Egészségügyi kampányt építettek a beintésre Új-Zélandon, de betiltották a középső ujjas reklámot

2022. szeptember 30. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zélandon egy szándékosan provokatív és kétértelmű kampány indítottak azért, hogy felhívják a figyelmet a Hepatitis C vírus veszélyeire és a szűrésre, de végül a helyi reklámhatóság beintett a középső ujjas kísérletnek.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes júliusban indította el a „Stick it to Hep C” kampányt, hogy felhívja a figyelmet a vírusra, amely évente körülbelül 200 új-zélandi halálát okozza.

A kampányban videók, kültéri plakátok és online anyagok szerepeltek, amelyekben az volt a közös, hogy a bennük, rajtuk látható színészek mosolyogva bemutatták a középső ujjukat egy másik embernek, de gyakorlatilag a nézőknek is. A reklám folytatása pedig az, hogy a középső ujjat megszúrják, hogy pár csepp vérből megállapítsák, hogy az illető fertőzött-e Hepatitis C-vel.

A belengetett középső ujj a világ másik felén is nagyjából azt jelenti, mint itthon, így aztán nem meglepő, hogy voltak, akik bepanaszolták a reklámot a gyerekek érdekeire is hivatkozva. A reklámügyi hatóság (Advertising Standards Authority) hely is adott a panasznak, sértőnek minősítette a reklámokat, és betiltotta a tévében való sugárzásukat.

A testület közleményéből azért átjön, hogy azért értették, miről is szól a kampány. „Létezik egy egyszerű ujjbegyszúrásos teszt, amellyel megállapítható, hogy érintett-e hepatitis C-vel valaki, és ez egy új, hatékony kezelés, vagyis lehet azt mondani, hogy »Kapja be a Hepatitis C«, a kontextus a legtöbb ember számára hiányzik, akik valószínűleg csak a kézmozdulatra koncentrálnak”.

A testület szerint a beintés az egyik legbántóbb gesztus, amelyet valaki egy másik embernek mutathat, és mindig negatív a jelentése, amelyet még a reklámokban szereplő mosolya sem tud felülírni, hiába érvelt ezzel a reklámkészítő.

A Közegészségügyi Szolgálat országos igazgatója, Nick Chamberlain sajnálatosnak nevezte a döntést, és azt mondta, nem akartak megbotránkoztatóak lenni.

A reklámhatóság döntése ellenére a bemutatós videó még mindig elérhető a Youtube-on, és ez maradt a kampány logója is.

(via Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!