Melegházasságot megjelenítő meséskönyv szerzője nyert pert Litvánia ellen

2023. január 24. – 20:04

Melegházasságot megjelenítő meséskönyv szerzője nyert pert Litvánia ellen
Naringa Dangvydé Macaté litván író és Borostyán szív című könyve – Fotó: a Litván Emberi Jogi Központ Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Először döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) olyan gyermekkönyv ügyében, amely azonos neműek közötti házasságról szóló mesét tartalmaz.

A hétfői ítélet szerint Litvánia a szólásszabadság jogát sértette meg azzal, hogy korlátozta Neringa Dangvydė Macatė könyvének terjesztését.

A 2013-ban megjelent könyv terjesztését felfüggesztették, majd egy évvel később engedélyezték, de 14 éven aluliakra nézve potenciálisan károsnak minősítették. Az EJEB tizenhét tagú Nagykamarája egyöntetűen úgy ítélte meg, hogy ezzel az emberi jogok európai egyezményének 10. paragrafusa, a szólásszabadsághoz való jog sérült.

Az ítélet szerint a könyv elleni intézkedések korlátozták a gyerekek hozzáférését olyan információkhoz, amelyek az azonos neműek kapcsolatait a különböző neműek kapcsolataival egyenértékűnek ábrázolják. A bíróság nem értett egyet a litván bíróságok és kormány azon álláspontjával sem, hogy az egyik mese mozzanata, amelyben egy királylány és egy cipész lánya az esküvőjük után egymás karjaiban alszanak, szexuálisan explicit lenne, illetve hogy a könyv az azonos nemű kapcsolatokat a heteroszexuális pároknál előbbre valókként mutatná be.

Éppen ellenkezőleg, a mesék azt hirdették, hogy tisztelettel és elfogadással kell közelíteni a társadalom minden tagjához az életük egyik alapvető aspektusa, nevezetesen az elkötelezett párkapcsolat tekintetében, írta sajtóközleményében az EJEB.

A litván Neringa Dangvydė Macatė nyíltan leszbikus ifjúsági író 1975-ben született, Vilniusban élt és 2020 márciusában halt meg, perét az édesanyja folytatta a nevében. A Borostyán szív (Gintarinė širdis) című, 9-10 éveseknek szánt könyvét 2013-ban a Litván Neveléstudományi Egyetem adta ki a kulturális minisztérium résztámogatásával.

A népmese-feldolgozásokban különböző etnikumokhoz tartozó, illetve fogyatékkal élő szereplők is megjelentek, valamint olyan témák, mint a megbélyegzés, a bullying, elvált szülők és az emigráció. A hat mese közül kettőben volt szó melegházasságról.

A könyv megjelenése ellen nyílt levélben tiltakozott a litván parlament nyolc tagja, a kulturális minisztérium pedig felkért egy illetékes etikai bizottságot, hogy mondjon véleményt a kiadvánnyal kapcsolatban. A kiadó egyetem előbb leállította a terjesztést, majd a javasolt, 14 év alattiaknak ártalmas lehet címkével engedte újra piacra.

A szerző beperelte az egyetemet, de 2019 februárjában a vilniusi bíróság másodfokon elutasította a keresetét, és amellett, hogy a könyvet gyermekekre potenciálisan károsnak ítélte, azt is kimondta, hogy bizonyos részek szexuálisan túl explicitek és felmerül a kérdés, hogy a szerző nem diszkriminálja-e azokat, akik az övéhez képest más értékrendet követnek.

Hasonló helyzetbe került Magyarországon 2020-ban a Labrisz Leszbikus Egyesület Meseország mindenkié című meseantológiája, amelyben szintén ismert mesék átiratai szerepelnek, de hőseik olyan szereplők, akik a mai magyar társadalmi normák szempontjából marginalizált helyzetben vannak: meleg Hamupipőke, háromfülű nyúl, sárkányölő pincérlány, roma Pöttöm Panna, vagy mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező, örökbefogadott gyerekhősök, illetve más, a normától eltérő szereplők.

A meséskönyvre először a szélsőjobboldali Mi Hazánk mozgalom országgyűlési képviselője, Dúró Dóra hívta fel a közvélemény figyelmét azzal, hogy laponként ledarálta egy iratmegsemmisítőben a „homoszexuális propagandának” nevezett kiadványt. Ezután több óvodából is kitiltották a könyvet, a Kormányhivatal pedig arra kötelezte a kiadót, hogy tüntesse fel a könyvön, hogy nem hagyományos mesekönyv. Miközben tízezrek követelték a boltokból való eltávolítását, az eladási listák élére ugrott és több nyelvre is lefordították. A kötet szerkesztője, Nagy Boldizsár egyébként elhagyta Magyarországot, miután halálos fenyegetést is kapott. A ledarált meséskönyv esete véleménycikkek sorozatát indította el a Plakátmagányon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!