Egészségügyi kampányt építettek a beintésre Új-Zélandon, de betiltották a középső ujjas reklámot

2022. szeptember 30. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zélandon egy szándékosan provokatív és kétértelmű kampány indítottak azért, hogy felhívják a figyelmet a Hepatitis C vírus veszélyeire és a szűrésre, de végül a helyi reklámhatóság beintett a középső ujjas kísérletnek.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes júliusban indította el a „Stick it to Hep C” kampányt, hogy felhívja a figyelmet a vírusra, amely évente körülbelül 200 új-zélandi halálát okozza.

A kampányban videók, kültéri plakátok és online anyagok szerepeltek, amelyekben az volt a közös, hogy a bennük, rajtuk látható színészek mosolyogva bemutatták a középső ujjukat egy másik embernek, de gyakorlatilag a nézőknek is. A reklám folytatása pedig az, hogy a középső ujjat megszúrják, hogy pár csepp vérből megállapítsák, hogy az illető fertőzött-e Hepatitis C-vel.

A belengetett középső ujj a világ másik felén is nagyjából azt jelenti, mint itthon, így aztán nem meglepő, hogy voltak, akik bepanaszolták a reklámot a gyerekek érdekeire is hivatkozva. A reklámügyi hatóság (Advertising Standards Authority) hely is adott a panasznak, sértőnek minősítette a reklámokat, és betiltotta a tévében való sugárzásukat.

A testület közleményéből azért átjön, hogy azért értették, miről is szól a kampány. „Létezik egy egyszerű ujjbegyszúrásos teszt, amellyel megállapítható, hogy érintett-e hepatitis C-vel valaki, és ez egy új, hatékony kezelés, vagyis lehet azt mondani, hogy »Kapja be a Hepatitis C«, a kontextus a legtöbb ember számára hiányzik, akik valószínűleg csak a kézmozdulatra koncentrálnak”.

A testület szerint a beintés az egyik legbántóbb gesztus, amelyet valaki egy másik embernek mutathat, és mindig negatív a jelentése, amelyet még a reklámokban szereplő mosolya sem tud felülírni, hiába érvelt ezzel a reklámkészítő.

A Közegészségügyi Szolgálat országos igazgatója, Nick Chamberlain sajnálatosnak nevezte a döntést, és azt mondta, nem akartak megbotránkoztatóak lenni.

A reklámhatóság döntése ellenére a bemutatós videó még mindig elérhető a Youtube-on, és ez maradt a kampány logója is.

(via Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!