Kiengedték Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt az oroszok a hírhedt fegyverkereskedőért cserébe

2022. december 8. – 15:34

Kiengedték Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárt az oroszok a hírhedt fegyverkereskedőért cserébe
Brittney Griner amerikai kosárlabdázót kísérik a tárgyalóterembe a Moszkva melletti Himkiben 2022. augusztus 2-án – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és Oroszország elcserélte a februárban bebörtönzött amerikai kosárlabdasztárt, Brittney Grinert a hírhedt fegyverkereskedőre, Viktor Butra, akit 12 éve tartanak fogva egy amerikai börtönben – írja a BBC.

Grinert február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. Griner a WNBA mellett – sok női kosárlabdázóhoz hasonlóan – Amerikán kívül is játszott, ő például az orosz Jekatyerinburg csapatában, ismert figurának számított tehát Oroszországban.

Grinerről és a túszdiplomáciáról itt írtunk részletesebben.

A fogolycserét nyáron kezdeményezte az Egyesült Államok, a fegyvercsempészetért 2012-ben 25 évre elítélt Viktor Butot ajánlotta fel Oroszországnak Grinerért cserébe.

A tárgyalás hónapokon keresztül folyt, Joe Biden amerikai elnök a napokban hagyta jóvá a cserét, amit az Abu Dzabi repülőterén bonyolították le.

Viktor Butot az egyik legjelentősebb illegális fegyverkereskedő volt a '90-es években és a kétezres évek elején. Az ENSZ és az Egyesült Államok 2005-ben kezdeményezte a Buthoz köthető cégek számláinak zárolását. 2008-ban őrizetbe vették a thaiföldi hatóságok, majd szűk két év után végül kiadták az Egyesült Államoknak. Oroszország tiltakozott, előzetesen kérte is állampolgára kiadatását, ez azonban nem valósult meg. 2010 novemberében zárult le a kiadatás, 2012-ben pedig 25 év börtönre ítélték Butot, többek között fegyvercsempészet vádjával. Az elmúlt 12 évet börtönben töltötte.

But fegyverkereskedői karrierjéről, és az amerikai–orosz fogolycsere jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

„But nagy halnak számít a fegyvercsempészet területén, ennél nagyobb cserét az oroszok és az amerikaiak nem hajtottak végre azóta, hogy Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krímet, nem is beszélve a februárban indított, totális háborút jelentő orosz invázióról” – írtuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!