katonai csoport álláshirdetésére. Kiderült, hogy egy katona juttatása akár 2600 eurónak megfelelő rubeltől indulhat, erre pedig rájönnek „a megbízások sikeres teljesítésétől függő” bónuszok.

Az újságíró Telegramon keresztül vette fel a kapcsolatot a toborzásért felelős Wagner alkalmazottakkal. Beszámolója szerint az orosz városok tele vannak tűzdelve a zsoldoshadsereg álláshirdető plakátjaival, de a közösségimédia-platformokon is folyamatosan a toborzást népszerűsítő hirdetésekkel lehet találkozni.

„Tudni akartam, hogyan zajlik ez a toborzási folyamat és milyen információkat kapnak a jelentkezők, mielőtt a Wagner-csoport egyenruhájában a frontra küldik őket” – érvel a tudósító.

Hogy ezt elérje, létrehozott egy fiktív karaktert a Telegramon, és az applikáción keresztül írt a hirdetésekben szereplő telefonszámok egyikére. Az újságíró a 24 éves Oleg szerepébe bújt, aki az oroszországi Voronyezs településen él. Munkanélküli, nem alapított családot, korábban elkezdte a felsőfokú tanulmányait a helyi műszaki egyetemen, de végül nem fejezte be azokat. „Hogy ne keltsek gyanút, szándékosan helytelenül írtam egy-egy kifejezést, kihagytam betűket, ilyesmi. Azt a benyomást akartam kelteni, hogy egyelőre nem vagyok biztos a dolgomban, nem vagyok teljesen elkötelezett a Wagner mellett, ezért előbb válaszokat kell kapnom a kérdéseimre ”- mutatott rá az újságíró.

Oleg a következő kérdéseket küldte el a toborzóknak:

  • „Hová akarnak küldeni és mikor?”
  • „Milyen felszerelésem lesz?”
  • „Mennyi lesz a havi bérem és mennyi ideig tartózkodom majd a fronton?”
  • „Ha nem térek vissza, mennyit kap az édesanyám?”

Elsőként egy előre rögzített, általános információkat tartalmazó szöveg érkezett. Ezt egy hangüzenet követte, amelyet a Wagner egyik alkalmazottja küldte.

„Helló! Pavel vagyok, a személyi számom 0020. Nézd át részletesen az utasításokat és ha minden követelménynek megfelelsz, szedd össze a szükséges dokumentumokat és gyere be. Add meg a keresztneved, életkorod és a telefonszámod. Ha kérdésed van, állunk rendelkezésedre” – mondta a Pavelként bemutatkozó ember.

Az újságíró ezután a másik megadott számra is elküldte ugyanazokat a kérdéseket. Válaszul szintén egy Pavel jelentkezett, csak annak más volt az azonosítója: 40.

Az alkalmazottak végül érdemi választ is küldtek Oleg kérdéseire. Megnyugtatták, többek között, hogy speciális egyenruhát kap és minden szükséges felszereléssel ellátják. A havi fizetése 240 ezer rubeltől (amely körülbelül 2685 eurónak felel meg) kezdődik. Isten ments, hogy ilyen történjen, de az esetleges halálesetkor kártérítést is kapnak a hozzátartozók, ennek az összegét azonban nem árulták el, kifejtve, hogy az erre vonatkozó információkat csak személyesen közlik, amikor bemegy a központba.

„Észrevettem a hangüzenetekben, hogy a háttérben több ember is beszélgetett, ami arra utal, hogy a Pavelek irodában dolgoznak” – emelte ki a tudósító, aki megpróbált még több részletet megtudni az alkalmazottaktól, mindannak ellenére, hogy azok a személyes találkozót sürgették.

„Megkérdeztem például, hogy milyen gyakran kell embert ölni, és hogy a fronton lévő ellenségek valóban fasiszták-e. Ezekre a kérdésekre nem kaptam választ, hanem egy másik férfi (a hangüzenetben egy másik férfi hangját hallotta) kitérő válaszokat adott, többnyire arról, hogy minden feladatkörről majd személyesen informálnak” – állítja az újságíró.

„Azt is megkérdeztem, hogy egy helyen lennék-e az elítéltekkel, erre pedig biztosítékot kaptam, hogy azok a személyek a többi katonától elkülönített csapatokban harcolnak” – írja a Hotnews tudósítója, azzal kapcsolatban, hogy a Wagner köztudottan bebörtönzött rabokat is a frontra küldött.

Mit lehet tudni a Wagner-csoportról?

Körülbelül egy hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után, 2022 március végén írt arról a nyugati sajtó, hogy az orosz haderőt támogatva megkezdte műveleti tevékenységét Ukrajnában a Wagner-csoportként emlegetett irreguláris orosz zsoldoshaderő, amelyet egyfajta Kreml által irányított árnyékhadseregként jellemeztek. Az elemzők egyhangúlag beszéltek arról, hogy a zsoldosokat az olyan frontra küldik ki, ahol sok halálos áldozatot követelő összecsapásokra számítanak.

Éppen ez a hadsereg küzd most az ukránokkal, hogy a kelet-ukrajnai Bahmut városa felett teljesen átvegyék az ellenőrzést. Saját bejelentésük szerint ezt sikerült is megtenniük, videót közöltek arról, ahogy az orosz zászlót lengetik a bahmuti városházán.

Visszatérve az óriásplakátokra és a neten terjedő „agresszív toborzásra”: várható volt a hadsereg aktív beszervezési mozgalma. Még márciusban írtak arról a lapok, hogy a zsoldoshadsereg legalább 42 városban nyitott toborzóközpontokat, mert a Bahmutért vívott harcok súlyos veszteségei után újra fel kell tölteniük a sorokat. A lépést maga Jevgenyij Prigozsin zsoldosparancsnok jelentette be.

A Wagner-csoport vezetőjét Putyin szakácsaként is becézik. Az ő szerepéről és a hatalmáról ebben a cikkben írt részletesen a Telex.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!