Kína állítólag már több mint 100 rendőrőrsöt működtet világszerte, köztük Romániában is

2022. december 5. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína több mint 100 úgynevezett rendőrőrsöt nyitott világszerte, hogy „megfigyelje, zaklassa és egyes esetekben hazatoloncolja a száműzetésben élő kínai állampolgárokat”, írja a CNN a madridi székhelyű Safeguard Defenders emberi jogi szervezet jelentésére hivatkozva. Azt állítják, hogy több európai országban, köztük Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában és Romániában is nyitottak ilyen „rendőrőrsöt”.

A jogvédő szervezet először szeptember tárta fel, hogy Kína összesen 54 ilyen „őrsöt” működtet világszerte. A friss jelentésükben azt írják, bizonyítékokat találtak arra, hogy Kína további 48 rendőrőrsöt működtet azóta külföldön. A jelentés szerint Kína több európai és afrikai országgal is kétoldalú megállapodást kötött annak érdekében, hogy a helyi igazságszolgáltatási rendszer keretein kívül működő rendőrőrsöket megalakíthassa.

A román belügyminisztérium a Digi24 hírtelevíziót arról tájékoztatta, hogy a minisztérium szintjén nincs olyan aláírt megállapodása az országnak a kínai hatóságokkal, amely lehetővé tenné az illegális rendőrőrsök létesítését. Állításuk szerint a minisztérium mindent megtesznek annak érdekében, hogy Románia területén ne történjen olyan tevékenység, amely sértheti az ország biztonságát, a közrendet és az állampolgárok jogait.

A Libertateanak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nem kívánta kommentálni a CNN által ismertetett jelentést. Azt írták, hogy a Románia nemzetbiztonságáról szóló 51/1991-es törvény rendelkezéseinek megfelelően SRI tevékenysége államtitok, és az ilyen jellegű információkhoz csak a szükséges ismeret elve alapján lehet hozzáférni, magyarán csak azok ismerhetik, akiknek megfelelő minősítésük van ehhez.

A Safeguard Defenders szabadon hozzáférhető hivatalos kínai dokumentumokat fésült át emberi jogi visszaélések bizonyítékai után kutatva, azt mondta, hogy a kínai közbiztonsági minisztérium négy különböző rendőrségi hatáskörű egységeit azonosította, amelyek legalább 53 országban tevékenykednek, állítólag azért, hogy segítsenek a külföldön élő kínai állampolgároknak az ott felmerülő igényeik kielégítésében.

A kínai külügyminisztérium a CNN kérdésére tagadta, hogy bejelentetlen rendőrőrsöket működtet az országhatárain kívül, azt állítva, hogy ezek az intézmények mindössze adminisztratív központok, amelyek segítenek a kínai polgárok ügyes-bajos helyi dolgainak elintézésében, min például a jogosítvány meghosszabbítása. „Nem lenne szabad ezt Kína befeketítésére felhasználni” – áll a kínai külügy CNN-nek elküldött válaszában. Állításuk szerint az „irodák” a Covid-19 járványra adott válaszok, mert amiatt sok állampolgár más országban rekedt, Kínból pedig kint rekedtek, és nem tudták megújítani az okmányaikat. A kínai külügyminisztérium állítása szerint ezekben az irodákban önkéntesek dolgoznak.

A szervezet megemlített egy esetet, amiben egy Párizsban élő kínai állampolgárt kifejezetten erre a célra toborzott kínai rendőrök hazatérésre kényszerítettek. Korábban kiderült: egy Szerbiában és egy Spanyolországban élő kínai embert is hazakényszerítettek az ügynökök.

A Safeguard Defenders szeptemberben kiadott jelentése nyomán egyébként 13 ország indított nyomozást az ügyben, hiszen egy be nem jelentett konzuli tevékenység egy ország hivatalos diplomáciai képviseletein kívül illegális, kivéve, ha az ország beleegyezését nem adta. Több uniós ország, köztük Írország és Hollandia már felszólította Kínát, hogy zárja be ezeket a „sejteket”.

A CNN számos példát említ Olaszországból, Szerbiából és Horvátországból, hogy a kétoldalú megállapodásokra alapozva Kína miként végez rendőrségi munkát az adott országokban. Bár a cikkben Romániát is említik, mint ahol ilyen őrsöket működtet a kínai hatalom, de konkrét példát nem említenek.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Budapesten két helyen (Kőbányán és Józsefvárosban) is működhetett illegális kínai rendőrőrs, méghozzá a magyar belügyminisztérium tudta nélkül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!