Hogyan titkolta a Fehér Ház Biden kijevi látogatását?

2023. február 20. – 22:09

frissítve

Hogyan titkolta a Fehér Ház Biden kijevi látogatását?
A két elnök Kijevben, 2023. február 20-án – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Példa nélkülinek nevezte a Fehér Ház Joe Biden váratlan hétfői ukrajnai látogatását, amelyet az oroszok által rendszeresen támadott területen, az ukrán fővárosban, Kijevben tartottak. Korábban a háborús Irakba és Afganisztánba tett elnöki utakat minden alkalommal erős amerikai katonai jelenlét is biztosította. Az utazás részleteiről szedte össze az információkat cikkében a BBC.

Bár a sajtóban Biden elnök Lengyelországi látogatása kapcsán többen pedzegették, hogy esetleg Ukrajnába is elutazhat, a látogatás mindenkit váratlanul ért.

„Kockázatos volt, de senkiben sem maradhat kétség afelől, hogy Joe Biden egy olyan vezető, aki komolyan veszi az elkötelezettségét” – kommentálta a látogatást Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója.

Hogyan került az amerikai elnök Kijevbe?

Biden az eredeti tervek szerint hétfő este repült volna az Egyesült Államokból Varsóba, egy kétnapos látogatásra. A nyilvánosságra hozott programban két olyan – gyanúsan hosszú – időablak volt, ami lehetővé tette volna az ukrán utat. A Fehér Ház napi sajtótájékoztatóin az újságírók többször is érdeklődtek az esetleges látogatásról, de azt a választ kapták, hogy Biden „pillanatnyilag” nem tervez találkozni Zelenszkijjel, Varsón kívül nem utazik máshova.

A végső döntés a kijevi útról csak pénteken született meg, noha azt már hónapok óta tervezte a két elnök, néhány tanácsadójuk bevonásával.

Elérkezett a vasárnap, és a Fehér Ház hivatalos menetrendje még mindig azt jelezte, hogy Biden hétfő este 19:00 órakor indul majd Varsóba. Valójában az elnöki gép, az Air Force One már aznap hajnali 4:15-kor felszállt, fedélzetén az amerikai elnök legközelebbi munkatársaiból, orvosokból és biztonsági emberekből álló, tervezetten kis létszámú csapattal.

A sajtó részéről csupán két újságíró utazhatott az elnökkel, mindkettőjüktől elvették mobiljukat, valamint titoktartási nyilatkozatot is alá kellett írniuk. A látogatás tényéről is csak azután adhatták le tudósításukat, hogy Biden megérkezett Kijevbe.

Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Nem sokkal előtte az oroszoknak is szóltak

Oroszországot is értesítették az amerikaiak, Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint néhány órával Biden indulása előtt értesítették az elnök utazásáról az oroszokat. Sullivan ugyan részleteket nem osztott meg a kapcsolatfelvételről, de annyit elárult, hogy az USA az esetleges konfliktus elkerülése érdekében tette meg ezt a lépést.

Hétfőn reggel több utat is lezártak Kijev belvárosában, ami forgalmi dugókhoz vezetett. Egyes hírek szerint három amerikai felderítő repülőgép teljesített szolgálatot az ukrán–lengyel határszakaszon, délután pedig Andrij Melnyk, Ukrajna külügyminiszter-helyettese közölte, hogy Kijev „fő partnere” látogat a városba.

Biden végül tízórás vonatozás után érkezett meg Kijevbe. Az elnök ugyan választhatott volna más, könnyebben és gyorsabban elérhető helyszínt is Ukrajnán belül, például Lvivet, de ő jelzésértékűnek szánta az utat, ezért mindenképp az ukrán fővárosba akart eljutni. Ott aztán légiriadó is szólt, miközben Zelenszkijjel találkozott.

Jelezni akarta Moszkvának, hogy kormánya mennyire elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, és jelzésnek szánta az utat az amerikai választóknak is. Közvélemény-kutatások szerint ugyanis az amerikaiak körében alábbhagyott Ukrajna támogatottsága. Az elnök szóvivője, Karine Jean-Pierre szerint Biden hétfői üzenetével határozottan szembeszáll a republikánusok azon kisebbségével, akik felvetették, vajon meddig támogathatja még az Egyesült Államok Ukrajnát.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese is kommentálta a látogatást, közölte az orosz állami hírügynökség. „Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, végül Kijevbe utazott. Sok fegyvert ígért, és a sírig hűséget esküdött a neonáci rezsimnek” – írta hétfőn a volt orosz elnök a Telegram-csatornáján.

Biden először érkezett elnökként Ukrajnába, alelnökként már hat alkalommal – 2009-ben, 2014-ben (háromszor), 2015-ben és 2017-ben – járt az országban. Az első amerikai elnöki látogatás 1991-ben volt Ukrajnában, amikor George H. W. Bush elnök utazott Kijevbe. Utódja, Bill Clinton államfőként háromszor (1994-ben, 1995-ben, 2000-ben), George W. Bush pedig egy alkalommal, 2008-ban járt az országban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!