Peruban a zavargások miatt bezárták Machu Picchut, 400 turista rekedt a romvárosnál

2023. január 21. – 23:44

Peruban a zavargások miatt bezárták Machu Picchut, 400 turista rekedt a romvárosnál
Turisták várakoznak a Machu Picchu vasútállomás előtt 2023. január 21-én – Fotó: Carolina Paucar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatlan időre bezárta szombaton Machu Picchu inka romvárost a perui kulturális minisztérium, az ország elnöke elleni folyamatos tüntetések miatt.

„Az inka ösvények hálózata és a Machu Picchu-i citadella bezárását a társadalmi helyzet miatt és a látogatók biztonsága érdekében rendeltük el” – tudatták szombati közleményükben.

A vasúti közlekedés – az egyetlen mód a turisztikai látványosság eléréséhez a gyalogláson kívül – csütörtök óta szünetel, a pályát ugyanis tüntetők megrongálták, az üzemeltető szerint felszedték a síneket. A romváros lábánál, Aguas Calientesben legalább négyszáz turista rekedt, közöttük háromszáz külföldi.

Decemberben a Machu Picchuban rekedt turistákat különvonattal menekítették ki, a rendvédelmi erők és vasutasok közreműködésével.

A hetek óta tartó erőszakos tüntetésekben, amelyek az előző vezető leváltása után kezdődtek, már 46 ember vesztette életét, egy tüntető szombaton belehalt sérüléseibe a rendőrök és a tüntetők között a dél-perui Ilavében pénteken kitört összetűzés után.

Egy tüntető és rohamrendőrök egy kormányellenes tüntetésen a perui Limában, 2023. január 21-én – Fotó: Pilar Olivares / Reuters
Egy tüntető és rohamrendőrök egy kormányellenes tüntetésen a perui Limában, 2023. január 21-én – Fotó: Pilar Olivares / Reuters

A zavargások Pedro Castillo elnök december 7-i lemondatása és őrizetbe vétele után robbantak ki, aki államcsínykísérletet hajtott végre, megpróbálva feloszlatni az őt alkotmányos vádeljárással elmozdító parlamentet. A perui tüntetők új választásokat követelnek, és felszólítják az új elnököt, Dina Boluartét, hogy mondjon le, amit eddig elutasított. A tiltakozók azt követelik, hogy az elnök lázadással és összeesküvéssel vádolt baloldali elődjét engedjék szabadon.

Limában, ahová megérkeztek az andoki szegény régióból jött tüntetők, szombaton továbbra is feszült volt a helyzet. A rendvédelmi erők páncélozott járművel törték be a limai San Marcos egyetem kapuját, hogy kiűzzék onnan a napok óta az épületben éjszakázó, vidékről érkezett tüntetőket. Mintegy kétszáz embert előállított a rendőrség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!