Több hónapos huzavona után megszületett a döntés: az EU 2035-től kivezeti a belsőégésű motorokat

2023. március 28. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Több hónapos huzavona után végül Németország is beadta a derekát, az EU-tagállamok kedden dönthettek arról, hogy 2035-től már nem árusíthatók az EU-ban a benzinnel vagy gázolajjal működő új autók – írja a Kurier.

A döntést az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának kell közösen meghoznia, utóbbi képviseli a tagállamokat. A két testület még tavaly októberben kötött előzetes egyezséget, ami általában azt jelenti, hogy a szavazás már lefutott ügy, hiszen mind a tanácsi elnökség, mind az EP jelentéstevője felméri, elég szavazat van-e a közösen kialkudott szöveg mögött. Csakhogy először az olaszok, a lengyelek, és a bolgárok, és „blokkoló kisebbséget” alkottak. Majd március elején a másik nagy autógyártó ország, Németország is kitáncolt a megállapodás mögül. Így végül hónapokig húzódott a javaslat elfogadása. Legutóbb március 7-én szavaztak volna róla, akkor még halasztani kellett, miután a német kormány közölte, megvonhatja a támogatását a tervtől, hacsak nem kapnak kivételt a megújuló energiával termelt „e-üzemanyagok”, például a „zöld hidrogén”.

A március 23-i EU-csúcson ugyan nem is volt napirendi pont, a belsőégésű motorok betiltása is szóba került. Olaf Scholz német kancellár a csúcstalálkozóra érkezve még kitartott amellett, hogy kompromisszum kell a fosszilis üzemanyagok kiváltására képes „e-üzemanyagokról”.

Úgy tűnik, sikerült megállapodni, március 28-án az Európai Unió Tanácsa elfogadta a határozatot. Az Európai Parlament már február 14-én elfogadta a rendelet első olvasatát, így a tanács mai határozata a döntéshozatali eljárás utolsó lépése.

„A rendelet utalást tartalmaz az e-üzemanyagokra, amelynek értelmében az érdekelt felekkel folytatott konzultációt követően a Bizottság javaslatot fog tenni a kizárólag CO2-semleges üzemanyaggal működő járművek 2035 utáni, az uniós joggal összhangban lévő, a flottanormák hatályán kívüli, és az EU klímasemlegességi célkitűzésével összhangban álló nyilvántartásba vételére” – írja a tanács közleményében.

Arról, hogy mi az e-üzemanyag, és miért ez lehet a benzines és dízelautók utolsó esélye a túlélésre, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A belsőégésű motoros járművek betiltásának lehetséges következményeiről ebben és ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!