Meghalt Benjamin Ferencz, a nürnbergi per erdélyi származású ügyésze

2023. április 9. – 11:31

Meghalt Benjamin Ferencz, a nürnbergi per erdélyi származású ügyésze
Benjamin Ferencz a II. világháborús veterános díjátadó ünnepségén, New Yorkban, 2015-ben – Fotó: Kena Betancur / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A103 éves korában Floridában meghalt Ben Ferencz, a nürnbergi per utolsó élő ügyésze. Az erdélyi születésű férfi halálhírét a fia erősítette meg az NBC Newsnak.

Ben Ferencz 27 éves volt a nürnbergi per idején, ügyészként elérte, hogy a náci halálosztagok 22 parancsnoka közül 14-et halálra ítéljenek. Később döntő szerepet játszott a holokauszt túlélőinek nyújtott kártérítés biztosításában és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásában.

Ben Ferencz a jelenleg Máramaros megyéhez tartozó Csolton született 1920-ban. Az akkor még magyarországi település születése után néhány hónappal került át a trianoni békeszerződés értelmében román fennhatóság alá. Ben Ferencz tíz hónapos volt, amikor a családja a zsidóüldözések elől az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt ki. Szegénységben nőtt fel New York Hell’s Kitchen (a Pokol konyhája) nevű negyedében, az apja szobafestőként kereste a kenyerét. Ösztöndíjjal jutott be a Harvard Egyetem jogi karára.

Diplomája megszerzése után jelentkezett a hadseregbe, és Európában harcolt a II. világháború alatt. Később áthelyezték egy olyan egységhez, amelynek feladata a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtése volt, így több koncentrációs táborban járt, gyakran a felszabadításuk után néhány nappal, néha órákkal.

Ferencz és csapata több ezer dokumentumot gyűjtött össze, köztük részletes jelentéseket az SS különleges egységeiről, az Einsatzgruppe nevű brigádokról, amelyek több mint 1 millió embert öltek meg Európában a náci megszállás alatt. A nürnbergi per során a náci halálosztagok 22 elítélt parancsnoka közül tizennégyet halálra ítéltek.

Ben Ferencz kilenc könyv és számos cikk szerzője, franciául, spanyolul, németül és magyarul is beszélt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!