Macron elnök: Alkotmányos jog lehet Franciaországban a terhességmegszakítás

2023. március 8. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia államfő szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából bejelentette, hogy támogatja a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalását – írja az MTI. A köztársasági elnök a Gisele Halimi feminista ügyvédnő emlékére rendezett párizsi ünnepségen beszélt erről. Macron úgy számol, hogy az alkotmánymódosítás néhány hónapon belül megtörténhet.

A francia képviselők tavaly novemberben nagy többséggel megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalja a terhességmegszakítás jogát. Az államfő döntése alapján erről az alkotmánymódosításról a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése, a kongresszus fog szavazni, nem pedig népszavazáson döntenek róla a franciák.

„Ez a feminista egyesületek győzelme, akik évek óta kérik a terhességmegszakítás jogának alkotmányba emelését” – reagált a hírre a Nők Egyesülete nevű feminista szervezet, amely „a világon minden nő számára erős jelzésként” értékelte a francia elnök döntését. Az abortuszellenes Alliance Vita nevű szervezet viszont úgy vélte, hogy a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalása „az utolsó lépcsőfok egy életeket veszélyeztető cselekedet banalizálása felé”.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy a 93 éves korában 2020. július 28-án elhunyt Gisele Halimi az algériai függetlenség ügyének képviselete és a francia hadsereg által Algériában elkövetett kegyetlenségek elítélése mellett a terhességmegszakítás jogának elismertetéséért folytatott küzdelmével tűnt ki. 1972-ben ügyvédként elérte, hogy a bíróság felmentsen egy illegális abortusszal megvádolt lányt, aki nemi erőszak áldozata volt. Halimit 1981-ben nemzetgyűlési képviselőnek választották, egy évvel később a parlament megszavazta a törvénytervezetét, amely ingyenessé tette az abortuszt.

Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette tavaly nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely „alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását”. A két frakció végül közös javaslatot fogalmazott meg, amelynek megszavazását a beterjesztők „történelminek” minősítettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!