Kiengedték Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt az oroszok a hírhedt fegyverkereskedőért cserébe

2022. december 08. – 14:34

Kiengedték Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt az oroszok a hírhedt fegyverkereskedőért cserébe
Brittney Griner amerikai kosárlabdázót kísérik a tárgyalóterembe a Moszkva melletti Himkiben 2022. augusztus 2-án – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és Oroszország elcserélte a februárban bebörtönzött amerikai kosárlabdasztárt, Brittney Grinert a hírhedt fegyverkereskedőre, Viktor Butra, akit 12 éve tartanak fogva egy amerikai börtönben – írja a BBC.

Grinert február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. Griner a WNBA mellett – sok női kosárlabdázóhoz hasonlóan – Amerikán kívül is játszott, ő például az orosz Jekatyerinburg csapatában, ismert figurának számított tehát Oroszországban.

Grinerről és a túszdiplomáciáról itt írtunk részletesebben.

A fogolycserét nyáron kezdeményezte az Egyesült Államok, a fegyvercsempészetért 2012-ben 25 évre elítélt Viktor Butot ajánlotta fel Oroszországnak Grinerért cserébe.

A tárgyalás hónapokon keresztül folyt, Joe Biden amerikai elnök a napokban hagyta jóvá a cserét, amit az Abu Dzabi repülőterén bonyolították le.

Viktor Butot az egyik legjelentősebb illegális fegyverkereskedő volt a '90-es években és a kétezres évek elején. Az ENSZ és az Egyesült Államok 2005-ben kezdeményezte a Buthoz köthető cégek számláinak zárolását. 2008-ban őrizetbe vették a thaiföldi hatóságok, majd szűk két év után végül kiadták az Egyesült Államoknak. Oroszország tiltakozott, előzetesen kérte is állampolgára kiadatását, ez azonban nem valósult meg. 2010 novemberében zárult le a kiadatás, 2012-ben pedig 25 év börtönre ítélték Butot, többek között fegyvercsempészet vádjával. Az elmúlt 12 évet börtönben töltötte.

But fegyverkereskedői karrierjéről, és az amerikai–orosz fogolycsere jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

„But nagy halnak számít a fegyvercsempészet területén, ennél nagyobb cserét az oroszok és az amerikaiak nem hajtottak végre azóta, hogy Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet, nem is beszélve a februárban indított, totális háborút jelentő orosz invázióról” – írtuk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!