A Pentagon is vizsgálja az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai és NATO-akták kiszivárgását

2023. április 7. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorúan titkos hírszerzési dokumentumok szivároghattak ki, és keringenek a közösségi médiában – számolt be róla csütörtök este a The New York Times.

Az akták az USA és a NATO arra vonatkozó terveit részletezik, hogy hogyan készítenék fel Ukrajnát egy Oroszország elleni tavaszi offenzívára. Egyelőre nem ismert, hogyan kerültek a dokumentumok a közösségi médiába. A dokumentumokról készített fényképek a Twitteren és a Telegramon terjedtek el, táblázatokat tartalmaznak, valamint számszerű adatokat az ukrán csapatok méreteiről, felszereléseiről és fegyverigényeiről és az áldozatok számáról is. Emellett tartalmazzák a fegyverszállítmányok, a kiképzések és a mozgósítások tervezett ütemtervét is. A dokumentumokban szereplő információk legalább öt hetesek, a legfrissebb március 1-jei keltezésű.

Bár dokumentumok nem tartalmaznak konkrét haditerveket, például azt, hogy Ukrajna hol, hogyan és mikor tervez offenzívát indítani, a katonai elemzők és hírszerzők gyakorlott szeme számára azonban a dokumentumok sok érzékeny információt tartalmaznak.

Az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti információcsere tavaly ősszel jelentősen fellazult, és a két ország szorosan együttműködött egy ukrán offenzíva lehetőségeinek kigondolásában, a mostani szivárogtatás elemzők szerint viszont jelentősen árthat a két ország közötti hírszerzési megosztásnak.

A Pentagon először megpróbálta töröltetni a dokumentumokat a közösségi médiáról, ez a jelek szerint nem sikerült, továbbra is elérhetőek:

„Tudomásunk van a közösségi médiában közzétett jelentésekről, és a minisztérium vizsgálja az ügyet” – közölte Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium helyettes sajtószóvivője.

A dokumentumokat oroszbarát csatornákon is terjeszteni kezdték. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az adatokat néhány ponton módosíthatták, hogy dezinformációkat terjesszenek: az egyik dokumentumban például az ukrán csapatok halálos áldozatainak számát felnagyítják, míg az orosz harctéri veszteségeket minimalizálják.

Elemzők szerint nehéz lehet felmérni, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatala milyen hatással lesz a most és az elkövetkező hónapokban a fronton folyó harcokra. Oroszország saját közelmúltbeli offenzívája nehezen tudott győzelmet aratni Kelet-Ukrajnában, és nyugati elemzők vitatják, hogy az orosz hadsereg a megdöbbentő veszteségek elszenvedése után képes-e újabb támadást indítani vagy ellenállni egy ukrán támadásnak.

Az azonban, hogy a dokumentumokat feltehetően orosz tisztviselők kezébe kerülhettek, és a közösségi médiában is elterjedhettek, az elemzők szerint komoly áttörés Oroszország számára, az utóbbi időben ugyanis úgy tűnt, jelentősen lemaradt az Egyesült Államok mögött az ukrajnai hírszerzésben. A szivárogtatás lehet az első olyan orosz hírszerzési áttörés, amely a háború kezdete óta nyilvánosságra került.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!